Μια εξαιρετική κινηματογραφική παραγωγή που ξεδιπλώνει άγνωστα κομμάτια της τοπικής μας ιστορίας για την περίοδο της επανάστασης του 1821, παρουσίασε η γνωστή αγαπητή και ακάματη δημιουργός Εύα Λαδιά στο δήμο Αγίου Βασιλείου, εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησε και η πρώτη φλόγα της επανάστασης.
Ειδικότερα, το απόγευμα της Τετάρτης 26/03 στην αίθουσα του Δημαρχείου Σπηλίου σε μια επετειακή εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των πρωταγωνιστών της, παρουσιάστηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ της Εύας Λαδιά με τίτλο «Ώρα Λευτεριάς – Οι Τσουδεροί στον αγώνα».
Η καλή δημοσιογράφος Εύα Λαδιά σκηνοθέτησε το ιστορικό ντοκιμαντέρ με αριστοτεχνικό τρόπο προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των νέων που ως γνωστόν αδιαφορούν πλήρως για την τοπική ιστορία, αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιακά που επιθυμούν να μάθουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον τόπο μας.
Μέσα από το ιστορικό ντοκιμαντέρ η κα Λαδιά οδηγεί το θεατή βήμα - βήμα στη μάθηση και στη γνώση της ιστορίας του τόπου μας. Οι ιστορικοί ερευνητές που εμφανίζονται και μιλούν στο ντοκιμαντέρ είναι αλφαβητικά οι κ.κ.: Γρυντάκης Γιάννης, Δερεδάκης Νίκος, Κλάδος Μανούσος, Παπαδάκης Κωστής του Ηλία, Σμπώκος Γιώργος.
Την κα Λαδιά υποδέχτηκαν στο δήμο Αγ. Βασιλείου, τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης όσο και η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα Ευαγγελία Γλαμπεδάκη προλογίζοντας την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Στην απαγγελία ήταν ο Βαγγέλης Στεφανάκης και αφηγητές ήταν οι: Σταύρος Ρακιντζής και Βούλα Ανδρουλιδάκη.
Η κα Λαδιά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι ακόμα ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για να καλυφθεί ένα κενό της τοπικής ιστορίας που αφορά στην επανάσταση του 1821 στο Ρέθυμνο και αποτελεί πρόταση διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας καθώς δημιουργήθηκε για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς και χωρίς καμιά εμπορική σκοπιμότητα. Όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή αυτή είχε την υποστήριξη έγκριτων ιστορικών που έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους στο ντοκιμαντέρ το κύρος της ιστορικής αλήθειας. Μια πρώτη εκδοχή προβλήθηκε το Μάρτιο του 2018 στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 (ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ).
Ο Θούριος από την ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Χρήστου Λεοντή είχε συμπεριληφθεί με την άδεια του συνθέτη για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς της ταινίας. Ελάχιστα πλάνα για τη δημιουργία ατμόσφαιρας πολεμικών σκηνών δανειστήκαμε από το έργο Παπαφλέσσας και από παλιές ταινίες εποχής.
Η παραγωγή δεν είχε καμιά οικονομική ενίσχυση από κρατικό φορέα και η ταινία δημιουργήθηκε από μια συλλογική προσπάθεια ανθρώπων με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και πάθος για τον τόπο τους και την ανάδειξη της ιστορίας του. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται παρά τις τόσες αντιξοότητες.»