ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY

Εκδηλώσεις Εργαστηρίων Λιθοδομής του Ρόδακα στις Μαργαρίτες

Στη διάρκεια των Εργαστηρίων Λιθοδομής του Ρόδακα στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου που θα διεξαχθούν 19-26 Ιουλίου 2024, θα λάβουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 20 Ιουλίου
20:30 – 21:30 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Μαργαριτών:
– «Εμπόριο και επανάχρηση πέτρας στην Ενετική Κρήτη» κ. Μαρία Βακονδίου, Αρχαιολόγος
– «Η εξόρυξη της πέτρας χωρίς μηχανικά μέσα» κ. Γιάννης Αλεφαντινός, Μάστορας της πέτρας, Δάσκαλος του Εργαστηρίου Αποκατάστασης
Κυριακή 21 Ιουλίου
20:00 – 22:00 στην πλατεία της Κατωχωριάς των Μαργαριτών:
– Εσπερίδα με τίτλο: Η Οικολογική Αξία, το κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα των Ξερολιθικών κατασκευών του Ψηλορείτη. Την εκδήλωση οργανώνουν το Δίκτυο Ιδαίων Δήμων, το Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και η ΑΜΚΕ Ρόδακας σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου.
-«Μνήμη και κοινότητα, από την εμπειρία των εργαστηρίων και των καταγραφών του Ρόδακα» κ. Μαρία Παδουβά, Εθνολόγος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Ρόδακας.
-«Οι ξερολιθικές κατασκευές ως συνδετικό στοιχείο του ανθρώπου με το αβιοτικό περιβάλλον στα Γεωπάρκα» Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Γεωλόγος, Πρόεδρος Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη
-«Η τέχνη της ξερολιθιάς σε μεγάλη κλίμακα. Η απειλή της μεγάλης κλίμακας» κ. Βαλάντης Μανωλεσάκης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου
Δευτέρα 22 Ιουλίου
18:30 – 20:30
– Πεζοπορία και επίσκεψη στο αρχαίο λατομείο του Περιστερέ, στην Αρχαία Ελεύθερνα.
Παρασκευή 26 Ιουλίου
21:00 Γιορτή Εργαστηρίου Πέτρας του Ρόδακα στην Πλατεία της Κατωχωριάς των Μαργαριτών. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε. Ρεθύμνου.
Μουσικοί: Αντώνης Λεοντίδης Λύρα τραγούδι, Στελιος Φιλιππάκης λαγούτο τραγούδι, Bernardo Isola λαγούτο, Χάρης Μπάκας Κρουστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ