ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Να πώς η Ρωσία του Πούτιν έστησε μυστικό «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ευρώπη - Τι αποκαλύπτει φάκελος του FBI

0

Η Ρωσία φέρεται να είχε στήσει επιχείρηση χειραγώγησης Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων ατόμων που ασκούν επιρροή.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται σε φάκελο που κατέθεσε το FBI σε αμερικανικό δικαστήριο μετά την άσκηση δίωξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δύο Ρώσους υπηκόους και την κατάσχεση πάνω από 30 διαδικτυακών domains, που συνδέονται με ρωσική επιχείρηση επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Η επιχείρηση χειραγώγησης της Ρωσίας στην Ευρώπη αποσκοπούσε, όπως αναφέρει το Politico, στο να σπείρει τον διχασμό, να απαξιώσει τις ΗΠΑ και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τα έγγραφα των 277 σελίδων, τα σημειώματα και τα πρακτικά συναντήσεων ψυχολογικού πολέμου που κατέθεσε το FBI στο δικαστήριο και τα οποία περιγράφουν με λεπτομέρειες τα σχέδια του Κρεμλίνου να επηρεάσει την Ευρώπη.

Στόχος της Ρωσίας η πρόκληση λογικών και συναισθηματικών αντιδράσεων στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη

Ένα υπόμνημα της ρωσικής εταιρείας IT «Social Design Agency», που λειτουργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή προσωπάρχη του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Κιριγένκο, περιγράφει ένα σχέδιο στοχοποίησης ατόμων μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα social media, προκειμένου να παρακάμπτονται τα φίλτρα bot των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ως στόχο της εκστρατείας χειραγώγησης την πρόκληση στο κοινό «αντιδράσεων λογικών (όπως “αλήθεια, γιατί πρέπει ΕΜΕΙΣ να βοηθήσουμε την Ουκρανία;”) και συναισθηματικών (όπως “οι Αμερικανοί είναι καθάρματα”)».

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις βασίστηκαν επίσης στους λεγόμενους doppelgänger domains (σωσίες) για τη διασπορά ψεύτικων άρθρων και περιεχομένου, που θα φαινόταν ότι προέρχονται από δυτικά ΜΜΕ.

Τα domains αυτά περιελάμβαναν ψευδείς ειδήσεις των Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi και άλλων, και πληρώνονταν με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI.

Η Γερμανία ιδιαίτερα ευάλωτη στη ρωσική επιχείρηση χειραγώγησης

Η ομάδα του ρωσικού ψυχολογικού πολέμου χαρακτηρίζει τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα «ευάλωτο στόχο για τη ρωσική επιρροή».

«Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι απ’ ό,τι οι Γάλλοι», αναφέρεται σε ένα από τα ρωσικά έγγραφα - προφανής αναφορά στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πρώτα και κύρια πρέπει να δυσφημίσουμε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και κατόπιν να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην αναποτελεσματική πολιτική των κυρώσεων» ανέφερε ρωσικό εσωτερικό υπόμνημα, σύμφωνα με το FBI.

«Υποκίνηση διεθνών συγκρούσεων»

Άλλο έγγραφο της ρωσικής Social Design Agency περιγράφει μια επιχείρηση υπό την ονομασία «Υποκίνηση διεθνών συγκρούσεων», που στοχεύει συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία, αποβλέποντας στην «κλιμάκωση εσωτερικών εντάσεων προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και στον «επηρεασμό υφιστάμενων συγκρούσεων και τη δημιουργία τεχνηέντως καταστάσεων σύγκρουσης» μέσω ψευδών άρθρων, influencers, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο προσθέτει ότι στόχος ήταν η «αποσταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης» στη Γαλλία και τη Γερμανία με τη «διασπορά πρόσθετων ψευδών αφηγήσεων», «ψεύτικων βίντεο, εγγράφων και καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών», «σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «ψεύτικων και πραγματικών δηλώσεων από influencers».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ