ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Υπέρ της τηλεργασίας τάσσονται 7 στους 10 Ελληνες εργαζομένους

0

Υπέρ της τηλεργασίας τάσσεται η πλειονότητα των Ελλήνων εφόσον το επιτρέπει το είδος της εργασίας και εφόσον αποτελεί λύση που έχουν συναποφασίσει εργαζόμενοι και εργοδότες.

Στο μεταξύ, ένα ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται ή έχουν εργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια εξ αποστάσεως (39%) προκρίνει ένα μεικτό καθεστώς εργασίας, όπου κάποιες ημέρες οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από απόσταση, ενώ κάποιες άλλες στα γραφεία τους (57%). Αυτό επισημαίνει έρευνα που πραγματοποίησε η Focus Bari/ YouGov μεταξύ 15-22 Ιανουαρίου 2022 σε δείγμα 1.000 ατόμων. Ειδικότερα, 7 στους 10 Ελληνες τοποθετούνται μάλλον ή απολύτως υπέρ της τηλεργασίας έναντι ποσοστού 30% που τάσσεται μάλλον ή απολύτως κατά της τηλεργασίας. Θετικότερη αποδοχή έχει η τηλεργασία στις ηλικίες 25-34 ετών αλλά και σε όσους εργάζονται ή έχουν εργαστεί υπό αυτό το καθεστώς το τελευταίο διάστημα.

    Θετικότερη αποδοχή έχει στις ηλικίες 25-34 ετών – Σημαντικότερο πλεονέκτημα η εξοικονόμηση χρόνου από τις μετακινήσεις.

Για την πλειονότητα των Ελλήνων η τηλεργασία αποτιμάται θετικά εφόσον το επιτρέπει το είδος της εργασίας και εφόσον αποτελεί αμοιβαία λύση μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης. Υπέρ αυτής της άποψης τάσσεται το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 28% εκτιμά πως είναι σίγουρα ωφέλιμη για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Ενα σχετικά μεγάλο ποσοστό, ήτοι 3 στους 10, απαντά πως η τηλεργασία είναι αναγκαστική λύση μόνο για την περίοδο της πανδημίας. Σημειώνεται πως 2 στους 5 εργαζομένους, ήτοι το 39%, εργάζονται ή έχουν εργαστεί με τηλεργασία τα τελευταία δύο χρόνια. Το 7% εργάζεται συνεχώς με τηλεργασία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, το 19% μόνο στις περιόδους των lockdowns, το 13% στα lockdowns και κάποιες πρόσθετες ημέρες, ενώ το 61% δεν έχει εργαστεί ποτέ με τηλεργασία. Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα που εντοπίζει το κοινό αναφορικά με την τηλεργασία. Τα σημαντικότερα είναι πως ο εργαζόμενος γλιτώνει χρόνο και δεν ταλαιπωρείται από τις μετακινήσεις (73%), οργανώνει καλύτερα τον χρόνο του (43%), έχει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του (36%), περισσότερη ησυχία και συγκέντρωση (35%), αλλά και λιγότερο άγχος (35%).

Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα και για τις επιχειρήσεις, με κυριότερα τα χαμηλότερα ενοίκια και τα λειτουργικά κόστη (67%), τους μικρότερους χώρους γραφείων (64%) αλλά και την καλύτερη αποδοτικότητα των ίδιων των εργαζομένων (31%). Αυτό το καθεστώς παρουσιάζει και ορισμένα μειονεκτήματα, με κυριότερα για τους εργαζομένους την αποξένωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης (73%) και για τους εργοδότες την αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ συναδέλφων (71%).

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ