ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα..

0

Στην αποκορύφωση της 9ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής, τούτη η νύχτα είναι αφιερωμένη στην ταπεινή Κακαβιά!!! 

Είναι όμως αφιερωμένη και στους ανθρώπους του λιμανιού μας... Στους ψαράδες, στους τρατάρηδες, στις τράτες και στα πληρώματά τους. Στους καφετζήδες της λιμενολεκάνης των Ενετών, μα και σε όλους τους μεροκαματιάρηδες του Λιμανιού της Πόλης μας. Σε όλους εκείνους που μάτωσαν και ψήθηκαν στο λιοπύρι μιας γκρίζας εποχής στις μακρινές δεκαετίες του '50 και του '60.

Ανέλαβα οικειοθελώς να καταθέσω τις μνήμες και της αναμνήσεις μου από εκείνες τις σκηνές που "ανέβηκαν" στο λιμάνι και που δεν παρακολούθησε ποτέ κανένας θεατής από τα "τζάκια" της αστικής και εν μέρει "άρχουσας" τάξης!!!

Με μια μοναδική και φωτεινή εξαίρεση... Τον αείμνηστο Μιχάλη Καλαϊλτζιδάκη (Μπομπόλας)!!!

Αλλά από ποιον να ξεκινήσω;

Ποιόν να θυμηθώ και ποιόν να λησμονήσω;  Θa τo επιχειρήσω λοιπόν.

Να θυμηθώ τον Λίλη, τον Δογάνη και τον Βαβουράκη που αποτελούσαν το πλήρωμα του ΕΩΣΦOΡΟΥ. Να μην ξεχάσω τον Λευτέρη Λιονή της ΖΩΟΔOΧΟΥ ΠΗΓHΣ. Τον γέρο-Αλούντα και τον γιο του τον Σπύρο. Το Βενιζέλο, τον Βαρδαμίδη, τον Καπετανάκη, τον Ανουσάκη τον Μαραθά και τον Μητράκη που αποτελούσαν το πλήρωμα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. 

Να μη λησμονήσω τον Νταντούτσο το Παγκανίνι και την Μέγκλα... Ούτε τον Νίκο τον Σπίθα, τον Σπύρο τον Κοντόσπυρο. Τον Άγγελο τον καραβομαραγκό, τον Μανώλη τον Μαντόλα... Τον Σπύρο τον Πολωνό, το Κίχ, τον Μουΐντς, τον Τορπίλα και τον Γιαπρακώστα. Το Λιακόνι και το Ομορφόπαιδο... Τον Μπαλάφα, το Μαντουβίνι και τον Μήτσο το κορόμηλο.

Τον Γιάννη τον Γκάγκαρη το Παιδί Λάστιχο το Φαγκρί και το Χρυσό Δόντι.

Το Έντεκα και τον Παπάγο.!!!

Τον Πανάγο και τον Δελήμπαση τον Γιάννη. Τον Δασκάλιο τον Λευτέρη και τον Μήτσο Τσομπανάκη... Τον γέρο Πανταλόνα και τον Φωτίου τον Κυριάκο.

Τον Σάββα τον Κολώνα και τον γέρο τον Καρνή τον Θεμιστοκλή μαζί με τον Μανώλη τον Μιχελή...Και τόσους άλλους.

Και αν είχα το δικαίωμα να αφιερώσω τούτη την νυχτιά, θα την αφιέρωνα στον Πατέρα μου τον Θοδωρή και σε έναν καλό μου φίλο...Τον Σταύρο Τσουμενή.

Γιατί πολύ μου λείπουν και οι δυο!!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ