ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φόβοι για νοθείες στο ελαιόλαδο - Βρήκαν υπολειμματικότητες φυτοφαρμάκων σε βυτία

0

 Σωρεία καταγγελιών φτάνουν το τελευταίο διάστημα στον ΕΦΕΤ για φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο ΣΕΒΙΤΕΛ, που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες τυποποίησης ελαιολάδου. Μάλιστα, μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, τόνισε ότι τα φαινόμενα αυτά υπήρχαν πάντα και τώρα, λόγω των υψηλών τιμών στο ελαιόλαδο, θα μπορούσαν πράγματι να είναι σε μεγαλύτερη έξαρση, κάτι που πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές, αλλά να βάλει και τους καταναλωτές σε υποψίες μπροστά σε τυποποιημένα λάδια που θα πωλούνται κάτω από τα 11 με 13 ευρώ το λίτρο!

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει: «Με αφορμή την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευτούν από την απάτη ακολουθώντας τα εξής:

* Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

* Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν, η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:

- Την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο, ελαιόλαδο).

- Τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-).

- Τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.

* Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.

* Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για τη διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.

* Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.

* Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10, 20, 25, έως και 50 λίτρων.

* Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.

* Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυόνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Μία μόνο από τις περιπτώσεις

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτη η σύλληψη ενός ντόπιου στη Δράμα πριν από λίγες μέρες. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι τον συνέλαβε διότι «εντοπίστηκε να κατέχει και να διακινεί με ΙΧΕ αυτοκίνητο 98 συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 490 λίτρα ελαιολάδου, για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί νοθευμένο - μη κανονικό προϊόν».

Αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις. Και αν λάβουμε υπόψη και την ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, προφανώς και δεν πρόκειται για λίγες παρανομίες στον χώρο του ελαιολάδου.

«Οι συνθήκες προσφέρονται για νοθείες»

Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούει μέσω της εφημερίδας μας ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

«Όταν σε ένα λάδι βλέπεις μια τιμή εκτός πραγματικότητας, σε σχέση με τις υψηλές τιμές της αγοράς, θα πρέπει να υποψιάζεσαι ότι με το λάδι αυτό κάτι δεν πάει καλά», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου και πρόσθεσε: «Και εννοώ ότι το λάδι αυτό βρίσκεται στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές. Όταν η τιμή είναι κάτω από την πραγματική, τότε αυτό το λάδι δεν είναι λάδι καθαρό. Και δε συμβαίνουν αυτά μόνο στην τενέκα. Δυστυχώς, μπορεί να συμβαίνουν και σε τυποποιημένα λάδια στο ράφι».

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη, «από τη στιγμή που θα πουλήσει, ας πούμε, στα 8 ευρώ το κιλό το λάδι του ο παραγωγός, το λάδι στο ράφι δε γίνεται να πουλιέται λιγότερο από τα 11 με 13 ευρώ το λίτρο. Διότι μπαίνει και η διαφορά του κέρδους, που δε γίνεται να είναι κάτω από το 20% συν τον ΦΠΑ του 13%».

Τα σπορέλαια

Πώς όμως σήμερα θα μπορέσει κάποιος επιτήδειος να κάνει τη νοθεία; Ο πρόεδρος των ελαιουργών επισημαίνει ότι δεν προσφέρονται πια οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.

«Λίγο ή πολύ, τα λάδια είναι πλέον ακριβά παντού. Υπάρχουν όμως τα σπορέλαια που είναι πολύ πιο φτηνά. Έτσι με το σπορέλαιο μπορεί πλέον να γίνει η νοθεία»...

Ωστόσο, επειδή οι νοθείες μπορούν εύκολα να εντοπιστούν, οι σοβαρές τυποποιητικές εταιρείες, όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ελαιουργών δεν μπαίνουν σε αυτές τις διαδικασίες. Αντιθέτως, μάλιστα, επιλέγουν τους προμηθευτές τους με μεγάλη προσοχή και τους ελέγχουν διαρκώς για να αποφύγουν τέτοιες μπουγάδες... Οι δε ελαιουργοί, όπως τονίζει ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης, δεν μπαίνουν ποτέ σε αυτές τις διαδικασίες, γιατί δε θα ρίσκαραν κάτι τέτοιο...

«Μας γύρισαν πίσω λάδια οι Ιταλοί» - Εντόπισαν υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων

Στο μεταξύ, απόδειξη για την ανάγκη να είναι και οι ελαιοπαραγωγοί ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση του προϊόντος τους, αποτελεί το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι Ιταλοί γύρισαν πίσω στην Κρήτη βυτία με λάδια, στα οποία εντόπισαν υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκου, η κυκλοφορία του οποίου έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε.! Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι, όταν ένα φάρμακο απαγορευτεί, δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν»... Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα απαγορευμένα φάρμακα βρέθηκε σε λάδια δικά μας στα εργαστήρια των Ιταλών.

«Ένα φάρμακο που απαγορεύτηκε από τον Ιανουάριο του 2023 βρέθηκε στις ποσότητες αυτές. Μάλιστα, αυτό το φάρμακο χρησιμοποιούταν τα προηγούμενα χρόνια και από το κράτος για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη.

Ο πρόεδρος των ελαιουργών τονίζει, τέλος, ότι ιδιαίτερα φέτος που η τιμή του ελαιολάδου θα είναι στα ύψη, πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί. Η ελαιοκομική περίοδος, σύμφωνε με τον ίδιο, θα ξεκινήσει επίσημα από την 1η Νοεμβρίου. Αλλά πρόκειται για μία όψιμη χρονιά και η συγκομιδή κανονικά θα καθυστερήσει περισσότερο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ