ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αύξηση προκαταβολής του τσεκ, de minimis, αποθεματικό κρίσης και αγρανάπαυση με έγκριση από Βρυξέλλες

0

Η παρουσίαση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν για τις νέες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα έγινε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Μαρτίου από τον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι και τον Επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως ήταν αναμενόμενο και είχε ήδη προαναγγελθεί:

    δίνεται η δυνατότητα καταβολής άμεσων κρατικών ενισχύσεων με όριο 35.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση,
    δίνεται επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης του αποθεματικού κρίσης των 500 εκατ. ευρώ, με προσαύξηση 200% από τα κράτη μέλη (78 εκατ. συνολικά για την Ελλάδα).
    απελευθερώνονται 40 εκατ. στρέμματα σε επίπεδο ΕΕ που είναι δεσμευμένα από υποχρέωση αγρανάπαυσης. Μια προσωρινή παρέκκλιση για να επιτρέπεται η παραγωγή οποιωνδήποτε καλλιεργειών για σκοπούς διατροφής και ζωοτροφών σε αγρανάπαυση.
    αυξημένη προκαταβολή του τσεκ (κάτι που γίνεται ήδη στην Ελλάδα)
    Ιδιωτική αποθεματοποίηση στον κλάδο της χοιροτροφίας
    Ειδικές προσωρινές ευελιξίες στις υφιστάμενες απαιτήσεις εισαγωγής για ζωοτροφές θα συμβάλουν στην άμβλυνση της πίεσης στην αγορά ζωοτροφών.

Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνεται το ελεύθερο στα κράτη μέλη να μειώσουν στο 0% τον ΦΠΑ για τα τρόφιμα, αλλά και η δυνατότητα διανομής κουπονιών σε νοικοκυριά προκειμένου να διευκολυνθεί η κατανάλωση, αφού όπως εξήγησε σε επίπεδο μπλοκ δεν τίθεται ζήτημα επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω έλλειψης τροφίμων, αλλά περιορισμένης κατανάλωσης εξαιτίας των υψηλών τιμών που αναπόφευκτα διαμορφώνονται από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Όπως σημείωσε ο πολωνός επίτροπος Γεωργίας, η ΕΕ εισάγει από την Ουκρανία το 52% των αναγκών της σε καλαμπόκι, το 19% του μαλακού σιταριού και το 23% των ελαιούχων σπόρων. Μακροπρόθεσμα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης της πολιτικής της ΕΕ από την κατεύθυνση μεταρρύθμισης της ΚΑΠ με το γνώμονα της Πράσινης Συμφωνίας, αφού όπως υποστήριξε, πολλά από τα εργαλεία που προσφέρουν τα μέτρα του νέου πρασινίσματος, μπορούν να βοηθήσουν την απεξάρτηση της ΕΕ από πολλές και ακριβές εισαγόμενες εισροές.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ