ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Καμπανάκι» για τα νερά της Αργυρούπολης

0

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΔΕΥΑΡ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Ακατάλληλα για ύδρευση κρίθηκαν δείγματα νερού που ελήφθησαν από δύο σημεία των πηγών της Αργυρούπολης και από ένα καφενείο.

Τα δείγματα ελήφθησαν στις 22/12/11 από έξι διαφορετικά σημεία: από την Πηγή της Αγίας Δύναμης, από την Πηγή Δ.Δ. Αργυρούπολης (καταρράκτες), από το σχολείο και από τρία καφενεία.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βγήκαν στις 03/01/2012, τρία από έξι δείγματα παρουσιάζονται εκτός ορίων.

Το γεγονός «θορύβησε» την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΡ, που όμως εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς όπως επισημαίνεται τόσο από την ίδια, όσο και από τον επόπτη υγείας, τα δύο πρώτα δείγματα ελήφθησαν από δύο σημεία πριν από τις εγκαταστάσεις χλωρίωσης, ενώ όσων αφορά εκείνο του καφενείου, ο έλεγχος θα επαναληφθεί καθώς τα υπόλοιπα τρία δείγματα (σχολείο και δύο καφενεία) εμφανίζονται μηδενικά.

Πάντως η υπηρεσία της ΔΕΥΑΡ καλείται από τον επόπτη δημόσιας υγείας Ρεθύμνου να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν οι πηγές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Το έγγραφο που εστάλη στη ΔΕΥΑΡ από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στις 13/01/12 με αρ. πρωτ. 6940-2093 αναφέρει: «Ύστερα από δειγματοληψία νερών που διενέργησε ο Επόπτες Δημόσιας Υγείας Βουμβουράκης Νεκτάριος Νικόλαος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε Ρεθύμνης στο Δ.Δ Αργυρούπολης του Δήμου Ρεθύμνης και κατόπιν Μικροβιολογικής Αναλύσεως του ύδατος από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης «ΠΕΔΥ» σας πληροφορούμε ότι σε δείγματα πόσιμου ύδατος υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση, λόγω παρουσίας Ολικών Κολοβακτηριοειδών καθώς και Ε. Coli.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 ΦΕΚ 892 τβ/11-7-2001 σε εφαρμογή της 83/98 Κοινοτικής Οδηγίας, τα δείγματα που προορίζονται για ύδρευση είναι ακατάλληλα

Η Υγειονομική Υπηρεσία απαιτεί τα ακόλουθα:

1.    Έλεγχος των πηγών.

2.    Έλεγχος της στεγανότητας των δεξαμενών αποθηκεύσεως

3.    Έλεγχος του δικτύου ύδρευσης - Διανομής.

4.    Εφαρμογή υγειονομικών μέτρων προστασίας πηγών.

5.    Εγκατάσταση Συστήματος Προληπτικής Χλωρίωσης του ύδατος από την πηγή με την ονομασία Αγία Δύναμη, από την οποία υδρεύονται πολίτες.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας σας επισημαίνει ότι η διαχείριση των υδάτων και η προστασία τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και για αυτό εάν σε νέα δειγματοληψία των Εποπτών Δημόσιας Υγείας βρεθεί ακαταλληλότητα των νερών ή μη ύπαρξη εγκαταστάσεων εξυγίανσης αυτών, η υπηρεσία μας θα ενεργήσει τα νόμιμα (έκθεση υγειονομικής παράβασης).

Σας επισυνάπτουμε τα αποτελέσματα από την μικροβιολογική ανάλυση του ύδατος καθώς και οδηγίες για την υγειονομική προστασία των γεωτρήσεων, πηγών, δεξαμενών αποθηκεύσεως και δικτύου διανομής.»

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ

Ο επόπτη υγείας Νεκτάριος-Νικόλαος Βουμβουράκης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από την ανάλυση, είναι πολύ σημαντική και η υγειονομική αναγνώριση του χώρου. Δηλαδή η πηγή που ρέει μέσα από την εκκλησία η οποία βρέθηκε ακατάλληλη, δεν είναι υγειονομικά προστατευμένη, κάτι που μπορεί να διορθωθεί με απλές ενέργειες.

Επιπρόσθετα το δεύτερο δείγμα του νερού  που βρέθηκε ακατάλληλο τρέχει από κάποιους καταρράκτες, πράγμα που σημαίνει ότι έρχεται σε επαφή με χώμα, με φυτά κτλ και αυτά ενδεχομένως να του δίνουν μια επιμόλυνση.»

Κάναμε τη δειγματοληψία στο συγκεκριμένο σημείο γιατί πολλοί ταξιδιώτες και κάτοικοι των γύρω περιοχών παίρνουν νερό από εκείνο το σημείο. Επίσης μετά από αυτά, υπάρχει μια δεξαμενή χλωρίωσης της ΔΕΥΑΡ και βλέπουμε ότι από κει και πέρα, στα υπόλοιπα δείγματα το νερό είναι κατάλληλο εκτός από ένα, το οποίο επειδή έχει γίνει μόνο μία δειγματοληψία, η οποία και θα επαναληφθεί, θα μπορούσε να θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει επιμόλυνση και να οφείλεται στο δίκτυο του συγκεκριμένου καφενείου και όχι στο νερό που πάει εκεί.» Συνεχίζοντας ο κ. Βουμβουράκης τόνισε ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο Δήμος είναι ένα τεχνικό έργο προστασίας της πηγής. «Εκείνο που εγώ ζήτησα είναι να προστατευθεί η πηγή της Αγίας Δύναμης.»

Σε ερώτημα για το αν έχουν εντοπιστεί οι λόγοι που μολύνουν την πηγή απάντησε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί η πηγή της ρύπανσης.

Ο κ. Μανόλης Βρυλλάκης, χημικός μηχανικός και Υπεύθυνος Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΡ τόνισε: «Η Δ/νση Υγείας δεν εκφράστηκε σωστά αξιολογώντας τα αποτελέσματα, καθώς τα δείγματα τα οποία εμφανίζουν κολοβακτηρίδια πάρθηκαν πριν τη χλωρίωση του νερού. Τα δείγματα από το δίκτυο, μετά δηλαδή την επεξεργασία και χλωρίωση του νερού είναι με μηδενικές τιμές εκτός από ένα. Έπρεπε δηλαδή η έκθεση αξιολόγησης του Υγειονομικού να ξεχωρίζει τα δείγματα που είναι πριν και μετά τη χλωρίωση. Το δείγμα του καφενείου που εμφανίζει ένα δείκτη με τιμή 2 (στα κολοβακτηρίδια) και τους υπόλοιπους μηδενικούς, δεν αξιολογείται, τόσο γιατί ο αριθμός 2 είναι πολύ κοντά στο μηδέν και αφορά μόνο ένα δείγμα όσο και γιατί η συνολική εικόνα του νερού δείχνει μηδενικές τιμές. Σε μια τέτοια περίπτωση επαναλαμβάνεται η μέτρηση για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός.»

Στη συνέχεια ο κ. Βρυλλάκης ανέφερε ότι: «Το νερό πριν την επιφανειακή του ροή στο χώρο των πηγών έχει πολύ καλή μικροβιολογική εικόνα, σε επίπεδα δηλαδή που συναντώνται σε όλα τα νερά. Τα προβλήματα υπάρχουν στην επιφανειακή διαδρομή του νερού στο χώρο των πηγών, λόγω της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας».

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι η  ΔΕΥΑΡ θα προβεί σε μέτρα προστασίας της επιφανειακής ροής του νερού και τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για τους καταναλωτές.

Αθηνά Πετρακάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ