ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ αγρότες και κτηνοτρόφοι

0

 ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Με κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων ξεκινά η νέα χρονιά. Μάλιστα η 15η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως ημέρα παγκρήτιου συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο μετά από ομόφωνη απόφαση που έλαβαν σε σύσκεψη τους οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τους την περασμένη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ηρακλείου.

Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζουν την αντίδρασή τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στην ατζέντα τους μπαίνουν τα χρόνια ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να εκφράζουν σε ανακοίνωση τους «την οργή και την απόγνωσή τους» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οποία όπως υποστηρίζουν, αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

«Η κτηνοτροφία, πυλώνας της οικονομίας και του πολιτισμού της Κρήτης, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τις αντοχές μας να εξαντλούνται», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι του νησιού.

Όπως επισημάνθηκε και στην συνέλευση, μεταξύ των «καυτών» ζητημάτων που αντιμετωπίζουν είναι, το υψηλό κόστος παραγωγής.  Επισήμαναν ότι οι τιμές των ζωοτροφών, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των λοιπών εφοδίων έχουν εκτοξευθεί και σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των προϊόντων τους, η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων των κτηνοτρόφων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Επίσης, η καθυστέρηση των αποζημιώσεων και οι «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις, υποστηρίζουν ότι τους δείχνουν το δρόμο της εξόδου από τον πρωτογενή τομέα.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης κάνουν λόγο για «έλλειψη στρατηγικής για τη στήριξη της κτηνοτροφίας». Όπως ισχυρίζονται, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νησιού διεκδικούν:

  • Οικονομική στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων για την προστασία της τοπικής παραγωγής.
  • Έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις απώλειές μας και ενίσχυση με δίκαιες καταβολές των επιδοτήσεων
  • Στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Ενίσχυση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής της Κρήτης στη λήψη αποφάσεων.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων και οι αγρότες, όπου μετά τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν και μετατρέπουν την κινητοποίηση σε παναγροτική, καθώς όπως σημειώνουν δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον δρόμο του αγώνα, για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.

Οι αγρότες προτάσσουν αιτήματα για την επιβίωσή τους και την παραμονή τους στα χωριά, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα.

Συγκεκριμένα προβάλουν:

  • Αιτήματα για την επιβίωσή τους και την παραμονή τους στα χωριά, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους προτάσσουν οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις τους, καθώς όπως επισημαίνεται σε κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων «η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων με τις χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υψηλότατο κόστος παραγωγής, τις κάθε είδους καταστροφές από νόσους και φυσικούς κινδύνους την ανυπαρξία έργων υποδομής που μείωσαν την παραγωγή».
  • Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι «η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ ήταν καταστροφική όπως αναδείξαμε με τις περυσινές μεγάλες κινητοποιήσεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα τα είδαμε αμέσως με νέα σημαντική μείωση της βασικής ενίσχυσης αλλά και θα εκφραστεί και με μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Η πάγια θέση της ΠΕΜ και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος οι επιδοτήσεις να πάνε σε όσους πραγματικά παράγουν και να συνδεθούν με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο είναι πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ».

Ανάμεσα στη σειρά των αιτημάτων που προβάλλουν οι αγρότες περιλαμβάνονται:

  • Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλειας παραγωγής και εισοδήματος εξαιτίας και της χαμηλής τιμής.
  • Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και τη δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνουν με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειές τους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/kWh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ