ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΝΙΚΟΣ ΣΙΛΙΓΑΡΔΟΣ: «Μόνο ο ‘Αι Βασίλης μπορεί πια να φέρει καράβι στο Ρέθυμνο»

0

  • Ο πρώην πρόεδρος που «πληρώνει το μάρμαρο» για την Creta Lines ανοίγει τα χαρτιά του

Διατέλεσε δεύτερος στην σειρά Πρόεδρος του Δ.Σ. της Creta Lines που φιλοδοξούσε να δρομολογήσει καράβι στο Ρέθυμνο αλλά φαίνεται, πως είναι ο μοναδικός που θα «πληρώσει το μάρμαρο» για όσα λάθη και παραλείψεις χρέωσαν οικονομικά την εταιρεία και την «βούλιαξαν» πριν καν καταφέρει να ελλιμενίσει πλοίο στο εδώ και 20 χρόνια «άδειο και άραχνο» λιμάνι της πόλης μας.  Ο λόγος για τον Νίκο Σιλιγάρδο που σήμερα μιλάει για στοχοποίηση του και εμμονή των αρμόδιων Αρχών να τον δικάζουν όχι μόνο για την περίοδο που ήταν εκείνος πρόεδρος αλλά και για τα χρόνια που δεν ήταν και είχε παραδώσει.

«Ενώ τα δικαστήρια και η εφορία αποδέχονται, ότι παρέλαβα τα χρέη του προηγούμενου προέδρου, δεν αποδέχεται, ότι παρέδωσα στον επόμενο Πρόεδρο, με αποτέλεσμα όλο το φορτίο να πέφτει επάνω μου» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Σιλιγάρδος, ο οποίος στις αρχές Ιανουαρίου έχει ακόμα ένα δικαστήριο για τα χρέη της Creta Lines. Τα τελευταία χρόνια ζει μέσα σε μια συνεχή ταλαιπωρία για όλες τις αμαρτίες της συγκεκριμένης ναυτιλιακής εταιρείας ενώ ήδη οι λογαριασμοί του και η ακίνητη περιουσία του έχουν κατασχεθεί προς αποπληρωμή των χρεών της.

Όπως δήλωσε στο «Ρέθεμνος» : «Κάθε εβδομάδα έχω δικαστήρια, τα οποία ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο και τελειώνουν τον Ιούλιο. Άλλα είναι πρωτόδικα, άλλα σε εφετείο, άλλα τριμελή, ενώ έχω και το κακουργιοδικείο στα Χανιά από το οποίο έχω «εισπράξει» τέσσερα χρόνια φυλακή για μη απόδοση ΦΠΑ, για το οποίο δεν ευθύνομαι εγώ. Ουδέποτε είχα παραγωγή για να δικαιολογείται ΦΠΑ. Η αιτιολογία είναι ότι δεν πληρώθηκε ΦΠΑ από 1-1-14 έως σήμερα. Δηλαδή, για μια περίοδο χωρίς πλοίο στο Ρέθυμνο και μάλιστα χωρίς εμένα πρόεδρο. Για το λόγο αυτό δεν έχω φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έχουν κατασχέσει τους λογαριασμούς μου καθώς επίσης και την ακίνητη περιουσία μου. Είμαι επί ξύλου κρεμάμενος ενώ δεν ήμουν πρόεδρος για όσα με δικάζουν. Εγώ παρέδωσα στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 και έχω καταθέσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά τα αγνοούν. Επίσημα με θεωρούν πρόεδρο έως το 2016.»

Ο κ. Σιλλιγάρθος θεωρεί πως τον έχουν στοχοποιήσει. Πιστεύει πως δεν δικαιολογείται να είναι ο μόνος που «φταίει» για ό,τι έγινε και βέβαια το γεγονός πως δικάζεται ακόμα και για περιόδους που δεν ήταν πρόεδρος, ενισχύουν τη θεωρία που εκφράζει. Χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι «Με έχουν μετοχοποιήσει. Υπάρχει ακόμα Πρόεδρος της εταιρείας, που δεν την έχει κλείσει, που τυπικά λειτουργεί και έχει ανοικτά βιβλία. Γιατί έχουν στο στόχαστρο εμένα που ήμουν ο «ενδιάμεσος πρόεδρος» και γιατί δεν κλείνουν την εταιρεία; Εγώ είχα προτείνει να κηρύξει πτώχευση η Creta Lines και οποιοδήποτε όφελος από την εκποίηση του καραβιού να κατανεμηθεί ανάλογα με τα χρέη της εταιρείας χωρίς τις προσαυξήσεις, οι οποίες ακόμα συνεχίζεται να προστίθενται. Θεωρώ πως αν το 2013 μου επέτρεπαν να συνεχίσω και να κάνω αυτό που έπρεπε να κάνω, το πλοίο θα είχε εξοφλήσει τα χρέη του και θα είχε δρομολογηθεί. Όμως δεν με άφησε η ΔΟΥ Ρεθύμνου να προχωρήσω. Δεν μας χορηγούσε φορολογική ενημερότητα για να εισπράξουμε ως εταιρεία την αποζημίωση της ασφάλειας. Ενώ καταβάλαμε 10.000 ευρώ για να μειώσουμε το χρέος και να ρυθμίσουμε την οφειλή, δεν δέχθηκαν να προχωρήσουμε και έτσι χάσαμε την ασφάλεια και ξεκίνησαν τα προβλήματα. Όμως εγώ ήμουν ως το 2013 και όχι ως το 2016 που με δικάζουν. Ναι, με έχουν στοχοποιήσει και δεν εξετάζουν τίποτα άλλο.»

«ΔΕΝ ΜΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ»

Σε όλο αυτό που συμβαίνει και που έχει υποβάλει τον πρώην πρόεδρο της Creta Lines  σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, κανένας δεν φαίνεται να είναι στο πλευρό του ή να έχει προσπαθήσει να τον στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια των δικαστικών περιπετειών του. Μιλώντας για το θέμα αυτό και αφήνοντας σαφείς αιχμές για την στάση των θεσμικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου αλλά και όσων πολιτών πρωτοστατούσαν τότε στην κίνηση για καράβι στο Ρέθυμνο, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Κανένας δεν με στηρίζει. Το Ρέθυμνο και οι εκπρόσωποι του, δεν με έχουν στηρίξει. Ακόμα και μέλη εκείνου του Δ.Σ. της εταιρείας. Τα έχουν ρίξει όλα επάνω μου.  Θυμάστε εκείνες τις συναντήσεις στην Αντιπεριφέρεια με άπαντες τους θεσμικούς εκπροσώπους μας παρόντες; Πολιτικούς και εκκλησιαστικούς; Τώρα δεν με γνωρίζει κανένας και δεν ενδιαφέρεται κανένας για όλο αυτό που μου συμβαίνει και επαναλαμβάνω είναι άδικο. Τότε ήταν όλα καλά. Σήμερα κανένας δεν με ξέρει.»

Ο ίδιος ζητά να τύχει, επιτέλους, της συμπαράστασης που έχει ανάγκη και δηλώνει, ότι «Έχω την απαίτηση από όλους να έρθουν στα δικαστήρια και να με υποστηρίξουν. Να έρθουν και να πουν πως όχι μόνο δεν προκάλεσα ζημιές αλλά είχα μόνο την πρόθεση να φέρω καράβι στο Ρέθυμνο. Να ανταποκριθώ σε ένα αίτημα των συμπολιτών μας. Να έρθουν και να με στηρίξουν γιατί δεν πρόκειται για ένα προσωπικό μου ζήτημα. Διώκομαι γιατί αγωνίστηκα για ένα θέμα κοινού οφέλους και τίποτα περισσότερο. Το ζητώ από τους θεσμικούς και όλους τους συμπολίτες που τότε μιλούσαν για βοήθεια και ανάγκη να έρθει πλοίο και μετά εξαφανίστηκαν.  Θέλω δε, να εκφράσω το παράπονο μου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Ξέρουμε πως όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι στηρίζουν τους πολίτες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχης σοβαρότητας ή λιγότερο σοβαρά ζητήματα. Εμένα δεν με στήριξε κανένας και ποτέ. Ο δικός μ ας Δικηγορικός Συλλογος δεν με έχει στηρίξει ποτέ.  Μόνο ο δικός μου δικηγόρος προσπαθεί. Αλλά μόνος. Κανένας δεν ήρθε ποτέ να με στηρίξει. Να πει ο «Σιλιγάρδος είναι αθώος. Δεν κέρδισε τίποτα. Μόνο έχασε από αυτή την ιστορία.»

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»

Ο Νίκος Σιλιγάρδος δεν πιστεύει σήμερα πως είναι εφικτό να έρθει καράβι στο Ρέθυμνο, έτσι όπως κάποτε υπήρχε και εξυπηρετούσε την γραμμή διασύνδεσης της πόλης μας με τον Πειραιά. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα και με σαφείς αιχμές για την επιτροπή που έχεις συστήσει ο Δήμος Ρεθύμνου, δήλωσε, χαρακτηριστικά: «Εκεί που έχουμε φτάσει σήμερα, έχω να δηλώσω, πως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι Ρεθεμνιώτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Η επιτροπή που έχει συσταθεί για να φέρει καράβι στο Ρέθυμνο, δεν έχει παρά να στείλει ένα γράμμα στον Άι Βασίλη. Διότι τώρα πια, μόνο ο Άι Βασίλης θα μπορούσε να φέρει καράβι στο Ρέθυμνο. Είναι η μόνη πιθανότητα που υπάρχει για αυτό το ζήτημα.»

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ