ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αβοκάντο: Η καλλιέργεια που «κερδίζει έδαφος» σε Ρέθυμνο και Χανιά

0

 Ολοένα και «κερδίζει έδαφος» στην Κρήτη η καλλιέργεια του αβοκάντο. Πρόκειται για ένα προϊόν,  το οποίο έγινε γνωστό από την Κεντρική Αμερική, όπου καλλιεργούνταν από την αρχαιότητα. 

Θεωρείται βιώσιμη καλλιέργεια και έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο και στα Χανιά με την παραγωγή να φτάνει ετησίως από 5 έως 7 χιλιάδες τόνους.

Σε αυτό έχει συμβάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων, γνωστός ως Biocoop, ο οποίος και προωθεί την καλλιέργεια, στηρίζοντας τους αγρότες που έχουν επενδύσει στην παραγωγή και εμπορία του αβοκάντο.

Σύμφωνα με την γεωπόνο του Συνεταιρισμού κ. Ροδάνθη Τόντου, η Δυτική Κρήτη είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που παράγει αβοκάντο και το προϊόν διατίθεται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η Ροδάνθη Τόντου θεωρεί πως η ενασχόληση με την συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι μια επικερδής επένδυση, λέγοντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ότι «Ο βασικός λόγος για τον οποίο ένας αγρότης αξίζει να ασχοληθεί με το αβοκάντο είναι ότι είναι ακόμη μια βιώσιμη καλλιέργεια».

Σύμφωνα με την ίδια οι τιμές πώλησης του συμβατικού αβοκάντο είναι στα 2-2,30 € ενώ του βιολογικού στα 2,80-3 €.

Ως προς την καλλιέργεια του, επισήμανε, ότι «Το αβοκάντο απαιτεί τη φροντίδα του, τόσο όσον αφορά τη λίπανση όσο και τη φυτοπροστασία του. Είναι είδος υποτροπικό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οριακά προσαρμόζεται στις κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, για την ακρίβεια οι ακραίες ζέστες του καλοκαιριού και οι παγετοί του χειμώνα δεν του είναι ανεκτές.Επομένως ένας παραγωγός πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του χωραφιού του πριν εγκαταστήσει νέα φυτεία. Επιπλέον, πρέπει να αξιολογείται πάντα και το έδαφος του χωραφιού με μια ανάλυση εδάφους διότι το αβοκάντο δεν προσαρμόζεται σε εδάφη αλκαλικά, που νεροκρατούν, με υψηλό ανθρακικό ασβέστιο και χαμηλή οργανική ουσία ή έστω πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες για να φυτευτούν τέτοια εδάφη.Με βάση τα παραπάνω, επιλέγεται το κατάλληλο υποκείμενο και η κατάλληλη ποικιλία για κάθε χωράφι και επίσης αποφασίζεται αν πρέπει να γίνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία όπως αποστραγγιστικό έργο, αναχώματα κλπ. Εφόσον επιλεγεί κατάλληλο χωράφι και ακολουθηθούν σωστές καλλιεργητικές πρακτικές, ο παραγωγός μπορεί να πετύχει μια πολύ ικανοποιητική παραγωγή.Τέλος, είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει καθοδήγηση από γεωπόνο ή ερευνητικό φορέα για τον παραγωγό».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ BIOCOOP

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων συστάθηκε το 2007 από ομάδα βιοκαλλιεργητών αβοκάντο και εσπεριδοειδών. Πυλώνας του είναι η βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο αλλά η δραστηριότητά του έχει επεκταθεί και σε άλλες βιολογικές υποτροπικές καλλιέργειες σε μικρή κλίμακα, όπως το μάνγκο, το λίτσι, η μακαντάμια και το πεκάν. Επιπλέον, ο συνεταιρισμός συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών.

Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των συνεταίρων μέσω της δημιουργίας Οργάνωσης Παραγωγών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο συνεταιρισμός αναπτύσσει όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων, την προμήθεια και εμπορία γεωργικών εφοδίων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών σχετικά με τη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα.

Σχετικά με τον συνεταιρισμό και πως μπορεί να βοηθήσει ένα παραγωγό, η κ. Τόντου είπε στην εφημερίδα μας: «Ο συνεταιρισμός μας καλύπτει τις ανάγκες ενός καλλιεργητή αβοκάντο από την εγκατάσταση της φυτείας του μέχρι την εμπορία του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι συμβουλεύουμε τους παραγωγούς για την καταλληλότητα του χωραφιού τους, τι ποικιλίες και υποκείμενα θα πρέπει να επιλέξουν και πώς να προετοιμάσουν το χωράφι. Εισάγουμε δεντρύλλια εγγυημένης ποιότητας και παρέχουμε συμβουλές και επισκέψεις στο χωράφιστα μέλη μας. Τέλος, αναλαμβάνουμε τη διακίνηση των προϊόντων που είναι πιστοποιημένα βιολογικά».

ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

 Το αβοκάντο είναι αειθαλές, ιθαγενές του κεντρικού - νοτίου Μεξικού, δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε στη δεκαετία του 1960.

Το ύψος του δέντρου συνήθως είναι 5 με 15 μέτρα αλλά με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα. Ο καρπός έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού πρώτα ωριμάσει μετά από μία βδομάδα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή 2 - 8 βδομάδες στο ψυγείο.

Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό και η παραγωγική ζωή των δέντρων είναι από το 5ο έτος έως περίπου το 30ο.

Ο καρπός περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες που δύσκολα και σε μικρές ποσότητες συναντώνται σε άλλα φρούτα, αλλά υστερεί σε βιταμίνη C.

Επειδή περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και λιπαρών με λίγα σάκχαρα θεωρείται πολύ καλή τροφή για διαβητικούς.Rethemnos news monogram

1 / 5
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Αβοκάντο: Η καλλιέργεια που «κερδίζει έδαφος» σε Ρέθυμνο και Χανιά

0
1 / 5
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ