ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα και Λευκωσία σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες για τα σχέδια κοινής ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας

0

Ψύχραιμη, αλλά και δυναμική ήταν η απάντηση που δόθηκε στην Άγκυρα τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Λευκωσία, μετά τον σάλο που δημιούργησαν τα δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα περί τουρκοσυριακού μνημονίου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (κατά το πρότυπο του τουρκολιβυκού μνημονίου, που υπεγράφη ανάμεσα σε Τρίπολη και Άγκυρα το 2019 - το οποίο η Ελλάδα έχει επίσης χαρακτηρίσει άκυρο και παράνομο).

Ελλάδα και Κύπρος αναβάθμισαν το επίπεδο του συναγερμού μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών περί επικείμενης υπογραφής συμφωνίας για ΑΟΖ με την Συρία, όμως, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με όλες τις γειτονικές χώρες αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συγκεκριμένα, Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν από κοινού τις εξελίξεις σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά.

Εξάλλου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν προχωρήσει σε εκτενή ενημέρωση προς τους ομολόγους τους για τις κινήσεις της Τουρκίας στο μέτωπο της Λιβύης με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πως το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι άκυρο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύπρος: Θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα

Έτσι, οι αξιωματούχοι σε Ελλάδα και Κύπρο απάντησαν άμεσα στα τουρκικά σενάρια που διακινούν τουρκικά ΜΜΕ, πως Τουρκία και Συρία, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την οριστικοποίηση ΑΟΖ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο μετά την αντίδραση της Αθήνας, ήρθε και η αυστηρή απάντηση της Λευκωσίας τονίζοντας ότι θα λάβει «όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο» για ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας - Συρίας για ΑΟΖ, όπως τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου.

Η όποια πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή».

«Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Η αυστηρή απάντηση της Αθήνας

Αυστηρή απάντηση έδωσε η Αθήνα, στα σενάρια που διακινούν τουρκικά γύρω από την οριστικοποίηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και τονίζουν ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κοινή δήλωση που έχει κατατεθεί μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο.

Οι διπλωματικές πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δε νομιμοποιεί τον όποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και όλες τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαΐκή ένωση.

Σε τελικό στάδιο η συμφωνία Τουρκίας - Συρίας

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για προχωρημένες συνομιλίες της Άγκυρας, με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας για να καθοριστεί ΑΟΖ, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, στο τουρκικό μέσο TGRT Haber.

Η συμφωνία αυτή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, σύμφωνα με το τουρκικό TGRT Haber.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ