Για ακόμα μία χρονιά οι «δεκαπενταριστές» διαβιούν δίπλα στον ιστορικό ναό της Παναγίας στο Χάρακα, όπως εδώ και εκατοντάδες χρόνια γίνεται στο μεγάλο αυτό προσκύνημα της Κρήτης, στο Μπαλί Μυλοποτάμου.
Φέτος, δεν πήγαν πολλοί. Όμως, έστω και με λίγους, το έθιμο παρέμεινε ζωντανό, όπως άλλωστε η πίστη προς το Θεό και η αγάπη προς την Παναγία, που οδηγούν τον κόσμο να μένει για 15 ημέρες σε πρόχειρες καλύβες στην ύπαιθρο για να προσευχηθεί μακριά από τα εγκόσμια, μέσα στο πνεύμα του «Μικρού Πάσχα», όπως συνηθίζεται να λέγεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στην χώρα μας.
Πνευματικός τους καθοδηγητής και στυλοβάτης, ο πατέρας Παρθένιος Καλυβιανάκης, Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλί, όπου εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί, διατηρώντας παράλληλα το μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας του Χάρακα σε υψηλά πνευματικά επίπεδα, καθώς χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που σπεύδουν για να πάρουν της ευλογία της Θεομήτορος.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ
Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγιά τη Χαρακιανή τηρείται, με ιδιαίτερη ευλάβεια, το έθιμο των Δεκαπενταριστών. Κάθε χρόνο από την 1η έως την 15η Αυγούστου, οι προσκυνητές, οι οποίοι θέλουν να γίνουν «Δεκαπενταριστές», εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μόνοι ή μαζί με την οικογένειά τους, για να «δεκαπενταρίσουν», δηλαδή, να διαβιώσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δίπλα στο ιστορικό προσκύνημα του Μυλοποτάμου.
Κάθε χρόνο, δεκάδες πιστοί τάζονται στην Παναγία τη Χαρακιανή και κάτω από τις χαρουπιές που υπάρχουν σε ένα βοσκότοπο δίπλα στο προσκήνυμα, φτιάχνουν καλύβες, στις οποίες παραμένουν όλες τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, κάνοντας ασκητική ζωή και νηστεία προς τιμήν της Παναγίας. Τα τελευταία χρόνια το μοναστήρι τους παρέχει νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα.
Έτσι με ελάχιστες ανέσεις διαβιούν εκεί για 15 ημέρες και συμμετέχουν σε όλες τις λατρευτικές τελετουργίες του δεκαπενταύγουστου, νηστεύοντας και προσευχόμενοι στην Παναγία.
Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΡΑΚΙΑΝΗΣ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Χαρακιανής θεωρείται θαυματουργή. Σε αυτήν προσφεύγουν για προσευχή χιλιάδες πιστοί. Σύμφωνα με την ιστορική μνήμη, η εικόνα βρέθηκε τυχαία σε ένα μεγάλο βράχο, στον χάρακα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους φυλάσσεται στην Μονή του Τιμίου Προδρόμου και τον δεκαπενταύγουστο μεταφέρεται στον Χάρακα, όπου έχει ανεγερθεί μικρός ναός και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις του προσκυνήματος.
Το προσκύνημα αυτό βρίσκεται στα βόρεια πρανή του ΒΟΑΚ στο Μπαλί και είναι εκατοντάδες εκείνοι που ξεκινούν από διάφορα σημεία της Κρήτης, κυρίως από τα χωριά του Μυλοποτάμου, για να φτάσουν εκεί με τα πόδια και να υλοποιήσουν το τάμα τους στην Παναγία.