Ιδιαίτερα υψηλός είμαι ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων και πεταμένων ζώων τη χρονιά που διανύουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραμε από το εθελοντικό Σωματείο «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».
Περισσότερα από 100 κουτάβια και γατάκια βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια και από αυτά λιγότερα από τα μισά κατάφεραν να επιβιώσουν, με τις φροντίδες κτηνιάτρων αλλά και Εθελοντών Ζωοφιλικών Σωματείων. Τα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν σε κλειστές σακούλες στους κάδους των σκουπιδιών, ή ακόμα παρατημένα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, σε εισόδους σούπερ μάρκετ, κοντά σε ξενοδοχεία, σε στάσεις λεωφορείων και σε άλλα σημεία.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των πεταμένων ζώων σε αγροτικές περιοχές του Ρεθύμνου που δεν βρέθηκαν από φιλόζωους, προκειμένου να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος.
Κάλεσμα από το «Νοιάζομαι» για στείρωση δεσποζόμενων ζώων
Παρά τις συνεχόμενες στειρώσεις που γίνονται μέσω προγράμματος του δήμου Ρεθύμνου, στο δημοτικό κτηνιατρείο, οι εγκαταλείψεις των νεογέννητων σε κάδους σκουπιδιών συνεχίζουν να είναι υπερβολικά πολλές κι αυτό οφείλεται κυρίως στα αστείρωτα δεσποζόμενα ζώα, τα οποία, μόλις γεννήσουν συνήθως από 6-10 κουτάβια ή αντίστοιχα γατάκια, «μαζεύονται» σε σακούλα και καταλήγουν στα σκουπίδια.
Πέρα όμως από το πρόγραμμα των στειρώσεων για τα αδέσποτα ζώα που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες μέρες στο Δημοτικό Κτηνιατρείο, το σωματείο «Νοιάζομαι» καλεί όλους όσοι έχουν υπό την προστασία τους ζώα, να ενημερωθούν για τους τρόπους στείρωσης, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων στους κάδους. «Ας ενημερωθούν», ανέφερε μέλος του «Νοιάζομαι», «πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία που διαρκεί πολύ λίγο, αλλά είναι πολλή σημαντική προκειμένου τα ζώα να μην έχουν αυτή την κατάληξη…»
Η παθητική κακοποίηση συνεχίζει να υφίσταται
«Όταν ένα ζώο είναι δεμένο μόνιμα με αλυσίδα, η οποία τις περισσότερες φορές είναι κοντή, αυτό αποτελεί παθητική κακοποίηση. Περισσότερο δε, αν το δεμένο ζώο ζει σε άθλιο περιβάλλον, χωρίς σπιτάκι ή σπιτάκι σε κακή κατάσταση που δεν το προφυλάσσει ούτε από τη βροχή ούτε από τον ήλιο. Πρόκειται για μια εικόνα που δεν μας είναι άγνωστη, αφού πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα ζώα δένονται κάπου και ξεχνιούνται… Μάλιστα, πολλές φορές ξεχνούν ακόμα και να τους παρέχουν φαγητό και νερό» είπε μεταξύ άλλων το μέλος του «Νοιάζομαι», τονίζοντας ότι, όποιος βρεθεί ως μάρτυρας μιας τέτοιας κατάστασης, οφείλει να το καταγγείλει στην αστυνομία. «Υποφέρουν πολύ και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ας τα βοηθήσουμε να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα…»
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σκυλιά που είναι δεμένα με ένα μέτρο σκοινί, δίπλα σε κότες και σε κουνέλια προκειμένου με την κίνησή και το γαύγισμα τους ν’ απομακρύνουν άλλα ζώα που πιθανά θα επιτεθούν στα κλουβιά. Και παρά το γεγονός ότι τα έχουν ως φύλακες, δηλαδή δουλεύουν, οι συνθήκες είναι άθλιες. Τα περισσότερα σκυλιά είναι ανεμβολίαστα και δεν τα έχει δει ποτέ κτηνίατρος».
Το πεταμένο σε κάδο σκυλί με τον ορό στο πόδι αναρρώνει κανονικά
Το άρρωστο σκυλάκι που βρέθηκε τυχαία από περαστικό, πεταμένο σε κάδο απορριμμάτων, με τον ορό ακόμα πάνω στο πόδι του, στην περιοχή του Κουμπέ, όπως ενημερωθήκαμε δέχτηκε την κατάλληλη αγωγή και πλέον αναρρώνει κανονικά σε σπίτι εθελοντή. Για ακόμα μια φορά, το Σωματείο κάνει έκκληση, σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να φροντίσουν το ζώο που κάτι έπαθε να επικοινωνούν με τα ζωοφιλικά Σωματεία. «Είναι απάνθρωπο, αυτό που συνέβη στο συγκεκριμένο ζωντανό. Ας ζητήσουν βοήθεια, αν τη χρειάζονται, όχι να καταλήγουν να πετούν στην κυριολεξία το ζωντανό…»