ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα..

0

Στις πρώτες ημέρες του μακρινού 1952 ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνης Περρωτής Νικ., εξέδωσε μία διαταγή (κάλεσμα sik) που σύμφωνα με αυτήν καλούσε κάθε πατριώτη να συνεισφέρει τον οβολόν του προκειμένου να κατασκευασθεί ένας "Ιστός διά την Εθνικήν Σημαία"!!! 

Χωροταξικά είχε επιλεγεί μία συστάδα μερικών μικρών βράχων αριστερά από την "μπούκα" (είσοδο) του Ενετικού λιμανιού και λίγα μέτρα Νοτίως της Αποβάθρας του Τελωνείου.

Αν και τα χρόνια ήταν δύσκολα αρκετοί πολίτες, σύλλογοι και σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φρουράρχου. Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι τις εισφορές του Εμπορικού Συλλόγου 100.000δρχ.  του Πολύβιου Τσάκωνα 20.000δρχ. της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ρεθύμνης 50.000 δρχ. και άλλων πολλών.

Ο πολιτικός μηχανικός και εργολάβος Δημοσίων Έργων Τσίχλης Γεώργιος "προσεφέρθη να αναλάβει αδαπάνως την μελέτην και την επίβλεψιν του έργου της εγκαταστάσεως του Ιστού της Σημαίας" αναφέρει σε άλλη ανακοίνωση του ο κύριος Φρούραρχος τον Μάρτη του '52.

Οι εκδηλώσεις για τα "εγκαίνια" του Ιστού ξεκίνησαν στις 6 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από την Φιλαρμονική της 5ης Μεραρχίας 

" προ του Δημαρχείου εις την Προκυμαία"

και ακολούθησε "χοροεσπερίς εις το στρατόπεδον πυροβολικού, της οποίας αι εισπράξεις διατέθηκαν διά την ενίσχυσιν της Φιλαρμονικής του Δήμου ". Την ορχήστρα διηύθυνε ο μαέστρος Άκης Σμυρναίος και στην εκδήλωση συμμετείχαν και μέλη του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών "εις εθνικοηθικού περιεχομένου εμφανίσεως"...

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 1952 στις 10:30 έγινε η πρώτη πανηγυρική τελετή  "της επάρσεως της Σημαίας με συμμετοχή πλήθους κόσμου, αρχών και μικτού στρατιωτικού αγήματος καθώς και παρέλασις προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατάθεσις στεφάνου"!!!

Σε εκείνον λοιπόν τον Ιστό αδερφέ κάθε Κυριακή και σε κάθε εθνική επέτειο γινόταν έπαρση και υποστολή της Ελληνικής Σημαίας από στρατιωτικό άγημα με συμμετοχή της Φιλαρμονικής.

Μέχρι που "έσκασαν μύτη" οι μορφωμένοι και οι κουλτουριάρηδες και ο Ιστός της Εθνικής μας Σημαίας έγινε χώρος για να σταθμεύουν τα μοτοσακό και τα 4χ4!!!

Κατάλαβες Νικόλα μου;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ