ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΕΠ: Η ΕΛΣΤΑΤ δίνει τον "τόνο" ανάπτυξης το 2022 - Τα θετικά και οι προκλήσεις για το 2023

0

Πέριξ του 6% εκτιμάται ότι κλείνει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 καθώς το μεσημέρι της Τρίτης αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό, σε μια συγκυρία “εθνικής κατήφειας” λόγω του τραγικού δυστυχήματος, δίνει για την οικονομία μια “ανάσα” αισιοδοξίας, καθώς, μάλιστα, ο “πήχης” από τον προϋπολογισμό είναι πιο χαμηλός. Σημειώνεται ότι ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο 5,6% προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Βασικός “μοχλός” της καλύτερης του αναμενομένου πορείας, πέρα από τον πληθωρισμό, είναι οι επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) που έφτασαν τα 18,5 δισ. ευρώ, η ιδιωτική κατανάλωση, που είχε αύξηση σχεδόν 8%, αλλά και οι εξαγωγές αγαθών. Ως “πυλώνας” λειτούργησε και ο τουρισμός που ξεπέρασε τους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού, που είχε προβλέψει ανάκτηση του 90% του τζίρου του 2019.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, πηγές του ΥΠΟΙΚ, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δ' τρίμηνο του χρόνου, η οποία θα δώσει και την ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο του προηγούμενου χρόνου αλλά και μια προβολή για φέτος, στοιχεία που δίνουν κι ένα τόνο στις αγορές εν όψει και των επικείμενων αξιολογήσεων από μεγάλους οίκους

Από τα θετικά “απόνερα” της κίνησης του ΑΕΠ είναι και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του λόγου δημοσίου χρέους/ΑΕΠ, πού λόγω πληθωρισμού “κουρεύεται” ( από 168,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023) μένοντας βέβαια πάντα σε υψηλά επίπεδα, της τάξης των 357 δισεκ. το 2023 σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και η δημιουργία μιας ισχυρής “βάσης” για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 αναμένεται να κατέλθει στην περιοχή του 1,3% - 1,2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ. Για το 2023 προβλέπεται πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ με τον στόχο να χαρακτηρίζεται ρεαλιστικό από τις αρμόδιες πηγές

Βέβαια οι απειλές συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ζήτησης, όπως καταφαίνεται ήδη αλλά και των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων “γκριζάρουν” το όλο τοπίο.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ