ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Άκυρο» από Μπάιντεν στη Σύνοδο για την Ουκρανία

0

Δεν θα παρευρεθεί τελικά, όπως ούτως ή άλλως είχε διαρρεύσει, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο για την Ουκρανία στην Ελβετία, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία.

Η απόφασή του μάλιστα προκάλεσε και την αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που χαρακτήρισε την απουσία του Αμερικανού προέδρου «δώρο στη Ρωσία».

Αντίθετα, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου στη Λουκέρνη που θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση τη Δευτέρα.

Οι Ουκρανοί ήλπιζαν ότι ο Μπάιντεν θα εμφανιζόταν, δεδομένων των σχεδίων του να παραστεί στους εορτασμούς της επετείου της D-Day της Γαλλίας (σ.σ. Απόβαση στη Νορμανδία) και σε μια συνάντηση των ηγετών της G7 στην Ιταλία τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν φαίνεται έτοιμος να παραστεί σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων στο Χόλιγουντ που έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο της συνόδου κορυφής.

«Η Αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να υποστηρίξει την προσπάθεια της Ουκρανίας να εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, με βάση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Ουκρανία έχει ήδη εξασφαλίσει υποσχέσεις από περισσότερες από 100 χώρες για συμμετοχή, σύμφωνα με το γραφείο του Ζελένσκι, αν και ορισμένα βασικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αρνήθηκαν να έρθουν, επικαλούμενη την απουσία εκπροσώπου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ