ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY

Εκδήλωση «Οι τέχνες, οι ανθρωπιστικές και οι κοινωνικές επιστήμες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη αφιερώνει την ετήσια εκδήλωσή του στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «Μανόλης Αναγνωστάκης: Σε τι βοηθά λοιπόν η ποίηση; Οι τέχνες, οι ανθρωπιστικές και οι κοινωνικές επιστήμες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» και θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Παναγίας των Ρουστίκων, το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 και ώρα 20.30.

Θα μιλήσουν οι Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής του MIT Media Lab, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, με θέμα «Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;»· η Μελίνα Ταμιωλάκη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, διορισμένη Αντιπρύτανης Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονική Υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΤΑΛΩΣ, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη για όλους; Το πείραμα ΤΑΛΩΣ»· ο Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ποιητής, με θέμα «Στοχασμός και ποίηση στην εποχή της τεχνητής δημιουργικότητας»· o Μιχάλης Δεληγιάννης, ειδικός στην Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, με θέμα «Βιώματα, Τέχνη και Τεχνική: Παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων του Μανόλη Αναγνωστάκη μέσω προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης». Παράλληλα, θα αναγνωστούν ποιήματα που δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ChatGPT).

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο συγγραφέας της πρόσφατης έκδοσης του Ομίλου «Βιβλιογραφία Μανόλη Αναγνωστάκη», κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Την εκδήλωση συντονίζει η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τον Δήμο Ρεθύμνης και το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο & Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι τα Pearl Hotels και τα Χανιώτικα Νέα. Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ