Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόσκληση της αγροτικής μεταποίησης («Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων») και της εκμηχάνισης εκμεταλλεύσεων («Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα») εξετάζεται να αλλάξει ο μηχανισμός των αιτήσεων, και να μην αξιολογούνται οι αιτήσεις κατά σειρά υποβολής αλλά να έχουν προτεραιότητα οι επενδύσεις με υψηλότερο ποσοστό επένδυσης ίδιων κεφαλαίων. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές ως προς τη δομή και το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα δύο παραπάνω προγράμματα, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσει όσον αφορά κυρίως το ύψος των επιλέξιμων δαπανών. Υπενθυμίζεται πως στον 1ο κύκλο ίσχυαν τα εξής:
«Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων»
Δικαιούχοι:
Συλλογικά Σχήµατα αγροτών.
Οικοτεχνίες-µεταποιητικές αγροτών που µεταποιούν το δικό τους προϊόν (τουλάχιστον 40% βαθµός καθετοποίησης).
Μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον µεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α’ υλών που χρησιµοποιούνται προέρχονται από συµβολαιακή γεωργία.
Αγροτικές επιχειρήσεις που δεσµεύονται να καθετοποιήσουν τη µονάδα τους για τουλάχιστον µία 3ετία ξεκινώντας από το επόµενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.
Ποσοστά ενίσχυσης:
Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: Μεγάλες επιχειρήσεις 45%, Μεσαίες και Μικρές επιχειρήσεις 55%.
Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος: Μεγάλες επιχειρήσεις 40%, Μεσαίες επιχειρήσεις 50% και Μικρές επιχειρήσεις 55%
Νότιο Αιγαίο: Μεγάλες επιχειρήσεις 30%, Μεσαίες επιχειρήσεις 40%, Μικρές επιχειρήσεις 50%
Επιλέξιμες δαπάνες:
1) Κατασκευή και εκσυγχρονισμός ακινήτων. Περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός και οι κτιριακές ανάγκες για τον εκσυγχρονισμό και την ίδρυση μονάδων αγροτικής μεταποίησης όπως οινοποιεία, τυροκομεία, αποστακτήρια, ελαιοτριβεία (εκτός της ίδρυσης), ξηραντήρια κ.λπ.
2) Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας. 3) Οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές Α΄ υλών και προϊόντων (έτοιμων και ημι-έτοιμων), εντός του χώρου της μονάδας.
4) Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δικτύων διανομής (logistic)
5) Επενδύσεις σε ΑΠΕ
Επιλέξιμος προϋπολογισμός
Για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο κατώτατος προϋπολογισμός ορίζεται στα 500.000 ευρώ και ο ανώτερος στα 7,5 εκατ. ευρώ.
«Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα»
Δικαιούχοι:
-Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
-Εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες: εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία υπό τους ακόλουθους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς: αα) εφόσον μεταποιούν ή/και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με παραγόμενο, τελικό γεωργικό προϊόν, κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας των Α’ υλών που χρησιμοποιούνται στην ενισχυόμενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας. Τα συμβόλαια συνάπτονται μεταξύ του δικαιούχου της ενίσχυσης και των παραγωγών του γεωργικού προϊόντος ή μεταξύ του δικαιούχου και ενώσεων παραγωγών (ανεξαρτήτως νομικής μορφής) που δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες αυτές κυμαίνονται από τρακτέρ και παρελκόμενα, έως φωτοβολταϊκά και βαριά επαγγελματικά οχήματα μηδενικών εκπομπών. Σημειώνεται βέβαια ότι ο φάκελος θα πρέπει να έχει ύψος 500.000 ευρώ και να φτάνει έως και τα 2,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το ύψος ενίσχυσης, για τις δαπάνες του πρωτογενούς τομέα έχουν ως εξής:
Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ιόνια -Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία: 50%
Νησιά Αιγαίου Πελάγους (εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια) Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο): 75%
Αττική: 40%
Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τις δαπάνες που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Για τις υπόλοιπες δαπάνες (π.χ για φορτηγά, προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ) ισχύει ο Περιφερειακός Χάρτης Ενισχύσεων.
Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών
Όσον αφορά την Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόσκληση «θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτικών συλλογικών φορέων που δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες της πρώτης πρόσκλησης για την υποβολή επενδυτικής πρότασης». Ως εκ τούτου, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να ανοίξει προς μεμωνομένους αγρότες, παρά την αποτυχία του προγράμματος στον πρώτο κύκλο αιτήσεων που έκλεισε με αιτήσεις 40 εκατ. ευρώ, από τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί.
Η Αναδιάρθρωση καλλιεργειών καλύπτει µέρος του κόστους εκρίζωσης (κατά µέσο όρο το 50%) και αναφύτευσης νέων ποικιλιών δενδρώδων καλλιεργειών (εξαιρούνται ελιά και οινάµπελα).
Τα κόστη ανά στρέµµα που καλύπτονται ως ένα βαθµό έχουν ως εξής:
Πυρηνόκαρπα: Σύνολο εγκατάστασης:1.859,08- 2.437,02 ευρώ, εκρίζωσης 358,76 – 641,41 ευρώ.
Μηλοειδή: Κόστος εγκατάστασης 2.230,19 – 3.323,06 ευρώ, εκρίζωσης 312,22 – 618,89 ευρώ.
Ακτινίδια: Κόστος εγκατάστασης 3.579,94 – 3.903,80 ευρώ, εκρίζωσης 468,14 – 604,99 ευρώ.
Εσπεριδοειδή: Κόστος εγκατάστασης 834,87 – 935,13 ευρώ, εκρίζωσης 335,90 – 427,56 ευρώ.
Επιτραπέζια σταφύλια και σουλτανίνα: Κόστος εγκατάστασης 3.567,07 – 4.382,02 ευρώ το στρέµµα, 263,05 – 361,70 ευρώ το στρέµµα.
agronews.gr