ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κατασχέθηκαν ποσότητες Κρητικού νοθευμένου ελαιολάδου στη Ρουμανία

0

Αναστάτωση στην αγορά του ελαιολάδου έχει προκαλέσει ο εντοπισμός νοθευμένων ποσοτήτων του προϊόντος στην Ρουμανία προερχόμενες από την Κρήτη το οποίο κατασχέθηκε από τις αρχές της χώρας.

Το γεγονός αυτό μαζί με ποσότητα που βρέθηκε και στη Δανία Ελληνικού ελαιολάδου στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα του απαγορευμένου στην ΕΕ φυτοφαρμάκου έχει πάρει μεγάλη έκταση.

Το θέμα αποκάλυψε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες το φορτίο με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσον αφορά τη Ρουμανία έφυγε από την Κρήτη ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει εάν η νόθευση έγινε στην Κρήτη ή στη συνέχεια στην αγορά της Ρουμανίας καθώς βρέθηκε στις αναλύσεις που έγιναν και το απαγορευμένο φυτοφάρμακο.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για την ύπαιθρο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ανέφερε ότι δημιουργούν προβληματισμό τα περιστατικά αυτά, καθώς η δυσφήμιση για το Ελληνικό ελαιόλαδο και μάλιστα του Κρητικού θα είναι μεγάλη, ενώ επεσήμανε και τα παιχνίδια που παίζονται με στόχο να πληγεί το προιόν.

Υπάρχει επεσήμανε το ενδεχόμενο να έχει νοθευτεί το ελαιόλαδο και να έχουν γίνει προσμίξεις μετά που έφυγε το φορτίο από την Κρήτη ή να υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια δυσφήμισης από άλλα κέντρα συμφερόντων.Σε κάθε περίπτωση είπε θα πρέπει να γίνει έρευνα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα και να απαντηθούν τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από αυτή την υπόθεση.

Από την άλλη οι Δανικές αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) με ένδειξη κινδύνου για τους καταναλωτές, σοβαρός καθώς εντοπίστηκε Ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο από τη Λακωνία με το απαγορευμένο φυτοφάρμακο πάνω από τα επιτρεπτά όρια και το οποίο αποσύρθηκε από τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Το ίδιο προιόν πωλείται και σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ