ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα..

0

Στο βιβλίο του, "Το χρονικό μιας Πολιτείας (1938)" ο Παντελής Πρεβελάκης γράφει για ένα βαθύτερο κάλεσμα το οποίο θα ακούγεται... ακόμη κι όταν βουβαθούν τα παζάρια του και οι ταρσανάδες του ρημάξουν. Και τα καλύτερα παιδιά του, κάμουν φύλλα και φτερά!!! 

Να!!! Τούτες οι λέξεις μου έρχονται κατακέφαλα, σαν πέτρες από ξεχειλωμένο φράχτη, όταν καμιά φορά αργά-αργά τα βήματα μου με βγάλουν στην γενέθλια γειτονιά μου.

Νοερά πλάθω ξανά εικόνες από εκείνη την γοητευτική γωνιά των πρώτων παιδικών μου χρόνων.

Θυμάμαι και αναπολώ την δραστηριότητα της λιμενολεκάνης και του χώρου γύρω της. Δεν φαντάζομαι μόνο τα πλεούμενα και τους ανθρώπους τους. Δίνω ξανά ζωντάνια στα κτίρια .

Βλέπω τα ναυτιλιακά πρακτορεία του Γοβατζιδάκη και του Γαγάνη. Τις αποθήκες με τα τσιμέντα ΗΡΑΚΛΗΣ των αδελφών Δελήμπαση. 

Το διασαφηστικό και εκτελωνιστικό Γραφείο του Ζαμπετάκη και του Μπομπόλα μαζί με τον Πολίτη. Το μαραγκούδικο του Λαγού.

Την αποθήκη του Χαμαράκη και τα βαρελάδικα του Κλειδή και του Βερνάρδου. Την περίκλειστη Αποβάθρα, το προπολεμικό Τελωνείο και το περιφερόμενο διαρκώς Υπολιμεναρχείο.

Ζωντανεύουν ξανά εκείνες οι μικρές γωνιές που δίνουν μεγάλους και δυνατούς ήχους που λειτουργούν σαν κάλεσμα σε χρόνους πια συμπαντικούς.

Λες και είναι μια προτροπή να μην σταματήσω να θυμάμαι, να περιγράφω και να μνημονεύω πράγματα, ανθρώπους και γεγονότα που διαμόρφωσαν και χαρακτήρισαν διαχρονικά την λειτουργία του λιμανιού μας σε χρόνους δίσεκτους!!!

Αν κατέβεις καμιά φορά προς το Λιμάνι αδερφέ δεν θα βρεις κανέναν καφενέ τώρα πια εκεί... Ούτε του Ηλιάδη, ούτε του Αμπατζή, ούτε του Σήφακα, ούτε της Γλυκερώς!!! Ούτε ένα ούζο αντρίκιο θα μπορέσεις να γουστάρεις. Γιατί δεν υπάρχει πια, ούτε η Κακαβιά του Λιοδάκη, ούτε του Δασκάλιου το κουτούκι, μα ούτε του Πανάγου το στέκι και του Μήτσου το ταβερνάκι!!! 

Η σκόνη του χρόνου, η λήθη και οι φυλές που τώρα διακονεύουν τον τόπο μου, έφεραν χρώματα, ήχους, και εικόνες που σοκάρουν εάν ανοίξεις ένα παλιό σεντούκι με ασπρόμαυρες φωτογραφίες!!!

Να μια από αυτές!!!

Παλιό Ενετικό Λιμάνι 1966

Μιχάλης Κουμιώτης (λεμβούχος- ψαράς)

Νίκος Πατάτας (πλανόδιος πωλητής ψαριών)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ