ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Το «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία» και η στήριξη στα χρόνια της κρίσης

0

Από τις αρχές της μεταπολίτευσης, το «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία» –ένα από τα πλέον οικεία για την ελληνική κοινωνία συνθήματα– έρχεται έως σήμερα να δώσει έντονο συμβολισμό στις ιστορικά πολύ καλές και στενές σχέσεις Αθήνας και Παρισίων. Μάλιστα, «άντεξε» και στην προσπάθεια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να το αλλάξει ελαφρώς, όταν πρότεινε από βήματος του ελληνικού Κοινοβουλίου, σε μια από τις όχι συνήθεις παρουσίες-χαιρετισμούς ξένων ηγετών ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να γίνει «Ελλάς - Γαλλία - Νέα Συμμαχία».

Είτε «νέα» είτε «παλαιότερη», η συμμαχική σχέση των δύο χωρών αποδεικνύεται όχι απλώς ανθεκτική στον χρόνο, αλλά και στις εξαιρετικά δύσκολες περιόδους, όπως είναι εκείνη που σημάδεψε τη χώρα μας ειδικά στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης. Σήμερα δε, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της συνάντησης Κυρ. Μητσοτάκη - Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική πρωτεύουσα, φαίνεται να αναβαθμίζεται η σχέση αυτή.

Ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας είναι εξ εκείνων που έδειξαν τη στήριξή τους στην Αθήνα στα χρόνια της κρίσης, είτε με δηλώσεις είτε με πρωτοβουλίες, και όχι μόνο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε που, εκτός όλων των άλλων, είχε απευθύνει και ιστορική ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης από την Πνύκα. Ηταν δε σε εκείνο το ταξίδι του που, «σπάζοντας το πρωτόκολλο», είχε συνάντηση στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Είχε περάσει σχεδόν ενάμισι έτος από την πρώτη τους συνάντηση σε γαλλικό έδαφος, ο κ. Μητσοτάκης ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ. και ο κ. Μακρόν τότε ως υπ. Οικονομικών. «Η Γαλλία είναι μια σημαντική χώρα που μπορεί να συμβάλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη», έλεγε τότε ο κ. Μητσοτάκης. «Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», υπογράμμιζε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος. Τα θέματα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας θα ετίθεντο πάλι, λίγο καιρό αργότερα (Νοέμβριος 2017), κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας Μακρόν - Τσίπρα στο Παρίσι.

Η συμμαχική στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα αποδείχθηκε ιδιαιτέρως σημαντική και τον καιρό που η κρίση είχε λυγίσει τη χώρα μας και πολλοί –στην Ευρώπη και αλλού– μιλούσαν για το Grexit. Ηταν Αύγουστος 2012 όταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στην ετήσια συνδιάσκεψη περίπου 200 Γάλλων πρεσβευτών ανά τον κόσμο, η οποία είχε οργανωθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τόνιζε πως η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει τις προσπάθειες των Ελλήνων και σημείωνε πως βούληση της χώρας του ήταν να δει την Ελλάδα να παραμένει στην Ευρωζώνη. Τη θέση ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επανέλαβε δημοσίως ο κ. Ολάντ, την ίδια περίοδο, και με αφορμή συνάντησή του με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Στην καθοριστική συμβολή του τέως προέδρου της Γαλλίας αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγα χρόνια αργότερα – Νοέμβριος 2018. «Οι Ελληνες και εγώ προσωπικώς θα θυμόμαστε στο διηνεκές τον καθοριστικό ρόλο σας ως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης», σημείωνε με έμφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Παυλόπουλου για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας ιστορικό ένα τηλεφώνημα του κ. Παυλόπουλου το 2015, αμέσως μετά το περίφημο δημοψήφισμα της κυβέρνησης Τσίπρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ