Ενδιαφέρον παρουσιάζει όµως και ο σχολιασµός του πρωθυπουργού που άνοιξε το πουγκί των ενισχύσεων την περασµένη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου από την Κοζάνη, αναφορικά µε το κόστος παραγωγής των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από εκεί και πέρα το πρόβληµα του πρωτογενούς τοµέα είναι πιο δοµικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτηµα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο µας προβληµατίζει ιδιαίτερα». Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η παρατήρηση αυτή θα δροµολογούσε διαδικασίες ουσιαστικών µεταρρυθµίσεων στην αγροτική πολιτική, µε χειροπιαστά αποτελέσµατα.
Η ανακοίνωση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, η οποία θα γίνει µε τον ίδιο τρόπο που πληρώθηκε τον περασµένο Αύγουστο, όπως διευκρίνησε την επόµενη των ανακοινώσεων ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έρχεται να επιβεβαιώσει σειρά ρεπορτάζ της Agrenda τις προηγούµενες εβδοµάδες που έκαναν λόγο για ένα «δεύτερο βυτίο» ενόψει των εκλογών.
Κατά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόµα ότι έχει ζητήσει και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεµότητες που υπάρχουν σχετικά µε αποζηµιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα «ώστε να µην έχουµε εκκρεµότητες από το παρελθόν».
Το δηµοσιονοµικό κόστος εκτιµάται στα 120 εκατ. ευρώ για τις αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ και τις έκτακτες ενισχύσεις, σύµφωνα µε τον υπουργό Οικονοµικών, ο οποίος στάθηκε και στο νέο πλαίσιο ρύθµισης οφειλών. Σχετικά µε τη συγκεκριµένη διευκόλυνση, για παράδειγµα, σε όσους έχουν απολέσει τις ρυθµίσεις των 72 ή των 120 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δυο µηνιαίες δόσεις έως τον Ιούλιο του 2023. Για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθµισµένες οφειλές την 1η/11/2021, αλλά δηµιούργησαν νέες οφειλές µετά την ηµεροµηνία αυτή, δηµιουργείται ένα νέο σχήµα. Τέλος, σύµφωνα µε τον κ. Σταϊκούρα, για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσµες έως τον Φεβρουάριο του 2023 µπορούν να τις ρυθµίσουν σε 36 δόσεις.
agronews.gr