«Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ»
Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, από την αρχή του 2024, έχουν φτάσει στη Γαύδο σχεδόν όσοι μετανάστες είχαν φτάσει στο νησί ολόκληρο το 2023, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.
«Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ», παρατηρεί ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.
Μόνο χθες την Παρασκευή (23/2), όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε στη νότια κρήτη, ένα ακόμη σκάφος με 85 επιβαίνοντες.
Να σημειωθεί ότι- όπως έγραψε τo Cretalive- μια ακομα ομάδα 25 παράτυπων μετανάστες εντοπίστηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη Γαύδο και συγκεκριμένα στην παραλία της Τρυπητής.
«Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Έβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών που φέρνουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο και την Κρήτη», παρατηρεί ο Χέλερ.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι πέρυσι σε Γαύδο και Κρήτη έφτασαν συνολικά 617 μετανάστες. Κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2024 έχουν έρθει ήδη 612.
Ο Χέλερ προσθέτει ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, η αύξηση οφείλεται σε δύο παράγοντες: «Πρώτον, η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ και η Τουρκία λαμβάνει τον τελευταίο καιρό επίσης πιο δραστικά μέτρα κατά των διακινητών.
Και δεύτερον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει και αυτή αυστηρότερη στάση απέναντι στους παράνομους μετανάστες».
Όπως εξηγεί ο Γερμανός δημοσιογράφος, «οι ελληνικές Αρχές παρατηρούν και μία ακόμη ανησυχητική τάση: Αν και παλαιότερα οι διακινητές επεδίωκαν να ταξιδέψουν σε ήρεμα νερά, τώρα επιλέγουν συνειδητά πολύ συχνότερα διαδρομές όπου υπάρχει κακοκαιρία. Επειδή έτσι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να τους εντοπίσει η Ακτοφυλακή και να τους στείλει πίσω.
Η νέα αυτή συνθήκη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους 120 κατοίκους της Γαύδου. Διότι το μικρό νησί δεν έχει ούτε την υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών, ούτε και τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων που να μπορούν να περιθάλψουν τους μετανάστες. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γαύδο ζουν από τους παραθεριστές που επισκέπτονται το νησί κατά τους θερινούς μήνες. Γι’ αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία πως το νησί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία δεύτερη Λαμπεντούζα, δηλαδή σε ένα μικρό νησί όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, με αποτέλεσμα να πληγεί έτσι ο τουρισμός», καταλήγει ο Γκερντ Χέλερ.
Δύο συλλήψεις για τη "καραβιά" των 85 νότια των Καλών Λιμένων
Όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα, έγιναν δύο συλλήψεις αλλοδαπών, μετά τον εντοπισμό και διάσωση 85 επιβαινόντων το πρωί της Παρασκευής, σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων.
Οι μετανάστες διασώθηκαν από δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε με ασφάλεια στον όρμο Καλών Λιμένων, όπου τα 85 άτομα (50 άντρες και 35 ανήλικοι) μετεπιβιβάστηκαν σε Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με τη συνδρομή της λάντζας “ΕΛΕΝΗ” Ν.Π. 2097 εξήλθαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και ΤΑΕ ΕΛ.ΑΣ. Μεσσαράς.
Η λέμβος είχε ξεκινήσει την 22-02-2024 από τις ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Oι αλλοδαποί δήλωσαν ότι κατέβαλαν για την μεταφορά τους χρηματικά ποσά από 170.000-180.000 Γκίνε Αιγύπτου (4.000 - 5.000 δολάρια Η.Π.Α).
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο εκ των αλλοδαπών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το άρθρο 306 Π.Κ. “Έκθεση”, το άρθρο 45 Π.Κ. “Συναυτουργία” και το άρθρο 187 παρ. 2 Π.Κ. “Σύσταση συμμορίας”.
cretalive.gr