ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Διπλό «λίφτινγκ» με έξτρα μπόνους επιδότησης

0

Ποιες είναι οι αλλαγές

Οι νέες παρεμβάσεις, τις οποίες ετοιμάζει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, προβλέπουν:

1. Αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας από τα 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε 15.000 ευρώ.

2. Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Με τις δύο αυτές αλλαγές η επιδότηση που θα κερδίζουν όσοι σχεδιάζουν να ανακαινίσουν τις κλειστές κατοικίες τους και τις διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να φθάσει τα 9.000 ευρώ (15.000 Χ 60%) από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα (10.000 Χ 40%).

Με το σημερινό σύστημα, το πρόγραμμα καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης με ανώτατο όριο δαπανών τα 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της κρατικής ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 4.000 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό για την κάλυψη του κόστους εργασιών και υλικών που απαιτούνται για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών οι οποίες είναι κλειστές πολλά χρόνια.

Ποιο είναι το σχέδιο

Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, όσοι έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση και ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδότηση έως 9.000 ευρώ για να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τ.μ., την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει το 60% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης με ανώτατο όριο δαπανών τα 15.000 ευρώ και ανώτατο όριο επιδότησης τα 9.000 ευρώ. Οσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός 6 μηνών, να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης καθώς και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα τηρήσουν τους όρους του προγράμματος θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα της επιδότησης που έλαβαν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές δεν εξετάζονται στους όρους και τις προϋποθέσεις του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Αυτό σημαίνει ότι μετά και το ριζικό λίφτινγκ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και να ενταχθούν στο πρόγραμμα φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές μιας κατοικίας εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης).
  • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών.
  • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2019 και εφεξής.

Προκαταβολή 50%

Το πρόγραμμα δίνει μια διέξοδο στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους καθώς προβλέπεται καταβολή προκαταβολής της επιδότησης, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης, όπως προκύπτει από την αίτηση του δικαιούχου.

Βήμα βήμα η αίτηση

1. Επιλέξτε την υπηρεσία Αίτηση για το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» από το gov.gr καταχωρίζοντας τους προσωπικούς κωδικούς Τaxisnet.

2. Επιλέξτε από τα εμφανιζόμενα ακίνητα εκείνο που επιθυμείτε να ανακαινίσετε και να εκμισθώσετε.

3. Εάν για το ίδιο ακίνητο που έχετε ήδη επιλέξει υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες / επικαρπωτές, συμπληρώνετε και τους υπόλοιπους σχετικούς ΑΤΑΚ.

4. Στη συνέχεια προχωρήστε στη συμπλήρωση της Αίτησης, σύμφωνα και με τις οδηγίες της πλατφόρμας, και ολοκληρώστε την υποβολή της Αίτησης.

5. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημόσιου τομέα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα αντίστοιχα πεδία της Αίτησης.

6. Συμπληρώστε υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία που λείπουν. Ενδεικτικά:

  • Τον / τους ΑΤΑΚ του ακινήτου, η ένταξη του οποίου επιδιώκεται, και το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης.
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμός κινητού τηλεφώνου), καθώς και έναν ενεργό αριθμό λογαριασμού πληρωμών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωμής (ΠΥΠ) που λειτουργεί στην Ελλάδα, του οποίου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

ΠΗΓΗ: in.gr 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ