«ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 12 ΜΙΛΙΩΝ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»
Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης που εξετάζει η κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2022 με χρονικό ορίζοντα η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023, φαίνεται να μετατοπίζεται για μετά τις βουλευτικές εκλογές, λόγω της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί σε σχέση και με τις εκλογές της Τουρκίας.
Η συζήτηση για επέκταση των 12 μιλίων που είχε ανοίξει ήδη από το 2020 και είχε ενταθεί περαιτέρω τον Ιανουάριο του 2021 μετά και τον νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Λιβύη και την ακύρωση στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Για το θέμα της επέκτασης αλλά και για τη θέση που θα έχει η Κρήτη μελλοντικά, δεδομένων και των ερευνών για υδρογονάνθρακες, μίλησε στον 9,80 και τον Σταύρο Ρακιντζή ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της επέκτασης και των ερευνών για υδρογονάνθρακες, όσο και στο σημαντικό μελλοντικό ρόλο της Κρήτης.
Αναφερόμενος καταρχάς στις έρευνες και την exxon mobil υπογράμμισε τη σημασία των ερευνών από τη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίων του κόσμου: «Προχωράμε και στο σχεδιασμό για την Κρήτη και όπως ξέρετε έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από τον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό την exxon mobil τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου του κόσμου. Αυτό έχει τη σημασία του, αφού δεν έχουμε το ενδιαφέρον κάποιου μικρού παίκτη, αλλά ενός μεγάλου που έχει από πίσω του το αμερικανικό κατεστημένο με ότι αυτό σημαίνει για τις έρευνες. Ξέρουμε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Το ξέρουμε από το Ισραήλ, από την Αίγυπτο, από την Κύπρο. Θα ήταν έκπληξη αν η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση. Κατά συνέπεια υπάρχουν προσδοκίες και έτσι θα προχωρήσουμε».
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 12 ΜΙΛΙΩΝ
Όσον αφορά το ζήτημα της επέκτασης ο κ. Καιρίδης, αφού αναφέρθηκε στην επέκταση στο Ιόνιο είπε ότι αυτή τη στιγμή μελετάται μέσα από την γεωγραφική υπηρεσία του στρατού πώς θα προχωρήσει η επέκταση και νοτίως της Κρήτης, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σειρά από παραμέτρους που αφορούν και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις: «Εκτός των τεχνικών παραμέτρων, υπάρχουν βεβαίως και οι πολιτικές, διότι αυτή την ώρα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο τους. Έχει μπλοκαριστεί η πώληση των f-16 πέρα από τα f-35 και δεν θέλουμε να δώσουμε κανένα πάτημα στην Τουρκία, τώρα που βρίσκεται στη γωνία και έχει την μήνη του κογκρέσου». Και πρόσθεσε: «Εμείς τη θέλουμε αυτή τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, η οποία έχει κάνει όλα αυτά τα εξωφρενικά και παραβατικά προς την περιοχή μας».
Ωστόσο, όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα που είχε τεθεί για τον Μάρτιο, ο κ. Καιρίδης είπε ότι θα πρέπει να σταθμιστεί από τον πρωθυπουργό το πότε θ’ αναληφθεί η πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς. «Δεν είμαι βέβαιος αν θα αναληφθεί πριν τις εκλογές. Επαναλαμβάνω πρόκειται για μια πολύ εύθραυστη κατάσταση και ο πρωθυπουργός πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Είναι κάτι που είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και θα γίνει αλλά ο χρονισμός προφανώς παίζει ρόλο». Ο ίδιος υπογράμμισε: «Έχει να κάνει και με τα ευρύτερα, γιατί υπάρχει τώρα μια πολυπαραγοντική εξίσωση που πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν του. Πέρα από τις εύκολες κραυγές κάποιων, οι οποίοι πουλάνε με ευκολία την εθνική ευαισθησία».
Πάντως, σε ερώτημα αν είναι δύσκολο αυτό να έχει υλοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο όπως αρχικά έλεγαν οι πληροφορίες είπε: «Εγώ θα κρατήσω αυτά που είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, η πολύ έμπειρη πρώην υπουργός εξωτερικών η οποία θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση και μέχρι τις εκλογές που όλα είναι τόσο εύφλεκτα και τόσο εύθραυστα και πού κάνουμε αυτή τη διπλωματική προσπάθεια με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, θα ήταν ίσως ένα μήνυμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό, χωρίς να αποστασιοποιούμαστε από τον βασικό στόχο που είναι η επέκταση. Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που μπορεί κανείς να σημειώσει. Υπάρχουν οι ενστάσεις πως η Κρήτη θα είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο που θα έχει στη μία πλευρά της έξι μίλια και από την άλλη πλευρά της 12. Υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει και νομικά πέρα από τα πολιτικά να τις δούμε με πολλή προσοχή». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε είναι δεδομένο ότι θα γίνει η επέκταση νότια της Κρήτης έστω και μετά τις εκλογές.
Στη συνέχεια ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας για τα εθνικά συμφέροντα που θα εξυπηρετήσει μια τέτοια κίνηση είπε: «Θα επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου και κυριαρχίας της Ελλάδας σημαντικά. Δεν επηρεάζει τις γεωτρήσεις και τις έρευνες που γίνονται εντός υφαλοκρηπίδας και πέραν των χωρικών μας υδάτων και εντός ΑΟΖ έτσι κι αλλιώς, οι οποίες προχωρούν κανονικά», ενώ στη συνέχεια σχολίασε: «Είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και θα έλεγα ότι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό».
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΟ CASUS BELLI ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Για την αντίδραση της Τουρκίας που απειλεί, για να μη γίνει επέκταση στην περιοχή του Αιγαίου, επισημαίνει: «Η Τουρκία έχει σκληρύνει, έχει κλιμακώσει, έχει απασφαλίσει και μιλάει για «ούτε μία ίντσα». Δεν συζητά καν την κλιμακωτή επέκταση και επεκτείνει το casus belli και στην Κρήτη που δεν υπήρχε πριν. Είναι στα πλαίσια της γαλάζιας πατρίδας, ενός πολεμικού δόγματος το οποίο φέρνει όχι απλώς ένταση, ενδεχομένως και σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο πρέπει να καταδικαστεί από όλους». Και όπως στη συνέχεια τόνισε: «Αυτό, θα πρέπει να εξηγηθεί καταρχάς στους εφησυχασμένος Ευρωπαίους. Οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί που είναι εδώ στην περιοχή το καταλαβαίνουν, όπως και οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί που έχουν μία εμπειρία, αλλά κάποιοι στο βορρά δεν ξέρουν και δεν πολυενδιαφέρονται και να μάθουν».
Απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα γιατί ενοχλείται η Τουρκία με την επέκταση νότια της Κρήτης, ο κ. Καιρίδης εξήγησε: «Πρώτον, γιατί φοβάται ότι θα πάμε και ανατολικά και δεύτερον, γιατί δεν θέλει να γίνει τίποτα. Άλλωστε το τουρκολιβυκό που υπέγραψε, (το δεύτερο μνημόνιο) περιλαμβάνει και περιοχές νοτίως της Κρήτης και αυτό είναι το εξωφρενικό. Παρακάμπτει τη Δωδεκάνησο και μέρος της Κρήτης σαν να μην έχει κάνει καν επήρεια. Είναι μία πρωτοφανής ακραία άποψη των Τούρκων, η οποία επικρίθηκε από τους εναπομείναντες σοβαρούς στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, τους οποίους βεβαίως κάνεις δεν ακούει πια. Ο Ερντογάν, όλα αυτά ούτε τα πολυκαταλαβαίνει, ούτε τα πολύ λαμβάνει υπόψιν του. Αυτό που θέλει είναι να προβάλλει στο εσωτερικό την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη που βάζει τους Έλληνες τους Αμερικανούς και τους Σουηδούς στη θέση τους».
Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο κ. Καιρίδης μίλησε για αναβάθμιση της Κρήτης, αναφέροντάς ενδεικτικά ότι «οι Αμερικανοί έχουν εγγράψει στον νέο αμυντικό τους προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στη Σούδα, η οποία παίζει αυτόν τον κεντρικό ρόλο». Και πρόσθεσε: «Προχθές αποχαιρετήσαμε το πέμπτο f-16 viper που έφυγε από την Τανάγρα για να πετάξει για την Κρήτη και να ενταχθεί στην εκεί πτέρυγα μάχης».
Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε την Κρήτη ως «νέα Μάλτα» υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Κρήτη παίζει κεντρικό ρόλο και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, είτε αυτό λέγεται Eastmed αγωγός, είτε ηλεκτρικά καλώδια προς Αίγυπτο και Ισραήλ, αφού όλα αυτά περνάνε από την Κρήτη. Και βεβαίως οι έρευνες που γίνονται τώρα είναι πολύ μεγάλης αξίας και σημασίας. Η Κρήτη για να το πούμε έτσι συνοπτικά γίνεται η νέα Μάλτα. Δηλαδή, αυτό που ιστορικά ήταν η Μάλτα για το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό τον 19ο αιώνα και μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται η Κρήτη για τους Αμερικανούς και για τον ευρύτερο δυτικό σχεδιασμό. Και όσο η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση τόσο θα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως αντίβαρο».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πως αντιλαμβάνεται η δύση την Τουρκία καθώς είναι ένας σύμμαχος που δεν θέλει να την «αφήσει» στα χέρια των Ρώσων: «Η δύση είναι σε σύγχυση και δεν ξέρει τί να κάνει με την Τουρκία, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που είναι οργισμένοι από αυτή τη στάση, προφανώς οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί. Το πρόβλημα Τουρκία είναι ευρύτερο και δεν είναι ελληνοτουρκικό. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους βόρειους, στις βαλτικές, στην Πολωνία. Η Τουρκία σήμερα κάνει το παιχνίδι του Πούτιν κι ας μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Σπάει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, μπλοκάρει μια κεντρική δυτική επιλογή που είναι η ένταξη Σουηδίας - Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, προκαλεί ένταση εδώ στα νοτιοανατολικά από την οποία επωφελείται ο Πούτιν, με αντάλλαγμα ο Ερντογάν να παίρνει χρήματα από τον Πούτιν για την επανεκλογή του».