ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα

0

Θυμάμαι πως ήταν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς του 1976. Νεαρός εγώ... νεαροί η παρέα και οι φίλοι μου. Όλοι σπουδαστές και φοιτητές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. 

Λίγα έως ελάχιστα τα στέκια για εκείνη την νεολαία του '70. Την ημέρα στον "αείμνηστο" τώρα πια ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ της προκυμαίας και τις νύχτες σε κάποιες κατά υποψίαν πρωτόγονες Disco της εποχής!!!

Εκείνα όμως τα Χριστούγεννα είχε αρχίσει να λειτουργεί ένα Disko-bar στο προάστιο των Περιβολίων με την ονομασία ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ.  Το είχε "στήσει" ο αείμνηστος Στέλιος Πιπεράκης δίπλα από το καφενείο του ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ και ήταν κατάλευκο μέσα κι έξω. Ήταν τόσο "προχώ" για την εποχή του που είχε ακόμα και πριβέ τραπεζοκαθίσματα. Ένα βράδυ λοιπόν που είμαστε στο ΒΑR μαζί με τον Προκόπη, τον Στεφανή, τον Ηλία και άλλους φοιτητές μπαίνει μέσα ο Στέλιος ο Πιπεράκης και μας λέει:

- Ρε σεις!!! Πήγα στο Λιμάνι και είδα την ταβέρνα που άνοιξε ο Ρίνγκο. Μαλάκες θα πάθετε πλάκα!!! 

Εμείς μείναμε κάγκελο... Καλά πώς και από πού; Εμείς ξέραμε πως ο Βασίλης βρισκόταν κάπου στην Γερμανία και είχαμε χάσει τα ίχνη του.

Την άλλη μέρα το απόγευμα περάσαμε  από το Λιμάνι... Αυτό που αντικρίσαμε τότε δεν περιγράφεται σήμερα!!!

Στο "απαγορευμένο" λιμάνι της πόλης μας ο Βασίλης Πατεράκης ξεκινούσε μια επανάσταση για εκείνα τα πέτρινα χρόνια.

Πρόγονοι ζωντάνευαν και διεκδικούσαν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Παλιά έπιπλα και αντικείμενα διακοσμούσαν τους πέτρινους και υγρούς τοίχους της ταβέρνας VASSILIS που αργότερα έμελλε να γίνει το σημείο συνάντησης των VIP's..., των "δήθεν" ακόμα και κάποιων λούμπεν της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Τα χρόνια βέβαια πέρασαν γρήγορα και με ταχύτητα... Η ταβέρνα έκλεισε αφού πρώτα έγραψε αλλά και δίδαξε πολλούς!!!

Ίσως και να αδικήθηκε... κυρίως από τον ιδρυτή της, αλλά και από ορισμένους κοντινούς... Αλλά όλα αυτά ανήκουν πια στην ιστορία της πόλης και της νιότης μου. Εγώ όφειλα στον αείμνηστο Βασίλη να καταγράψω ρε Νικόλα την ιστορία αυτής της φωτογραφίας που συνάντησα κάποια νύχτα χαζεύοντας στο διαδίκτυο.

Μ.Θ.Κ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ