ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος τα πειραγμένα βοσκοτόπια στις αιτήσεις για το Εθνικό Απόθεμα

0

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση από τις αρµόδιες αρχές, που προς το παρών δείχνουν να εθελοτυφλούν, φαίνεται ότι µια επανάληψη της περσινής εκτεταµένης λαθροχειρίας µε το Εθνικό Απόθεµα θα επαναληφθεί, µε τον οργανισµό πληρωµών να ετοιµάζεται να καταβάλει ξανά ενισχύσεις σε λογαριασµούς µε λάθρα δικαιώµατα.

Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις εκ µέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -έπειτα από την ανάδειξη της υπόθεσης από την Agrenda- ότι από φέτος θα αλλάξει το πλαίσιο και οι έλεγχοι θα γίνουν πιο απαιτητικοί.

Την ίδια στιγµή, η υπόθεση κατανοµής των επιλέξιµων βοσκότοπων βρίσκεται άλλη µια φορά σε πλήρες αδιέξοδο, µε τους κτηνοτρόφους να επιµένουν στην εγκατάλειψη της τεχνικής λύσης, τις περιφέρειες να µην έχουν δώσει στοιχεία και το υπουργείο να µην έχει ξεκάθαρη γνώµη επί του θέµατος.

Η κατακραυγή του αγροτικού κόσµου έχει φθάσει ήδη στις Βρυξέλλες, µε τους επιτελείς των κοινοτικών οργάνων να έχουν δώσει ήδη γραµµή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις», διαφορετικά θα τεθεί σύντοµα θέµα νέων µεγάλων καταλογισµών.

Η κατάσταση γίνεται ακόµα πιο σοβαρή εν όψει της νέας ΚΑΠ µε τους κοινοτικούς να αντιλαµβάνονται ότι ένας ακόµα γύρος διαρροών και αναποτελεσµατικότητας στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων µπορεί να οδηγήσει την ελληνική γεωργία σε µεγάλα αδιέξοδα και τους Έλληνες αγρότες στους δρόµους.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι αναµένουν µια ολιστική αντιµετώπιση της κατάστασης, η οποία δεν θα παραµείνει στην διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό της κατανοµής λάθρων δικαιωµάτων, κάτι που τουλάχιστον για φέτος φαίνεται ότι αποτυγχάνουν οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ να διασφαλίσουν. Τίθεται ξεκάθαρα πλέον και το αίτηµα επιστροφής όλων αυτών των ποσών που έχουν καταβληθεί παράνοµα σε βάρος των πραγµατικών κτηνοτρόφων, µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κουνά καταφατικά το κεφάλι, ωστόσο πρακτικά να αδυνατεί να προσφέρει στους αδικηµένους κτηνοτρόφους κάτι πέραν της «κατανόησης».

Το αίσθηµα αυτό επιβεβαίωσαν την περασµένη εβδοµάδα οι επικεφαλής του υπουργείου σε συνάντηση που είχαν µε εκπροσώπους των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι απαίτησαν να µην δοθούν ξανά χρήµατα σε ανθρώπους χωρίς ζωικό κεφάλαιο. «Όµως πρέπει να δούµε τι θα γίνει και µε όσους έχουν ήδη πάρει» µεταφέρει ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ, Νίκος ∆ηµόπουλος, µε τα στελέχη του υπουργείου να υποστηρίζουν πως ήδη ερευνάται η γνωστή υπόθεση µε το Εθνικό Απόθεµα και ότι έχουν ζητήσει στοιχεία από τις περιφέρειες.

Να σηµειωθεί όµως ότι, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µέχρι στιγµής, µόλις ένας νοµός, ένα νησί και µια περιφέρεια έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσµα αυτό.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ