ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τρύπα μισού εκατ. στον προϋπολογισμό του Ελιζέ από τη δεξίωση με τους αστακούς του Μακρόν στον βασιλιά Κάρολο

0

Σχεδόν 475.000 ευρώ στοίχισε στους Γάλλους η πλουσιοπάροχη δεξίωση που παρέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στις Βερσαλλίες προς τιμήν του βασιλιά Κάρολο, ωθώντας σε έλλειμμα ρεκόρ τον προϋπολογισμό του Ελυζέ τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με τον ετήσιο έλεγχο του προϋπολογισμού της προεδρίας, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ανώτατο Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, τα έξοδα του Ελυζέ -που περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με τα διπλωματικά καθήκοντα και την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του Ελυζέ, καθώς και τις δαπάνες της διοίκησης, του προσωπικού, της ασφάλειας και της διαχείρισης - εκτοξεύτηκαν στα 125 εκατ. ευρώ με το έλλειμμα να αγγίζει τα 8,3 εκατ. Αλλά τις μεγαλύτερες «τρύπες» πέρυσι άνοιξαν οι δύο πολυτελείς δεξιώσεις που παρέθεσε ο Μακρόν προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Αστακοί και πανάκριβα κρασιά στη δεξίωση για τον Κάρολο στις Βερσαλλίες

Στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Μακρόν στον Βρετανό μονάρχη στις Βερσαλίες, μεταξύ των τουλάχιστον 160 προσκεκλημένων περιλαμβάνονταν και διασημότητες, όπως ο «γερόλυκος της ροκ» Μικ Τζάγκερ και ο ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Το δείπνο, στη διάρκεια του οποίου οι προσκεκλημένοι απήλαυσαν μεταξύ άλλων αστακούς και μακαρόν, στοίχισε στη γαλλική προεδρία κοντά στο μισό εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων των 165.000 ευρώ για το catering και άλλων 40.000 ευρώ για κρασιά και ποτά, περιλαμβανομένης και μιας φιάλης Château Mouton Rothschild του 2004.

Το κόστος εκτοξεύτηκε ακόμη περισσότερο από τις δαπάνες σε διακοσμητές και εταιρείες catering για δεξιώσεις εκτός του Ελυζέ, όπως στην περίπτωση του βασιλιά Καρόλου, αλλά και εκείνη του Ινδού πρωθυπουργού, τον οποίο ξενάγησε προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος στο Λούβρο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε τη Γαλλική προεδρία για τον ελλιπή σχεδιασμό ταξιδιών αναφορικά με την απώλεια 830.000 ευρώ λόγω της ακύρωσης 12 ταξιδιών και τη μη επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων, αλλά αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα του Ελυζέ όταν παραθέτει «κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το προσωπικό της κουζίνας του προεδρικού μεγάρου.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ