Το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της Πέμπτης στο Παρίσι είναι το σημείο εκκίνησης του διπλωματικού μαραθωνίου του πρωθυπουργού, που θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη συνάντησή του στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ και λίγο αργότερα στη Χάγη με τον Μαρκ Ρούτε. Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και το rebranding της ως ισότιμου εταίρου στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., στοίχημα που περνάει μέσα από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και την παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου.
Στην περίπτωση του κ. Μακρόν, η στόχευση έχει και χαρακτήρα «γέφυρας» με έναν σημαντικό Eυρωπαίο «παίκτη» που δεν ανήκει στην «αδελφή» οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως η κ. Μέρκελ, την οποία ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά. Η χθεσινή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για τη συνάντηση της Πέμπτης είναι ενδεικτική της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν με έμφαση στα ευρωπαϊκά, αλλά και στα διμερή ζητήματα, όπου κομβική θέση για την ελληνική πλευρά έχουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις και οι γαλλικές επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν μεγάλες γαλλικές εταιρείες όπως η Total και η Suez είχαν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γάλλος πρόεδρος θα υποδεχθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν «το σύνολο των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτά, αναμένεται να συμπεριληφθούν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και (τουλάχιστον, από την γαλλική πλευρά) η αμυντική συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στον κ. Μακρόν το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Πάντως, το ίδιο το μήνυμα της γαλλικής προεδρίας, που συνοδεύει την αναγγελία της επίσκεψης εργασίας του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, κινείται στο πνεύμα «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία» και παραπέμπει σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που το Παρίσι επιδιώκει να συζητηθούν. «Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις... Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής σύμπραξης», αναφέρει η γαλλική προεδρία.
Στο τετ α τετ με τον κ. Μακρόν, το οποίο και θα ανοίξει τον κύκλο των ευρωπαϊκών επαφών του πρωθυπουργού –με κρίσιμο σταθμό το Βερολίνο, όπου στις 29 Αυγούστου θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ–, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ο αναπτυξιακός νόμος, εξάλλου, αναμένεται να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Στόχευση του πρωθυπουργού, η οποία ενισχύεται από τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και από τον θετικό απόηχο που έχουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είναι να εμπεδώσει εικόνα αξιοπιστίας της χώρας, η οποία περνάει μέσα από τις κινήσεις που αφορούν την οικονομία, αλλά και από τη θωράκιση της ανεξαρτησίας των θεσμών (Επιτροπή Ανταγωνισμού).
Στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να ζητήσει τη γαλλική συνδρομή για τις αλλαγές που χρειάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς υπενθυμίζεται ότι προ ημερών εκδήλωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί σχετικής προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ακόμη, αναμένεται να συζητηθούν πολιτιστικά θέματα, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχει πεδίο και για συνεργασία στην πράσινη ατζέντα (με αιχμή την κλιματική αλλαγή), η οποία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη.