ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Μπαλάκι» ευθυνών από την περιφερειακή αρχή, για την απαράδεκτη κατάσταση των αθλητικών υποδομών στην Κρήτη

0

Το θέμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»   Κρήτης,  για την  κατάσταση των αθλητικών υποδομών στο νησί, συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 27 Αυγούστου.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση των υφιστάμενων και στις ελλείψεις νέων, σύγχρονων υποδομών, αναδεικνύοντας την ευθύνη των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης που δεν δίνουν κονδύλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Υπογράμμισε ότι ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα αυτήν  την περίοδο  στους Ολυμπιακούς και παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες,  πίσω από την κουρτίνα η πραγματικότητα είναι οι μεγάλες δυσκολίες για τους αθλητές και τις οικογένειές τους, για τα αθλητικά σωματεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα  τους Χανιώτες πρωταθλητές στη σφυροβολία που αγωνίζονται  στους Ολυμπιακούς Αγώνες,  Χρήστο Φραντζεσκάκη και Μιχάλη Αναστασάκη, καθώς   και άλλους αθλητές υψηλού επιπέδου,  που προπονούνται στα χωράφια … Για να μη μιλήσουμε για τον Αθλητισμό για άτομα με αναπηρία, που με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, το κράτος τον έχει μετατρέψει σε πολυτέλεια, σχεδόν ουτοπία.

Ο Αλέκος Μαρινάκης τόνισε ότι ένοχος για την οριακή κατάσταση των αθλητικών υποδομών δεν είναι άλλος από το ίδιο το σύστημα του κέρδους, που θυσιάζει την ανάγκη του λαού για μαζικό αθλητισμό και την ολόπλευρη στήριξη των αθλητών από το κράτος, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ανάγκες κάλυψης λαϊκών αναγκών.

Ειδικότερα,  ως απόδειξη της κατάστασης,  ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  ανέφερε το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο και την αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθεί με κρατική χρηματοδότηση η συντήρηση και ουσιαστική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του, να εξασφαλιστεί η στελέχωσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς και η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας του Σταδίου.

 Ως επιπρόσθετη απόδειξη  ανέφερε το έργο  αποκατάστασης του κλειστού κολυμβητήριου (που φτιάχτηκε την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και έχει εγκαταλειφθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων) και της δημιουργίας Αθλητικού Κέντρου στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου Χανίων (Α.Κ.Α.), με στίβο και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, για το οποίο  -παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ - δεν υπάρχει δεσμευμένη χρηματοδότηση,  αν και είναι έτοιμες οι μελέτες.

Το ίδιο σκηνικό, με τις ελλείψεις και τις  ανάγκες,  ισχύει, βέβαια, και για το Ρέθυμνο και για το Λασίθι και η περιφέρεια κάνει πως δεν καταλαβαίνει, επεσήμανε ο  Αλέκος Μαρινάκης.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα,  η περιφερειακή αρχή στην απάντησή της «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα»,  αποποιούμενη τις ευθύνες  της.  Ακολούθησε τη γνωστή τακτική της αλληλομετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των βαθμίδων του κράτους,  το οποίο λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των ομίλων και πάντα …κολλάει στη «μοιρασιά» των αρμοδιοτήτων όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες, ώστε αυτές να διαχέονται,  ενώ είναι ενιαίες  οι ευθύνες κεντρικού και τοπικού κράτους για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται.

Ταυτόχρονα,  η περιφερειακή αρχή προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση,  με απαρίθμηση έργων - «μπαλωμάτων», για αποσπασματικές συντηρήσεις για τα επείγοντα προβλήματα, χωρίς όμως διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων για δημόσιες, δωρεάν αθλητικές υποδομές για όλους, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Για να δοθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση και αναβάθμιση όλων των αθλητικών χώρων του νησιού μας, αλλά και για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης και αναψυχής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης απευθύνει  κάλεσμα στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, στους αθλητές και στους γονείς, για να δυναμώσει η πάλη για το δικαίωμα του λαού στον αθλητισμό. Η οργανωμένη διεκδίκηση και κινητοποίηση των φορέων, των σωματείων, των συλλόγων, των γονέων, των αθλητών και των προπονητών είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει προς όφελος του λαού η κατάσταση.

Η ζωή η δική μας και των παιδιών μας έχει αξία, δεν είναι κόστος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ