ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο Σταύρος Καπετανάκης στο διεθνές συνέδριο «Navigating the Future of Responsible Tourism for Islands»

0

 Στο διεθνές συνέδριο «Navigating the Future of Responsible Tourism for Islands» συμμετείχε ο CEO της Domisis Group κ. Σταύρος Καπετανάκης. Με δεδομένο ότι τα νησιά σε όλο τον κόσμο αποτελούν εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις σε ένα εξελισσόμενο τουριστικό τοπίο βασικός σκοπός του συνέδριου υπήρξε να διερευνηθεί πώς η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των ταξιδιωτών διαμορφώνουν το μέλλον του τουρισμού στα νησιά. Συμμετείχαν ομιλητές, ακαδημαϊκοί και στελέχη του τουρισμού από όλο τον κόσμο. Στόχος να δημιουργηθεί ένα σταθερό δίκτυο υποστήριξης και ανάπτυξης κάλων πρακτικών  διερευνώντας  μεθόδους  για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την προώθηση της οικονομικής απόδοσης, τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, η οποία βελτιώνει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες στις νησιωτικές κοινότητες.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του  IslandInnovation ενός διεθνούς  οργανισμού με στόχο να διευκολύνει τη σύνδεση  μεταξύ των εκπροσώπων νησιωτικής πολιτικής, τουρισμού και ειδικών  για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. για την ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση της συνεργασίας.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία ομιλίας του κ. Καπετανάκη:

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία που αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάγκη δράσης μέσα από την απαραίτητη επιστημονική καθοδήγηση που θα αναδεικνύει λύσεις και βέλτιστες πρακτικές. Οι μετασχηματισμοί που λαμβάνουν χώρα στον παγκοσμιοποιημένο τομέα είναι αναμφίβολα εντυπωσιακοί δεδομένου ότι η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος έχει επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είναι εξίσου εντυπωσιακή και η ευαισθητοποίηση πολιτών, φορέων και πολιτικών παραγόντων που προσπαθούν μετά από μια εκτεταμένη περίοδο αδράνειας να βρουν δυναμική σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι στρατηγικοί στόχοι για μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2050 και για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η ευρωπαϊκή διάσταση

Σήμερα η ΕΕ διαθέτει μια από τις πιο προηγμένες κοινές νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με πληθώρα οδηγιών και κανονισμών για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και φυσικά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι κλιματικών προκλήσεων

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά με την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικων  πολιτικών ενώ στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από λιγνίτη στρατηγική που υποστηρίζεται από την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, η οποία αναμένεται να παρέχει στρατηγικές λύσεις για περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ενώ η ηλεκτροδότηση του τομέα των μεταφορών έχει ξεκινήσει και υποστηρίζεται από πολλά προγράμματα κινήτρων (για ιδιωτικά οχήματα, ταξί κ.λπ.). Οι κύριες στρατηγικές που σχετίζονται με το περιβάλλον (δηλαδή η κυκλική οικονομία, ο μετριασμός του κλίματος, η προσαρμογή του κλίματος και η βιοποικιλότητα) υποστηρίζονται από ένα νομοθετικό πλαίσιο που στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναβάθμιση.

Η Κρήτη στο επίκεντρο

Τι γίνεται όμως με την Κρήτη; Ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Αειφόρου Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συντονιστής του προγράμματος Panacea, τονίζει ότι στην Κρήτη οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο έντονες και γρήγορες σε σύγκριση με σε άλλες περιοχές της Ελλάδας – εάν δεν έχουν ήδη γίνει εμφανείς. «Η μείωση της διαθεσιμότητας νερού στο νησί, η άνοδος της θερμοκρασίας και η τάση προς την ερημοποίηση της γης δείχνουν ότι η κλιματική κρίση έχει ήδη αντίκτυπο στην Κρήτη», λέει ο καθηγητής.

Πρέπει λοιπόν να δράσουμε- μεταμορφώνοντας το νησί μας, τα σπίτια μας, τις καθημερινές μας συνήθειες.

Η ιστορία του νησιού μας  δείχνει το δρόμο για μια πιο βιώσιμη προοπτική

Η Κρήτη δεν είναι απλά ένα νησί αλλά ένα μακραίωνο περιπετειώδες ταξίδι στην ιστορία, στην παράδοση και στην εξέλιξη γεγονότων που υπερβαίνουν κατά πολύ τα γεωγραφικά της όρια. Η Κρήτη είναι ερωτεύσιμη και αυτό ίσως και να προέρχεται από την μυθολογική απαρχή της. Η πρώτη ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στην Κρήτη στο Δικταίο άντρο, το σπήλαιο δηλαδή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. Όταν λοιπόν ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος, πήρε το όνομα της από ένα νεαρό κορίτσι που αγάπησε ένας Έλληνας θεός μπορούμε να κατανοήσουμε την επίδραση της Κρήτης στη σύγχρονη ιστορία. Ακολούθησε ο μινωικός πολιτισμός που για πρώτη φορά άνοιξε την Κρήτη στον κόσμο αποτελώντας μια σύγχρονη για την εποχή της θαλασσοκρατορία.  Όμως και στη σύγχρονη ιστορία η Κρήτη πάντα ξεχώριζε για τον πολιτισμό, την φιλοξενία και την αγωνιστικότητα των κατοίκων της. Υπάρχει μια κρητική λέξη που προφέρεται ως «Βεντέμα» και  περιγράφει την ποιοτική και εκτεταμένη παραγωγή σε αγροτική καλλιέργεια. Και η Κρήτη σε όλη την ιστορία της είχε βεντέμα στα γράμματα τις τέχνες και την καλή διατροφή. Ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά θέτουμε στον πυρήνα της ολιστικής επιχειρηματικής προσέγγισης που ακολουθούμε αναδεικνύοντας τον προορισμό σε πρώτο πλάνο.

Σύγχρονες προκλήσεις

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η τεχνητή νοημοσύνη και κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξατομίκευση των ταξιδιωτικών δρομολογίων αναλύοντας την συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών αναδεικνύοντας τάσεις και κατευθύνσεις. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η βάση της τεχνολογίας δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το αίσθημα που έχει κάποιος ταξιδεύοντας. Η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να είναι αρωγός βοηθώντας την έρευνα και την οργάνωση του τουρισμού αφού το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών δεν επισκέπτεται πια ένα tradeshow για να κλείσει ταξίδι ή να γνωρίσει μία χώρα απλά συγκεντρώνει πληροφορίες γνώμες και κριτικές από το διαδίκτυο.

Sustanabletourism

Στην ερώτηση στην ερώτηση τι είναι σε sustanabletourism καθένας το ερμηνεύει διαφορετικά: π.χ το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών θα σου πει ότι είμαι sustaibale επειδή έχω  panel η επειδή φορτίζω το αυτοκίνητα με μπαταρία και δεν κάνουμε καθαρισμό στις πετσέτες κάθε μέρα. Σωστά όλα αυτά απλά νομίζω ότι ενώ έχουμε περάσει μια άλλη εποχή δυστυχώς όμως ακόμα και τώρα υπάρχουν και ξενοδοχεία και καταλύματα στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού που δεν έχουν κάνει ούτε αυτά. Για να είμαστε όμως ακριβείς με τη διεθνή πραγματικότητα  σε παγκόσμιο επίπεδο αυτά έχουν ξεπεραστεί θεωρούνται δεδομένα πια και πάμε παρακάτω αναζητώντας λύσεις μηδενικής εκπομπής των μονάδων τους.

Άρα πέρα από το ότι ο τουρισμός βοηθάει στην ευημερία μιας χώρας πρέπει να δούμε και την άλλη όψη και να αναλύσουμε τι προβλήματα δημιουργεί. Επίσης υπάρχει συζήτηση και με τα περίφημα airbnb που υπάρχει η κριτική ότι χάνεται η προσωπικότητα της πόλης και περιοχών ολοκλήρων. Εάν πάμε πίσω στην αειφορία του τουρισμού το μεγαλύτερο πλεονέκτημα  είναι οι άνθρωποι του.

Πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε την ποσότητα τι χωρητικότητα του κάθε τόπου και γενικά πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε ποιοτικά κριτήρια. Και γεννιέται το ερώτημα πώς μπορεί ο τουρισμός να εμπνεύσει και να μην αφήσει κανένα αποτύπωμα πίσω για τη μελλοντική γενιά. Το μέλλον είναι η νέα γενιά και στην τουριστική βιομηχανία δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι δεν επενδύουμε όσο πρέπει στο ανθρώπινο κεφάλαιο επενδύουμε στα boarding pass στην τεχνολογία και αφήνουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο σε δεύτερη μοίρα. Επίσης πρέπει να εκπαιδεύουμε και τους τουρίστες να τους κάνουμε κοινωνούς του τόπου μας  και να τους εμπνεύσουμε  να ζουν βιωματικά και να γίνονται ένα με την τοπική κοινωνία.

Ως οργανισμός πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία, να ανακαλύψουν νέες εμπειρίες και ειδικά έναν εντελώς νέο τρόπο να γνωρίσουν το νησί μας συμπεριλαμβανομένης μιας ολιστικής προσέγγισης που είναι τόσο ριζική όσο και απλή παρέχοντας όλα τα πρόσθετα που θα ήθελε κάποιος κατά την άφιξη του, δίνοντας του κατευθύνσεις και βοηθώντας τον να γνωρίσει την ιστορία, τα προϊόντα και ολόκληρη την ουσία της κρητικής φιλοξενίας. Μαζί με την παροχή αξιόπιστων και συνεπών υπηρεσιών, ενημερώνουμε και εξελίσσουμε συνεχώς τις τεχνικές κατασκευής και συντήρησης των μονάδων μας και εγγυόμαστε υψηλή ποιότητα κατασκευής, αισθητική αξία και προσεκτικά επιλεγμένους χώρους, τόσο εντός όσο και εκτός πόλεων και χωριών πάντα με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά standards.

Ωστόσο θέλουμε η περιοχή μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε να εξελιχθεί σε ένα ακόμα πιο πράσινο προορισμό που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ