ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα..

0

Όταν το Δημητράκι καβαλίκευε το καινούριο του ποδήλατο και έπαιρνε χαμογελαστή πόζα "διά την πρώτη του ίππευση"... πού να φανταζόταν ότι η φωτογραφία του μαζί με το φόντο της, θα κουβαλούσαν για πάντα, την είσοδο του θερινού σινεμά ΟΑΣΙΣ στην πλατεία της Σοχώρας!!! Ίσως δε... στο μέλλον να ήταν και το μοναδικό τεκμήριο ότι κάποτε εκεί ήταν ο κινηματογράφος ΟΑΣΙΣ του Κιαγιαδάκη με τον Μαραγκουδάκη.

Σήμερα, εκείνο το φόντο της φωτό, με την θλιβερή είσοδο του σινεμά... με τις "ξεδοντιασμένες" και ταλαιπωρημένες ταμπέλες που διαφήμιζαν τον κινηματογράφο και τα έργα του, στεγάζουν επιτυχώς το γνωστό σε όλους μας Καφε-Μεζεδοπωλειον..."ΣΟΧΩ"!!!

Του Γιώργου και της Ελένης Μαθιουδάκη.

Όμως σε κάποιους "γέροντες" της δικής μου γενιάς, τούτη η φωτογραφία με τον Δημητράκι και το ποδήλατο του, φέρνει στην μνήμη μέρες του '50 και του '60 που "έπεσαν άδικα" στο πέρασμα του χρόνου!!!

Ζωντανεύει πεύκα και φυτά που υπήρχαν στην πλατεία και κόπηκαν το '59 για να γίνει το πάρκο της Σοχώρας, με το σιντριβάνι που άλλαζε χρώματα και μάζευε τα απογεύματα την πιτσιρικαρία της περιοχής.

"Επιστρέφουν" και βάζουν στην θέση του το περίπτερο του γέρου του Σταγκούρη και τα λουκούμια που του "έκλεβαν".

Λειτουργούν ξανά το Κουρείο του Χαλβατζή στην γωνία με την Ρήγα Φεραίου, και δίπλα του σαν να ακούν το γραμμόφωνο του Νταούτη λίγο πριν η γριά Σταγκούρενα πάρει το μαγαζί και το κάνει ποδηλατάδικο!!!

Και πλάι της, το σπίτι του Δημητράκι και στο ισόγειο το τσαγκάρικο του πατέρα του. Του Μαυροματάκη!!!

Και παραδίπλα η Μέλπω και από πάνω ο παπάς ο Μύρωνας και μετά το καφενείο του Πλουμή, που άπλωνε τις καρέκλες στο πάρκο το Καλοκαίρι και σέρβιρε εκείνα τα καλοκαιρινά χοχληδάκια!!!

Και άντε πάλι το Κουρείο του Παυλάκη, το σπίτι του δικηγόρου του Μιχάλη Παπαδάκη, το Μέγαρο του Μανουρά και η γωνία του Μιχαλάκι του Βασάλου.

Και μετά... το Γήπεδο!!!

Μνήμες και εικόνες παιδικές που εξακολουθούν να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο κλειδάκι. Να ταιριάξει στην κλειδαριά της μνήμης για να ξεκλειδώσει εκείνες τις αναμνήσεις που ακόμα υπάρχουν στον βυθό της νιότης μας!!!

Στην φωτογραφία ο Δημήτρης Μαυροματάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ