Δύο σημαντικά ψηφίσματα ψηφίστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης στις 22 Φλεβάρη.
Το ένα αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αιγιαλό και παραλίες, που προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση περισσότερων παραλιακών εκτάσεων, σε βάρος του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης, και Νίκος Μανουσάκης, που κατέθεσαν το συγκεκριμένο ψήφισμα, επεσήμαναν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των παραλιών και την παράδοσή τους στο τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο, την οποία, βέβαια, έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις. Κατήγγειλαν ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες περιφραγμένες παραλίες σε βάρος του λαού, δυσκολεύοντας τον λαό να απολαμβάνει αναψυχή, ενάντια στο δικαίωμα για παραλίες ελεύθερες και δωρεάν για τον λαό. Τόνισαν, ακόμη, τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού υπονομεύονται παράλιες ζώνες με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία.
Το ψήφισμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία είναι το εξής: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλίες και ζητά την απόσυρσή του. Διαφωνούμε με την παραπέρα εμπορευματοποίηση περισσότερων παραλιακών εκτάσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.».
Επιπλέον, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους στο ψήφισμα του ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ενάντια στην ίδρυση «μη-κρατικών» ή «μη-κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων. Δήλωσαν ότι στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζομένων που κινητοποιούνται και εναντιώνονται ρητά στον νόμο-έκτρωμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και ανέφεραν πως αυτός ο δίκαιος αγώνας δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αμέτοχο. Επίσης, συγχάρηκαν το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ και τον Πρύτανη που ήταν παρών στη συνεδρίαση για την πρωτοβουλία του ψηφίσματος.
Στο κείμενο του ψηφίσματος του ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ γίνεται ξεκάθαρος ο στόχος «της δημιουργίας ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατ’ ευφημισμό θα ονομάζονται Πανεπιστήμια». Αναλυτικά και ολοκληρωμένα στις συνέπειες του υπό κατάθεση νομοσχέδιου αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο ίδιος ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης.
Το ψήφισμα που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο είναι το εξής: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κρήτης, θεωρώντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία είναι το αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ζητεί από την Πολιτεία την ουσιαστική στήριξή του και δηλώνει την αντίθεση του στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.».
Βέβαια, ένα μέρος της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου τάχθηκε ξανά με την κυβερνητική πολιτική, αναπαράγοντας τα αντιδραστικά επιχειρήματα κυβέρνησης – αστικών κομμάτων, μακριά και ενάντια στους αγώνες φοιτητών – εκπαιδευτικών, μακριά κι ενάντια στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.