ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Υποσχέσεις Στυλιανίδη για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη προκαλούν ανησυχία

0

Άκρως ανησυχητική είναι η γραπτή απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη σε αναφορά της Βουλευτή Χανίων της ΝΔ Σέβης Βολουδάκη και σε ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Αθηνών της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου αναφορικά με την μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη.

Αν και η αναφορά όπως και η ερώτηση είχαν κατατεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και ενώ η Κρήτη «βιώνει» μια ολοένα αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Στυλιανίδης παραθέτει σχεδόν εξ ολοκλήρου γενικόλογες προθέσεις για την πολιτική του υπουργείου και οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές στην Κρήτη είναι οι εξής:

  •     Στις Λιμενικές αρχές της Κρήτης έχουν διατεθεί πλωτά επιχειρησιακά μέσα που καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες της περιοχής!!!
  •     Ένα σκάφος του Λιμενικού έχει μετασταθμεύσει από το Ηράκλειο σε λιμάνι της Νότιας Κρήτης
  •     Οι ελλείψεις σε προσωπικό πιθανόν να καλυφθούν με την επικαιροποίηση μεταθέσεων ή ενόψει της επικείμενης αποφοίτησης στελεχών από τις παραγωγικές σχολές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
  •     Διερευνάται η δυνατότητα λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου όλο τον χρόνο.

Το γεγονός είναι πως οι συγκεκριμένες αναφορές και η απάντηση γενικότερα, προκαλεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις του υπουργού Ναυτιλίας, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη πως η Κρήτη έχει μπει στην ρότα των μεταναστευτικών ροών που αναμένεται να αυξηθούν και επιπλέον πλησιάζει και η τουριστική περίοδος με ραγδαία αύξηση του φόρτου εργασίας και των αναγκαίων παρεμβάσεων των Λιμενικών Υπηρεσιών στο νησί.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  

«ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 1194/14-02-2024 Αναφοράς της Βουλευτή κας Σ. Βολουδάκη και της υπ’ αριθ. πρωτ. 3366/21-02-2024 Ερώτησης του βουλευτή κ. Β. Γραμμένου».

Επί των διαλαμβανομένων στα εν θέματι Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου γνωρίζεται ότι στις Λιμενικές Αρχές της Κρήτης έχουν διατεθεί και επιχειρούν σε μόνιμη βάση πλωτά επιχειρησιακά μέσα διαφόρων τύπων και κατηγοριών, τα οποία καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες της περιοχής. Στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μετασταθμεύσεις ή προσωρινές διαθέσεις επιχειρησιακών μέσων, που υπάγονται είτε στην Κεντρική Υπηρεσία είτε σε έτερες Λιμενικές Αρχές ή, κατά περίπτωση, διενεργούνται και επεκτάσεις των γεωγραφικών ορίων των διεξαγόμενων περιπολιών.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών με επιχειρησιακά μέσα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), λαμβανομένων υπόψη των εντάσεων των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ο σχεδιασμός αυτός τελεί υπό συνεχή επικαιροποίηση/αναθεώρηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των ανατολικών, νοτιανατολικών και νότιων συνόρων της χώρας μας. Υπό το πρίσμα αυτό έχει ήδη μετασταθμεύσει για εκτέλεση αποστολών πλωτό επιχειρησιακό μέσο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου σε λιμένα της νοτίου Κρήτης. Επιπλέον, για την επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κρήτη, έχει διατεθεί ιπτάμενο μέσο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό FRONTEX, το οποίο επιχειρεί εντός του πλαισίου της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Γ ια την περαιτέρω ενίσχυση των πλωτών και χερσαίων μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο ως προς την παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη διατήρηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας όσο και ως προς την αναβάθμιση του στόλου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ενταχθεί κατά την χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 συγχρηματοδοτούμενα έργα προμήθειας επιχειρησιακών μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Όσον αφορά στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, έχουν αναληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για την προμήθεια νέων και τον εκσυγχρονισμό όλων των επιχειρησιακών μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, τα νέα επιχειρησιακά μέσα θα κατανεμηθούν για την κάλυψη των αναγκών των Λιμενικών Αρχών της χώρας.

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας ενίσχυσης των Λιμενικών Αρχών με προσωπικό και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εκδόθηκε ο υπ’ αρ. 94/2023 Κανονισμός (Β’ 6026), εισάγοντας τροποποιήσεις στην οργανική σύνθεση και κατανομή του προσωπικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος εφαρμόζεται στο πλαίσιο διενέργειας των τακτικών μεταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης με προσωπικό, ενόψει της επικείμενης αποφοίτησης στελεχών από τις παραγωγικές σχολές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία των Λιμενικών Φυλακίων, συγκρατείται ότι σύμφωνα με το άρθρο 46 του π.δ. 13/2018 (Α’ 26), στην περιφέρεια δικαιοδοσίας Κεντρικών Λιμεναρχείων και Λιμεναρχείων δύναται να συστήνονται Λιμενικά Φυλάκια, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως, με διαταγή του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής, για την κάλυψη έκτακτων ή άλλων ειδικών υπηρεσιακών αναγκών. Με τη διαταγή σύστασης καθορίζονται θέματα αρμοδιοτήτων, στελέχωσης, στέγασης, διατιθέμενων μέσων καθώς και χρονικής διάρκειας λειτουργίας τους, χωρίς να αποκλείεται η συνεχής λειτουργία, εφόσον απαιτείται. Σημειώνεται ότι από τη Λιμενική Αρχή Χανίων διερευνάται η δυνατότητα λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ