ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

O δάκος… επέστρεψε – “Βραχνάς” για τους ελαιοκαλλιεργητές, που έχουν να αντιμετωπίσουν και τη χαμηλή καρποφορία

0

 H δακοκτονία συνεχίζεται και αναμένεται ακόμα ένας ψεκασμός κατά του δάκου, ωστόσο ερώτημα αποτελεί αν υπάρχει η δυνατότητα και για δεύτερο ψεκασμό, δεδομένου ότι είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της συγκομιδής σε μια χρονιά όπου το λάδι θα πωλείται σαν... χρυσάφι και όσοι παραγωγοί έχουν σοδειά θα είναι πολύ άδικο να τη χάσουν εξαιτίας της δακοπροσβολής!

Τη “μεγάλη επιστροφή του δάκου” άρχισαν να αντιλαμβάνονται ήδη στον νομό Ηρακλείου ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές, κυρίως ορεινές, εκφράζοντας τη βαθύτατη ανησυχία τους για την πορεία της ελαιοκομικής περιόδου, η οποία και χαρακτηρίζεται από χαμηλή καρποφορία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο δάκος έχει επιστρέψει δυναμικά σε κάποιες περιοχές με “λιγατάρια”, όπου οι ελιές πάνω στα δέντρα είναι λίγες και έτσι η ζημιά που τους προξενεί είναι ήδη πολύ μεγάλη.

Στο μεταξύ, η δακοκτονία συνεχίζεται και αναμένεται ακόμα ένας ψεκασμός κατά του δάκου. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και δεύτερος ψεκασμός, δεδομένου ότι είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της συγκομιδής σε μια χρονιά όπου το λάδι θα πωλείται σαν... χρυσάφι και όσοι παραγωγοί έχουν σοδειά θα είναι πολύ άδικο να τη χάσουν, εξαιτίας της δακοπροσβολής!

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στις ορεινές περιοχές του δήμου Μαλεβιζίου. Ο ελαιοπαραγωγός από το Αστυράκι Γιάννης Τσιντάρης επικοινώνησε με το neakriti.gr και μας είπε ότι, παρότι ο ίδιος είχε φέτος βεντέμα, δε θεωρεί ότι θα μπορέσει να μπει στο λιόφυτο καθόλου να ραβδίσει, αφού το λάδι που θα βγάλει στην περίπτωση αυτή θα είναι λόγω δάκου... τριών οξέων!

«Παρακολουθούσα τις ελιές μου μέσα στον Αύγουστο και ήταν σαν τις “καλές κοπέλες”. Και πάω τώρα μέσα στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και βλέπω μεγάλη δακοπροσβολή», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιντάρη, η περιοχή του, επειδή βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα, είναι πιο “προσιτή” για τον δάκο, αλλά κάτι δεν πάει καλά και με τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιήσει οι ψεκαστές της δακτοκτονίας.

«Πήγα στη Διεύθυνση Γεωργίας και μου είπαν ότι προφανώς δεν έχει κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει έγκαιρα ο ψεκαστής. Όμως εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Γιατί όταν ο άνθρωπος ήταν μέσα και ψέκαζε τον είδα και ξέρω ότι ψέκασε στην ώρα του. Άρα, κάτι πρέπει να συμβαίνει με το φάρμακο»...

Ο Γιάννης Τσιντάρης, καταλήγοντας, στέλνει το εξής μήνυμα: «Να σηκωθούν από τα γραφεία που κάθονται οι αρμόδιοι γεωπόνοι και να πάνε στα χωριά. Να δουν από κοντά τι έχει συμβεί και να μας πουν γιατί συμβαίνει».

«Από τώρα και μετά»

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι από τώρα και μετά, όσο υποχωρούν οι θερμοκρασίες, είναι λογικό ότι θα έχουμε και την επιστροφή του δάκου.

«Έχουμε ελιές λιγατάρια πια. Και στα λιγατάρια ο δάκος θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τις ελιές που είναι φορτωμένες»... Ο ίδιος τονίζει, εξάλλου, ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματι ζημιές και σε φορτωμένα λιόφυτα, αλλά στις περιπτώσεις αυτές λογικά θα πρόκειται για λιόφυτα τα οποία αρδεύονται και ως εκ τούτου ο δάκος δείχνει τις προτιμήσεις του προς αυτά τα λιόφυτα.

«Έχει μικρή ζημιά και στη Φοινικιά, αλλά το θέμα είναι ότι είναι λίγες οι ελιές», ανέφερε και ο ελαιοπαραγωγός Γιώργος Στειακάκης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως κακή τη φετινή χρονιά, αφού παρά τις πολύ υψηλές τιμές παραγωγού του ελαιολάδου, η μείωση της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 70% με 75%.

«Εμάς πάντως εδώ στη Φοινικιά», σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό Γιώργο Στειακάκη, «οι ψεκαστές που υλοποιούν το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχουν να φανούν και να ψεκάσουν πάνω από 20 μέρες». Καταλήγοντας, ο ίδιος εφιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς να έχουν τον νου τους και να ψεκάζουν οι ίδιοι με τα εγκεκριμένα φάρμακα, για να μη χάσουν τον ελαιόκαρπο που έχουν, όσοι έχουν, μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή.

Να ξεκινήσουν νωρίς τη συγκομιδή

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Μανόλης Γελασάκης, που για πολλά χρόνια υπηρέτησε τη Διεύθυνση Γεωργίας στο Ηράκλειο ως υπεύθυνος δακοκτονίας σε πολλούς δήμους, κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να μαζέψουν φέτος νωρίς τη σοδειά τους, πριν πέσει κάτω στο έδαφος εξαιτίας της δακοπροσβολής.

«Εμείς για παράδειγμα εδώ στη Βιάννο έχουμε φέτος χαμηλή καρποφορία. Όμως στην περιοχή Λουτράκι, επειδή είναι ορεινή περιοχή πάνω από 600 μέτρα, υπάρχει βεντέμα. Και μπορεί, όπου υπάρχει βεντέμα, η ζημιά να είναι μικρή, σε σχέση με τις λιγοστές ελιές, ωστόσο έχουμε ακόμα ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη της συγκομιδής και ο κίνδυνος είναι ορατός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη άλλος ένας ψεκασμός από την Περιφέρεια Κρήτης κατά του δάκου της ελιάς. Αλλά θα πρέπει και οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα. Και το αργότερο στα μέσα του Νοεμβρίου να ξεκινήσουν το μάζεμα του ελαιοκάρπου και να μην περιμένουν, γιατί η ζημιά από τον δάκο θα είναι μεγαλύτερη...

Στο μεταξύ, η παραγωγή ελαιολάδου στον δήμο Βιάννου, σύμφωνα με τον Μανόλη Γελασάκη, θα είναι η πιο χαμηλή των τελευταίων... 60 χρόνων!

Ο ίδιος φοβάται μήπως και του χρόνου έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες και δεν καρποφορήσουν ούτε την επόμενη χρονιά τα δέντρα στην Κρήτη, όπως λέει. Σημειώνει μάλιστα ότι φέτος, στη δική του περιοχή θα υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί που δε θα βγάλουν λάδι για τα σπίτια τους “ούτε για σαλάτα”, παρότι είχαν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες παραγωγές.

«Αν έχουμε και τον επόμενο χειμώνα υψηλές θερμοκρασίες, που να μη βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών, αν δεν έχουμε πάλι βροχές, θα έχουμε μία από τα ίδια. Κι εγώ που είχα προβλέψει από νωρίς τη φετινή κατάσταση, κάτι που δεν ήταν για μένα δύσκολο λόγω της εμπειρίας που έχω στην ελιά, θα ήθελα πραγματικά να έχω πέσει έξω... Αλλά δυστυχώς», είπε στo neakriti.gr ο γνωστός γεωπόνος.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ