ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ferrari, πάπιες και σπίτια τα... δώρα στην Κινέζα κατάσκοπο - Ήταν βοηθός κυβερνήτη στη Νέα Υόρκη

0

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφημένες υπογραφές και κρυφές επικοινωνίες είναι κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Λίντα Σουν, βοηθός επί σειρά ετών της κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές.

Η Σουν, πρώην αναπληρώτρια προσωπάρχης της κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ και βοηθός του πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων, απάτη με βίζες, λαθρεμπόριο αλλοδαπών και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Σουν δρούσε επί χρόνια ως αφανής πράκτορας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, χρησιμοποιώντας τις υψηλόβαθμες θέσεις της στην κυβέρνηση της Νέας Υόρκης για να εκπληρώσει αιτήματα του Πεκίνου και να προωθήσει τα συμφέροντα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από τα άτομα που ενεργούν για λογαριασμό ή προς το συμφέρον ξένων χωρών ή πολιτικών κομμάτων να εγγράφονται ως ξένοι πράκτορες.

Η Σουν δεν το έκανε ποτέ - και, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η κινεζικής καταγωγής πολιτογραφημένη πολίτης «απέκρυψε ενεργά ότι προέβη σε ενέργειες κατ' εντολή, αίτημα ή καθοδήγηση» αξιωματούχων και εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης.

Τα ανταλλάγματα που πήρε διόλου ευκαταφρόνητα. Ένα πολυτελές σπίτι αξίας τεσσάρων εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ένα εξοχικό δύο εκατ. δολαρίων στη Χονολουλού, μια Ferrari Roma του 2024 αλλά και... delivery παστωμένης πάπιας τύπου Ναντζίνγκ.

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη είναι και ο σύζυγός της. Το ζευγάρι δήλωσε αθώο την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για τις κατηγορίες, με τις οποίες είναι αντιμέτωπο.

Το κατηγορητήριο κατά της Σουν απαριθμεί περιπτώσεις κατά τις οποίες εργάστηκε για να εμποδίσει εκπροσώπους της Ταϊβάν είτε να επικοινωνήσουν είτε να συναντηθούν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Όλα τακτοποιήθηκαν ικανοποιητικά», φέρεται να καυχιόταν η Σουν σε ένα μήνυμα του 2016 προς έναν Κινέζο προξενικό υπάλληλο, αφού απέσπασε με επιτυχία έναν κορυφαίο πολιτικό της Νέας Υόρκης από μια εκδήλωση που φιλοξενούσε η Ταϊβάν.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ