ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Στόχος η αγροτική αναγέννηση στην υγεία

0

 Η υγεία των κατοίκων της υπαίθρου, που συνεπάγεται με την ποιότητα της ζωής που διάγουν, αποτελεί το αντικείμενο του  7ου συνεδρίου της EURIPA , το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στο Πάνορμο Μυλοποτάμου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ιατρικό συνέδριο, την διεξαγωγή του οποίου στήριξα η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μυλοποτάμου και στο οποίο συμμετείχαν ιατροί, επαγγελματίες της υγείας, ερευνητές και επιστήμονες από διάφορες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Η δράση του συλλόγου "EURIPA" εστιάζει στη στήριξη των επαγγελματιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπηρετούν σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους αγροτικούς και δύσκολα προσβάσιμους πληθυσμούς.

Τα προβλήματα στον τομέα αυτό είναι πολλά και σχετικά, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διοργάνωσης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Οι ανεπαρκείς υποδομές (στελέχωση και σύγχρονος εξοπλισμός),  το έλλειμμα στο συντονισμό και στην ολοκλήρωση (απαρτίωση) με τις άλλες υπηρεσίες υγείας, καθώς και στην κουλτούρα υγείας, θεωρώ ότι είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις αγροτικές και ορεινές περιοχές της χώρας μας. Εδώ επίσης θα πρέπει να προστεθεί η ανεπαρκής στήριξη των υπηρεσιών (και των ίδιων των υγειονομικών) και των αποφάσεων που λαμβάνονται στην κλινική πρακτική, που με τη σειρά της ενισχύεται από την αβεβαιότητα εξαιτίας της απόστασης από κέντρα εκπαίδευσης και τεκμηρίωσης.»

Το φετινό συνέδριο έχει ως θέμα την «Αγροτική Αναγέννηση» και στοχεύει στη διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων της ιατρικής έρευνας με σκοπό την ανάδειξη των ιατρικών αναγκών και των νεωτεριστικών επιτευγμάτων για τη βελτίωση και τη διασφάλιση της υγείας των αγροτικών πληθυσμών, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μιλώντας σχετικά, ο καθηγητής Χρήστος Λιονής, δήλωσε, ότι «Ο όρος «Αγροτική Αναγέννηση» δεν αναφέρεται μόνο στη βελτίωση των υποδομών υγείας και φροντίδας αλλά και στη προβολή της ζωής και του πολιτισμού των περιοχών αυτών στην ευημερία του πληθσμού και σε αυτό που ονομάζουμε «αειφόρο» ανάπτυξη. Η συνεργασία του τομέα υγείας με τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού  με αναφορά στις αγροτικές και ορεινές περιοχές αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο και οι προτάσεις του να ενσωματωθούν στο κείμενο θέσεων που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη λήξη του.»

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χρήστο Λιονή η επιλογή του Μυλοποτάμου για την διεξαγωγή του συνεδρίου δεν ήταν τυχαία αλλά σηματοδοτεί συμβολικά και τη θεματολογία που αναπτύχθηκε κατά το τριήμερο των επιστημονικών εργασιών, καθώς στο επίκεντρο ήταν η ύπαιθρος. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι  «Σαφώς και είναι συμβολική επιλογή και ο Μυλόποταμος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τόπος για τη σύνταξη ενός κειμένου θέσεων που θα προβάλλουν την αναγκαιότητα υποστήριξης των υπηρεσιών υγείας και φροντίδας για τους πληθυσμούς των αγροτικών και ορεινών περιοχών στην κατεύθυσνη μέιωσης των ανισοτήτων και της προστασίας των διακαιωμάτων για ζωή και ευημερία. Η σύνταξη μιας διακήρυξης που θα μπορούσε να λάβει τον τίτλο διακήρυξη Μυλοποτάμου αποτελεί στόχο αυτού του Συνεδρίου. Ο Μυλοπόταμος τόσο με βάση την ιστορία του αλλά και τη γεωγραφική και πολιτισμική πολυμορφία του προσφέρεται για μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση και πρόταση.»

Μανούσος Κλάδος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ