ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δυσκολεύει δράσεις και ψαλιδίζει το τσεκ των κτηνοτρόφων η «τεχνική λύση» στην διαχείριση βοσκοτόπων

0

Εκεί όπου εφαρµόζεται η τεχνική λύση που θα συνεχιστεί έως και το 2024, η µόνη επιλογή  που έχουν οι κτηνοτρόφοι είναι η δράση «Κατάρτιση εφαρµογή, προγράµµατος εµπλουτισµού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου» του νέου πρασινίσµατος, µε ύψος ενίσχυσης 3 ευρώ το στρέµµα. Και γι’ αυτή τη δράση θα πρέπει να έχουν σύµβαση µε σύµβουλο και επίσης ειδική ψηφιακή εφαρµογή. Αλλιώς ούτε αυτή θα µπορέσουν να ακολουθήσουν και ως εκ τούτου µένουν εκτός από όλες τις δράσεις του νέου πρασινίσµατος εκτός.

Τα παραπάνω είναι συµπεράσµατα που εξήχθησαν από την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης  για τη νέα ΚΑΠ που πραγµατοποιήθηκε στα περιθώρια της έκθεσης Zootechnia την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Σ’ αυτή παρουσιάστηκαν οι τέσσερις δράσεις από το νέο πρασίνισµα που αφορούν βοσκοτόπια και είναι οι εξής:

1) Περιορισµός βόσκησης σε βοσκοτόπια που βρίσκονται σε κακή κατάσταση: Κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων κατά τη διάρκεια του περιορισµού βόσκησης µε τη δηµιουργία τεχνητού λειµώνα: 30,4 ευρώ το στρέµµα.

2) Ετήσια ενίσχυση για τη µετακίνηση των ζώων στους υποβοσκούµενους βοσκοτόπους και την επιστροφή αλλά και τη µεταφορά του γάλακτος σε προσβάσιµη περιοχή: 1,1-8,4 ευρώ το στρέµµα.

3) Ετήσια ενίσχυση για την κατάρτιση και παρακολούθηση σχεδίου διαχείρισης βοσκοτόπων:
1 ευρώ το στρέµµα.

4) Ετήσια ενίσχυση για την κατάρτιση εφαρµογή, προγράµµατος εµπλουτισµού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου: 3 ευρώ το στρέµµα.

Οι δράσεις 1 έως 3 απαιτούν συγκεκριµένη περιβαλλοντική διαχείριση σε πραγµατικό βοσκότοπο κοντά στην εκµετάλλευση. Μόνο η 4η δράση γίνεται στον στάβλο και δεν απαιτεί κάποια συγκεκριµένα ενέργεια στο βοσκότοπο. Αυτό σηµαίνει πως η 4η αυτή δράση θα είναι και η µόνη διαθέσιµη για  περιπτώσεις όπου το ζώο βόσκει σε άλλη περιοχή από αυτήν που δίνεται βοσκότοπος.

Σε σχετική ερώτηση για το πώς θα εφαρµοστούν οι δράσεις από το νέο πρασίνισµα σε περίπτωση της τεχνικής λύσης, που τέθηκε από το κοινό που παρακολουθούσε τη Συνεδρίαση, ο ∆ηµήτρης Λιανός εκ των συµβούλων για το σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ απάντησε: «Σε όσες περιοχές δεν υπάρχει πρόβληµα µε την τεχνική λύση θα εφαρµοστούν. ∆εν είναι σε όλη την Ελλάδα η τεχνική λύση. ∆εν προσδιορίζω εγώ πού εφαρµόζεται η τεχνική λύση αλλά ο Οργανισµός Πληρωµών. [...] Το αργότερο σε 20 µέρες (σ.σ ο ΟΠΕΚΕΠΕ) όπως έχει πει, θα έχει τον πλήρη αριθµό των εκταρίων που εφαρµόζεται η τεχνική λύση. Όπου δεν υπάρχει πρόβληµα µε την τεχνική λύση θα εφαρµοστούν κανονικά τα eco-scheme (νέο πρασίνισµα)». Για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβληµα µε την τεχνική λύση, ο κ. Λιανός είπε πως υπάρχουν συνολικά 4 δράσεις από το νέο πρασίνισµα και πως κάποια θα είναι διαθέσιµη, χωρίς να προσδιορίσει ποια.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ