Ικανοποιητικά έως πολύ καλά ξεκίνησε η φετινή τουριστική σεζόν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου κ. Στράτο Μπερέτη, ο οποίος τόνισε ότι: «Ο Απρίλιος ήταν καλός σε διεθνείς αφίξεις και θεωρούμε ότι θα φτάσουμε τις αφίξεις του 2019 -αν δεν τις ξεπεράσουμε- και στα δύο αεροδρόμια.
Αναφερόμενος ο ίδιος, στο Καθολικό Πάσχα, μίλησε για καλές πληρότητες που έφτασαν το αντίστοιχο ποσοστό του 2019. «Στο Καθολικό Πάσχα που έπεφτε κοντά στο Ορθόδοξο και που ήταν ανοιχτά περίπου τα μισά από τα ξενοδοχεία, είχαμε πολύ καλές πληρότητες που άγγιξαν το 70%. Αυτό είναι ένα λογικό ποσοστό για τον Απρίλιο, το οποίο ήταν αντίστοιχο του 2019».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις πληρότητες του Μαΐου, υπογράμμισε ότι φαίνεται να υπάρχει μια «δυσκολία» στο πρώτο δεκαήμερο, αλλά από τις 15 Μαΐου και μετά οι πληρότητες θα πάμε πολύ καλά τονίζοντας ότι θα φτάσουν τις αντίστοιχες του 2019.
Θετική είναι και η εικόνα για την καλοκαιρινή σεζόν, αφού όπως επεσήμανε «όλα δείχνουν ότι θα έχουμε την τουριστική κίνηση που είχαμε σε εποχές προ κορωνοϊού».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπερέτης ιδιαίτερη προτίμηση για τη χώρα μας, δείχνουν οι παραδοσιακές αγορές οι οποίες μας στηρίζουν και φέτος με πρώτη τη Γερμανία και δεύτερη τη Μεγάλη Βρετανία. Ακολουθούν η Γαλλία οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Και πρόσθεσε: «Όπως όλοι καταλαβαίνουμε η Ουκρανία και η Ρωσία είναι εκτός. Αντίθετα η Πολωνία που είχε «φρενάρει» τις κρατήσεις λόγω του πολέμου, αρχίζει και επανακάμπτει και φαίνεται να πηγαίνει καλά».
Όσον αφορά στις ανταγωνίστριες αγορές, είπε πως «η Ισπανία αναμένεται να είναι η πρωταθλήτρια για φέτος. Ωστόσο η Ελλάδα και η Κρήτη ειδικά, είναι μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις των ευρωπαίων για διακοπές.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου μιλώντας για το ζήτημα της ακρίβειας, τόνισε ότι έχει ανεβάσει τα κοστολόγια σε όλο το τουριστικό πακέτο και στη μεταφορά και στη διαμονή. «Προς το παρόν στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις κι ευχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο τα αεροπορικά να μην ανέβουν πάρα πολύ. Ελπίζουμε το κύμα της ακρίβειας να μην πλήξει τελικά τις κρατήσεις και τη ροη που φαίνεται πάρα πολύ καλή».
Κλείνοντας, ο ίδιος αφού τόνισε ότι οι προσφορές που γίνονται είναι ελάχιστες γιατί δεν το επιτρέπουν τα κοστολόγια υπογράμμισε: «Επειδή το κύμα της ακρίβειας υπάρχει και στην Ευρώπη μένει να δούμε αν τελικά οι πελάτες μας, θα προτιμήσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αντί να πάνε διακοπές».
ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: «Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»
«Η Κρήτη μπορεί να είναι ηγέτιδα δύναμη του τουρισμού και ο οδικός χάρτης είναι η Εθνική Στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό 2030», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης που οργάνωσε στο Ηράκλειο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την παρουσίαση της πρότασης που αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που παρουσίασε ο Σύνδεσμος μέσα από σχετικές μελέτες που εκπόνησε.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε πως η Κρήτη διατηρεί ισχυρό τουριστικό πλεονέκτημα. Παραμένει ελκυστικός και ασφαλής προορισμός, γεγονός που την καθιστά ανταγωνιστική έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών. «Με αυτό το δεδομένο ο τουρισμός μπορεί να γίνει η μηχανή, η οποία θα συνθέσει τα επιμέρους συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, προκειμένου η Κρήτη να μετατραπεί σε ηγέτιδα δύναμη, στηρίζοντας παράλληλα τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τη γαστρονομία και τη βιομηχανία», είπε.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «η Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, αποτελεί τον Οδικό Χάρτη για τα επόμενα χρόνια», θέτοντας ως προτεραιότητες για την στήριξη του τουρισμού, τις δημόσιες υποδομές, την επιμήκυνση της σεζόν, τις νέες μορφές τουρισμού, τις νέες αγορές, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων ποιοτικού τουρισμού.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε πως στην πορεία αυτή θα πρέπει να είναι όλοι μαζί, με στόχο την ανασυγκρότηση της επιχειρηματικότητας και την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Για τους λόγους αυτούς, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να προχωρήσει ο τουρισμός με την στήριξη των εργαζομένων και την αναβάθμιση των δομών εκπαίδευσης σε Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο. Για να γίνει ο τουρισμός, το όχημα συνένωσης των επιχειρήσεων του τουρισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ FREE PASS
Δυνατότητα διακοπών όλο τον χρόνο θα προσφέρει το νέο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022-2023 που θα ανακοινωθεί. Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, έχει ήδη δεσμευτεί για λιγότερη γραφειοκρατία για τους δικαιούχους, ενώ εξήγγειλε ότι θα γίνεται στο εξής με free pass.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας, ανέφερε: «Ανακοινώσαμε 30 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικό τουρισμό, από την 1η Ιουλίου, με free pass. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία, αυτή παρέμβασή μας απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν, για αυτούς που δεν έχουν, για αυτούς που έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη.»
Υπενθυμίζεται πως το εισόδημα του 2020, της πρώτης χρονιάς με την πανδημία και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί και θα ληφθεί υπόψη για το επόμενο πρόγραμμα του 2022-2023.
Ποιοι ήταν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι
Εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:
- Πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e - ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
- έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
- έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή
- συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή
- είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
- Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων.
Ωφελούμενοι είναι:
- Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 ετών και έως 18 ετών
- Παιδιά 18 ετών και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω
- Σύζυγοι των δικαιούχων έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών