ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντικές διακρίσεις σε έντεκα επιχειρήσεις του Ρεθύμνου στον 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου

0

 Ολοκληρώθηκε κατά το διάστημα 21-23 Μαρτίου ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς του νησιού. Αξιολογήθηκαν 113 δείγματα από 74 τυποποιητές και παραγωγούς της Κρήτης στις εγκαταστάσεις του  Οργανοληπτικού Εργαστήριου Κρήτης ΑΣΡ, στο Ρέθυμνο,  ενώ οι διακρίσεις απομενήθηκαν  την Κυριακή, 23 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Aguila Atlantis στο Ηράκλειο. Τα δείγματα ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν προέρχονταν κυρίως από την ποικιλία Κορωνέικη, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, blend θρουμπολιά/χονδρολιά, blend τσουνάτη/κορωνέικη, blend κορωνέικη/αγριελιά και blends από κρητικές ποικιλίες. Στο σύνολο των 113 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 51 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 32 στην βιολογική καλλιέργεια και 29 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ –ΠΓΕ.

              Επιπρόσθετα, την Τετάρτη 19 Μαρτίου, διεξήχθη η αξιολόγηση των συμμετοχών στην νέα Κατηγορία του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, την Καινοτομία. Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του,  Κωνσταντίνος Σπυριδάκης.

Σε αυτή την κατηγορία συμμετείχαν συνολικά 17 επιχειρήσεις, 6 στην υποκατηγορία της «συσκευασίας» και 11 στην υποκατηγορία «ελαιοτουρισμός – εστίαση». Η Γεωγραφική κατανομή είχε ως εξής: 7 από τον νομό Ηρακλείου, 5 από τα Χανιά, 3 από το Ρέθυμνο και 2 επιχειρήσεις από τον νομό Λασιθίου. Δόθηκαν 2 βραβεία και 3 τιμητικές διακρίσεις για την συσκευασία και  4 βραβεία και 7 τιμητικές διακρίσεις για την «εστίαση – ελαιοτουρισμό».

Την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Μαρτίου διεξήχθη η αξιολόγηση στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιολάδου Κρήτης ΑΣΡ, με την συμμετοχή 8 κριτών από την Κρήτη. Επικεφαλής του panel του Διαγωνισμού ήταν η κα Χριστοπούλου Έφη, Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η κα Γερμανάκη Ελευθερία, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Κρήτης Α.Σ.Ρ., με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν και φέτος από εκπαιδευμένους δοκιμαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν τρεις:

  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας (συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)

Βραβεύτηκε και η κατηγορία Βest of Νομός, το καλύτερο ελαιόλαδο με γεωγραφικά κριτήρια οπότε είχαμε 4 νέες βραβεύσεις σε απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως της κατηγόρια, σε Βest of Chania, Βest of Rethymno, Βest of Heraklio και Βest of Lassithi.

Αναλυτικά, οι διακρίσεις των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου ανά κατηγορία, έχουν ως εξής:

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

AKALLI EVOO

ΧΟΝΔΡΟΛΙΑ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ

ELAIOLADO EXTRA LADI

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

ΕΛΑΙΟΥ ΒΙΟΣ- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΓΕΡΑΡΧΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

GOLDEN MILL

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

 

Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

ΠΟΠ/ΠΓΕ

ΒΡΑΒΕΙΑ

ZERO OΝE OLIVE OIL KALLIGIANNIS FAMILY

ZERO ONE PREMIUM

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΟΠ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΧΑΛΚΙΝΟ

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΛΙΑΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

ΒΡΑΒΕΙΑ

SILVERGRENN L.P

EFKRATO

ΤΣΟΥΝΑΤΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΑΣΗΜΕΝΙΟ

ZERO OΝE OLIVE OIL KALLIGIANNIS FAMILY

ZERO ONE VERY LOW ACIDITY

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

CRETANTHOS ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΚΑΦΦΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΗΓΗ

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ

LADI BIO

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΣΤΑΥΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

PLAKIAS OLIVE OIL

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΠΑΙΝΟΣ

 

ΝΟΜΟΣ

BRAND NAME

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΤΑΙΡΙΑ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

EFKRATO

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΤΣΟΥΝΑΤΗ

ΡΕΘΥΜΝΟ

SILVERGRENN L.P

BEST OF

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΝΟΜΟΣ

 BΡABEIO

CRETANTHOS OLIVE PARK & MUSEUM

ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΒΡΑΒΕΙΟ

AVLI RESTAURANT

Ξενοδοχειακες επιχειρησεις

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΒΡΑΒΕΙΟ

Ταβέρνα Κοσμάς – ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Εστιατόριο

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Rethemnos news monogram
1 / 8
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντικές διακρίσεις σε έντεκα επιχειρήσεις του Ρεθύμνου στον 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου

0
1 / 8
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ