ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στράτος Μπερέτης: «Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού»

0

ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Την πεποίθηση του ότι δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, αναφέροντας συγχρόνως ότι ενώ η Κρήτη σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες στον τουρισμό λόγω της πανδημίας, θα είναι και η πρώτη που θα επανέλθει μετά την κορωνωϊό εποχή.   

Για μεγάλες απώλειες στον τουρισμό μίλησε ο κ. Στράτος Μπερέτης, υπογραμμίζοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις δυστυχώς θα αναγκαστούν να κλείσουν αρκετά ξενοδοχεία και μάλιστα πριν μπει ο Οκτώβρης. «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με του Άγγλους και του Ολλανδούς, που μας έβαλαν στις «πορτοκαλί» χώρες» είπε ο κ. Μπερέτης και πρόσθεσε: «Υπήρξε σωρεία ακυρώσεων. Δυστυχώς, αυτές οι δύο χώρες ήταν στις πέντε που ουσιαστικά θα κρατούσαν το υπόλοιπο της σεζόν -όσο ήταν αυτό- ζωντανό. Τώρα έχουν μείνει μόνο Πολωνοί, Γερμανοί και Γάλλοι. Οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι ήταν αυτοί που συμπλήρωναν την πεντάδα».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με το πρόωρο κλείσιμο της σαιζόν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου ανέφερε: «Οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν. Νομίζω πως πολλά ξενοδοχεία θα κλείσουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, ιδίως αυτά που στηρίζονταν σε αυτές τις δύο αγορές. Πάμε όχι στο κλείσιμο, αλλά θα είναι πολύ μικρή η κίνηση από εδώ και πέρα. Θα φανεί πολύ έντονα η διαφορά».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στους Άγγλους τουρίστες υπογράμμισε: «Για τους Άγγλους η καραντίνα ξεκίνησε από την περ. Τετάρτη στις 4 το πρωί και για το λόγο αυτό προσπάθησαν να βρουν τρόπο να φύγουν. Μάλιστα πολλοί έφυγαν και πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Δυστυχώς ενώ περιμέναμε τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον Σεπτέμβριο Οκτώβριο, να έχουμε Άγγλους και Ολλανδούς που είναι μεγάλη αγορά, είχαμε αυτή την άσχημη εξέλιξη. Βέβαια οι Γερμανοί συνεχίζουν να έρχονται κανονικά, όμως δεν φτάνει μια εθνικότητα να καλύψει τα χιλιάδες κρεβάτια που υπάρχουν. Τη διαφορά θα την καταλάβουμε τις επόμενες μέρες. Τώρα ακόμα βλέπουμε κόσμο γιατί υπάρχουν ακόμα Γερμανοί, Πολωνοί, και Γάλλοι που μας στηρίζουν. Σε 10 - 15 μέρες θα αλλάξει η εικόνα και τα πιο πολλά ξενοδοχεία θα έχουν κλείσει».

«Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού - Θετικό το ότι ανοίξαμε»

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί συνδέουν το άνοιγμα του τουρισμού με τον κορωνοϊο, ο κ. Μπερέτης τόνισε ότι «όταν άνοιξε ο τουρισμός, τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν, δεν πολλαπλασιάστηκαν. Τα κρούσματα αυξήθηκαν για άλλους λόγους. Κάποιοι δεν πρόσεξαν, και οι περιπτώσεις είναι γνωστές, δεν έφταιγε ο τουρισμός». 

Παρά τη ζημιά που έκανε η πανδημία στο τουριστικό προϊόν, η οποία έφτασε και το 70%, ο κ. Μπερέτης ανέφερε ότι είναι σημαντικό το ότι άνοιξαν κάποιες μονάδες και δούλεψαν: «Είναι θετικό ότι αυτούς τους δύο – τρεις μήνες ανοίξαμε. Υπάρχουν μικροεπιχειρήσεις, μικρομονάδες, μικροιδιοκτήτες οι οποίοι έβγαλαν κάποια χρήματα. Επίσης υπάρχει προσωπικό που δούλεψε τρεις μήνες. Έστω και τρεις μήνες είναι καλύτερο ο εργαζόμενος να πληρώνεται κανονικά από το να παίρνει 400 ευρώ από το ταμείο ανεργίας».

Η Κρήτη έχει πληγεί περισσότερο

«Η Κρήτη είναι ένας προορισμός που στηρίζεται στην αερομεταφορά. Η Πελοπόννησος, για παράδειγμα δεν έπαθε τόσο μεγάλη ζημιά όσο η Κρήτη. Ενδεχομένως επλήγη και η Χαλκιδική αφού εκεί έπαθαν ζημιά από τους Βαλκάνιους. Δε μπορώ να σας πω για όλη την Ελλάδα, αλλά η Κρήτη θεωρώ πλήγηκε περισσότερο. Καταρχήν φανταστείτε ότι άλλοι άνοιξαν 1 Ιουνίου, η Πελοπόννησος που έρχονται με καράβι ή από Αθήνα ήταν ανοιχτή στον τουρισμό. Η Κρήτη ξεκίνησε 1 Ιουλίου, άρα έχει πληγεί περισσότερο» είπε ο κ. Μπερέτης . 

Όταν τελειώσουμε με τον κορωνοϊό η Κρήτη θα επανέλθει γρηγορότερα

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για την επόμενη σαιζόν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα περάσουν 2-3 χρόνια για να φτάσουμε στα νούμερα του ’19 αν βέβαια όλα πάνε καλά μέσα στο χειμώνα με το θέμα του εμβολίου ή της θεραπείας. Είμαι της άποψης πως αν το Δεκέμβριο - Ιανουάριο οι εξελίξεις είναι καλές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το Ρέθυμνο και η Κρήτη θα ανέβει πολύ γρήγορα. Μπορεί να φτάσει και 70% ή το 80% του ’19. Αυτό γιατί τουρισμός της Κρήτης δεν στηρίζεται ούτε στο συνέδριο ούτε στην κρουαζιέρα που αυτά θα αργήσουν να ορθοποδήσουν, αφού εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε μεγάλες δομές. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το πώς θα πάει η κατάσταση. Στο καλύτερο σενάριο του χρόνου θα είμαστε 20% - 30% πιο κάτω από το ’19, υπό την προϋπόθεση όμως να βρεθεί λύση για τον κορωνοϊό. Αν δεν βρεθεί, θα είναι μια κατάσταση όπως την βιώνουμε φέτος, δηλαδή με κρούσματα, απαγορεύσεις, οδηγίες κλπ. Δεν βλέπω διαφορετικό τρόπο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ