Στην διάρκεια της συνόδου, η σουηδική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραµµα εργασίας της για το επόµενο εξάµηνο, ενώ οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, ιδίως υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ουγγρική αντιπροσωπεία θα ενηµερώσει τους υπουργούς για την επιθυµία της να ζητήσει προσωρινή παρέκκλιση για το ανώτατο όριο όταν πρόκειται για µέτρα εισοδηµατικής στήριξης για το 2023, ενώ η πολωνική αντιπροσωπεία για τον αντίκτυπο της αύξησης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην τοπική αγορά και στους αγρότες.
Ανακατεύτηκε η αγορά σιτηρών από τις «λωρίδες»
Το αποθεµατικό κρίσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα µπορούσε, σύµφωνα µε τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, να χρησιµοποιηθεί για να βοηθήσει τους αγρότες σε χώρες όπως η Πολωνία ή η Ρουµανία που παλεύουν µε τις εισαγωγές σιτηρών από τη γειτονική Ουκρανία.
Σύµφωνα µε τον Επίτροπο, παρότι οι λωρίδες αλληλεγγύης, µαζί µε την επανέναρξη των εξαγωγών µέσω ορισµένων λιµανιών της Μαύρης Θάλασσας, βοήθησαν τις ουκρανικές εξαγωγές να ανακάµψουν, εντούτοις σε χώρες όπως η Πολωνία, οι εισαγωγές σιτηρών οδηγήσαν στο να γεµίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και οι τιµές των παραγωγών να πέσουν. «Μαζί µε τους πληγέντες αγρότες, εργαζόµαστε για την επίλυση του ζητήµατος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανοιχτή εµπορική σχέση µε την Ουκρανία», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου µετά τη διάσκεψη των υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδοµάδας» το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.
Ο Βοϊτσιετσόφσκι σχεδιάζει να συζητήσει µέτρα, για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την εισροή σιτηρών, κατά τη διάρκεια της επερχόµενης συνόδου υπουργών γεωργίας, στις Βρυξέλλες την ∆ευτέρα 30 Ιανουαρίου. Μάλιστα, παρότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε αρχικά απορρίψει το θέµα όταν τέθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2022, τα τελευταία σχόλια του Επιτρόπου γεωργίας έρχονται να αναγνωρίσουν το πρόβληµα.
Γενικότερα, θεωρείται αµφίβολο εάν το αποθεµατικό κρίσης θα επεκταθεί φέτος. Παρότι, ο Βοϊτσεχόφσκι έχει υποστηρίξει την παράταση του ταµείου για την κρίση, ένας αξιωµατούχος της ΕΕ δήλωσε στο EURACTIV ότι µια τέτοια παράταση είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί αφού ο γεωργικός τοµέας ολοκλήρωσε τη χρονιά µε έντονο οικονοµικό χαρακτήρα.
Ενόψει των αυξηµένων εσόδων τον ∆εκέµβριο του 2022 σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος, είναι «πιο δύσκολο να υποστηρίξουµε ότι υπάρχει ακόµη µια κρίση», πρόσθεσε η πηγή.
«Παρατηρούµε στενά τον αντίκτυπο των γεωργικών εισαγωγών από την Ουκρανία. ∆εν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά οδηγούν σε περιφερειακές δυσκολίες», είπε ενώ έφερε ως παράδειγµα την πατρίδα του την Πολωνία.
Yπενθυµίζεται ότι τον Μάιο του 2022, η ΕΕ υιοθέτησε τις λεγόµενες «λωρίδες αλληλεγγύης», ένα σύνολο µέτρων που προορίζονται να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει γεωργικά αγαθά µέσω όλων των δυνατών οδών –συµπεριλαµβανοµένων των σιδηροδροµικών, οδικών και ποτάµιων µεταφορών– λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από τον πόλεµο της Ρωσίας. Όµως, ενώ η πρωτοβουλία αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της µεταφοράς µέσω των γειτονικών χωρών της Ουκρανίας στην ευρύτερη αγορά της ΕΕ και της παγκόσµιας αγοράς, οι αγρότες και οι νοµοθέτες της ΕΕ έχουν επανειληµµένα προειδοποιήσει ότι µεγάλες ποσότητες σιτηρών κολλάνε σε παραµεθόριες περιοχές, όπου παραγκωνίζουν τους τοπικούς παραγωγούς από την αγορά.
Να σηµειωθεί ότι το αποθεµατικό κρίσης είναι ένα ταµείο 450 εκατ. ευρώ που περιλαµβάνεται στο πρόγραµµα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη χρηµατοδότηση έκτακτων µέτρων για την αντιµετώπιση των διαταραχών της αγοράς που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανοµή. Το ταµείο ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο µετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ενεργοποίησή του για άλλη µια φορά το επόµενο έτος θα απαιτούσε τη συµφωνία όλων των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Πιθανή στρέβλωση ενιαίας αγοράς από τις κρατικές ενισχύσεις, πλουσίων χωρών
Εκτός από το αποθεµατικό κρίσης, πρόσθεσε ο Επίτροπος, οι χώρες θα µπορούσαν επίσης να χορηγήσουν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις στους πληγέντες αγρότες. Σηµειωτέον, το πλαίσιο κρίσης χαλαρώνει προσωρινά τους περιορισµούς λόγω του σηµαντικού οικονοµικού πλήγµατος που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές οικονοµίες από
την έναρξη του πολέµου της Ρωσίας.
Ωστόσο, και οι δύο επιλογές - χρηµατοδότησης σε επίπεδο ΕΕ µέσω του αποθεµατικού κρίσης ή εθνική βοήθεια – θεωρούνται αµφιλεγόµενες µεταξύ τουλάχιστον ορισµένων κρατών µελών. Ενώ µεγάλες και οικονοµικά ισχυρές χώρες όπως η Γερµανία έχουν πιέσει για συνεχείς εξαιρέσεις από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειµένου να µπορούν να βοηθήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις τους µέσω εθνικών κεφαλαίων, άλλες έχουν τονίσει ότι τα µέτρα στήριξης πρέπει να είναι ευρωπαϊκά παρά εθνικά, καθώς δεν έχουν ίδια οικονοµική επιρροή.
Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 30 Ιανουαρίου περιλαμβάνει:
Η κατάσταση της αγοράς
Οι υπουργοί θα λάβουν επικαιροποιημένες πληροφορίες από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη και θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.
Θέματα Βιοοικονομίας
Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων.
Μεταφορά ζώων
Όπως ζήτησε η πορτογαλική αντιπροσωπεία, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν δημόσια απόψεις σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις μεταφορές ζώων.
Μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος
Η ουγγρική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τους υπουργούς για την επιθυμία της να ζητήσει προσωρινή παρέκκλιση για το ανώτατο όριο στα μέτρα εισοδηματικής στήριξης για το 2023.
Εισαγωγές από την Ουκρανία
Η πολωνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τους υπουργούς για τον αντίκτυπο της αύξησης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην τοπική αγορά εμπορευμάτων.
Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών
Οι υπουργοί θα λάβουν πληροφορίες από την προεδρία σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά τις γεωργικές πτυχές της αναθεώρησης της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές.
Σήμανση μελιού
Όπως ζήτησε η σλοβενική αντιπροσωπεία, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι.
Διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Μετά από αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι υπουργοί θα συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για επείγοντα μέτρα στήριξης και στρατηγική προσέγγιση στον αγροδιατροφικό τομέα υπό το φως των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού στους αγρότες της ΕΕ και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
agronews.gr