ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έρχονται δραματικές αυξήσεις των δημοτικών τελών

0

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 

Προβληματισμός επικρατεί σε όλους τους δήμου της χώρας, οπότε και στο Ρέθυμνο, σχετικά με την οικονομική πίεση που δέχονται τον τελευταίο χρόνο, λόγω της ραγδαίας και άνευ προηγουμένου αύξησης τους κόστους ενέργειας και γενικότερα της ακρίβειας. Οι περισσότερες δημοτικές αρχές είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένες να προβούν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών και βεβαίως για τους ίδιους λόγους οι ΔΕΥΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανατίμηση των τιμολογίων τους στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σε ετήσια βάση ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινά η σύνταξη των νέων δημοτικών προϋπολογισμών και ο Οκτώβριος είναι ο μήνας, κατά τον οποίο σύμφωνα με τον νόμο λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των ΔΕΥΑ.  Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι προς τα πάνω ανατιμήσεις είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Αυτό, βεβαίως, οφείλεται στην ανάγκη ανταποδοτικότητας που διέπει τις διάφορες δημοτικές λειτουργίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, η παροχή νερού και η διαχείριση των υγρών λυμάτων. Οι πολίτες πληρώνουν για όλες αυτές τις υπηρεσίες, η παροχή των οποίων άρχισε πλέον να γίνεται δυσβάστακτη για τα κατά τόπους δημοτικά ταμεία, που πληρώνουν δυσανάλογα κόστη σε σχέση με τα υφιστάμενα τέλη. Το 2022 θα κλείσει με τεράστια απόκλιση στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων και αυτό με βάση την λογική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ή θα μπουν αυξήσεις ή θα τιναχθούν τα ταμεία στον αέρα και θα πτωχεύσουν οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι. Από την άλλη πλευρά, όμως, αντέχουν οι δημότες να ανταποκριθούν στις περαιτέρω αυξήσεις; Αυτό είναι ένα κυρίαρχο ερώτημα και ένας δύσκολος γρίφος για τις δημοτικές αρχές που μάλλον έχουν μπροστά τους ένα «γόρδιο δεσμό», τον οποίο θα πρέπει να λύσουν και όχι να τον … κόψουν! 

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Οι κατά τόπο Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι γνωστές ως ΔΕΥΑ έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν. Όπως γίνεται αντιληπτό τα έξοδα τους έχουν ήδη γίνει δυσανάλογα των εσόδων τους.

Μιλώντας στο «Ρέθεμνος» ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Θεοδωράκης, τόνισε, ότι «Εμάς το μεγάλο πρόβλημα είναι η ΔΕΗ.  Οι αυξήσεις της ΔΕΗ έχουν ανέλθει σε περίπου 500% σε σχέση με πέρσι και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει πια αυτό το θέμα! Ο δήμαρχος προσπαθεί μέσω της ΕΔΕΥΑ, να πάρουν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας μία επιδότηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κόστος παραγωγής που έχει δημιουργηθεί σε όλες αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις. Αν αυτό δεν γίνει, τότε είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα τιμολόγια. Σε άλλη περίπτωση θα αναγκαστούμε να κλείσουμε. Υπενθυμίζουμε, ότι οι ΔΕΥΑ δεν έχουν κανένα άλλο έσοδο παρά μόνο ό,τι εισπράττουν από τους δημότες. Ο δήμος μπορεί και εισπράττει διάφορες ενισχύσεις και επιδοτήσεις, οι ΔΕΥΑ, όμως, δεν δικαιούνται. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, ή θα μας δώσουν κάποια οικονομική ενίσχυση ή θα βάλουμε αυξήσεις στα τιμολόγια μας ή θα κλείσουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των σχετικών τελών, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εναπόθεση τους στους ΧΥΤΑ. Το λεγόμενο τέλος ταφής που πληρώνουν έχει διπλασιαστεί και τα ποσά για ένα δήμο όπως του Ρεθύμνου, έχουν γίνει δυσβάστακτα! Από 800.000 που κόστιζε στον Δήμο Ρεθύμνου αυτή η διαδικασία, αναμένεται να φτάσει σε πάνω από 2.200.000 ευρώ! Αυτό και μόνο φτάνει για να γίνει αντιληπτό, τι μέλλει γενέσθαι. 

Μιλώντας για το Θέμα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υποθέσεων του Δήμου Ρεθύμνου κ. Στέλιος Σπανουδάκης, τόνισε στο «Ρέθεμνος» χαρακτηριστικά, ότι «Το πρόβλημα υπάρχει σε όλη τη χώρα και λέγεται τέλος ταφής και το οποίο προέκυψε ξαφνικά. Είναι ένα τέλος που ξεκίνησε για μας το Ρέθυμνο από 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών  και έχει καταλήξει σε 45 ευρώ ανά τόνο! Αυτό επηρεάζει αρνητικά όλους τους δήμους, στους οποίους το κόστος αυτό σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, διαμορφώνουν ένα τεράστιο κόσμος που μας πιέζει να προβούμε σε αυξήσεις των σχετικών τελών».

Ο ίδιος επεξήγησε, λέγοντας, ότι  «Ξεκινάει η λειτουργία του εργοστασίου στο Αμάρι. Μέχρι τώρα πληρώναμε 25 ευρώ τον τόνο για εναπόθεση στο ΧΥΤΑ Αμαρίου. Μιλάμε για περίπου 36.000 τόνους σκουπιδιών, που οδηγούνται κάθε χρόνο από το Ρέθυμνο στο ΧΥΤΑ. Αυτά τα 25 ευρώ, γίνονται προσεχώς 56 ευρώ ανά τόνο! Και αυτό γιατί αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023 το εργοστάσιο, το οποίο υπολογίζουμε πως θα απορροφά το 60% των σκουπιδιών και το υπόλοιπο 40% θα θάβεται. Τα τέλη για τις υπηρεσίες αυτές διπλασιάζονται, λοιπόν, και εκεί που σαν δήμος Ρεθύμνου είχαμε ένα ετήσιο κόστος περίπου 800.000 ευρώ, τώρα θα ξεπεράσουμε τα 2.200.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Υπολογίζοντας αυτό το κόστος και παράλληλα το κόστος της ενέργειας και όλο το φάσμα της ακρίβειας που επιβαρύνει όλες τις λειτουργίες μας, γίνεται αντιληπτό για το που οδηγούμαστε, δυστυχώς. Αντιλαμβάνονται όλοι που οδηγούμαστε. Λόγω της υποχρεωτικής ανταποδοτικότητας, όλη αυτή η εκτόξευση των τιμών, θα προκαλέσει αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών και θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημότες. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιθώρια για κανένα δήμο και ειδικά για δήμους όπως εδώ στο Ρέθυμνο, όπου έχουμε πραγματικά πολύ χαμηλά δημοτικά τέλη».

Ο κ. Σπανουδάκης, τόνισε, ότι ενόψει των σχετικών διαδικασιών, οτι δήμος Ρεθύμνου επεξεργάζεται ένα σχέδιο τέτοιο ώστε οι αυξήσεις στα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων να μην είναι οριζόντιες αλλά να επιβαρύνεται ο πολίτης ανάλογα με την παραγωγή σκουπιδιών. Όπως είπε: «Τα ανταποδοτικά τέλη δίδονται ακριβώς για να παρέχονται κάποιες υπηρεσίες. Δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει ο δήμος από μόνος του, άρα, είναι απλό λογιστικό ζήτημα και εμείς στο δήμο Ρεθύμνου όπως και στους άλλους δήμους θα υπολογίσουμε τις δαπάνες, θα δούμε ποια είναι τα έσοδα μας και ανάλογα θα πράξουμε. Διότι έτσι επιβάλλεται. Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει να μην προβούμε σε αυξήσεις των δημοτικών τελών. Φέτος, πραγματικά είμαστε προβληματισμένοι. Βεβαίως, ό,τι κι αν γίνει, σε κάθε περίπτωση, δεν θα περάσουμε σε οριζόντια μέτρα, δεν θα αυξήσουμε τα τέλη για όλους. Πιθανότατα να βάλουμε αύξηση τελών στις μονάδες εκείνες, που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση παραγωγής σκουπιδιών. Να εφαρμόσουμε, δηλαδή, την αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει». Εκεί προσανατολιζόμαστε, αλλά θα το εξετάσουμε στο επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση θα φροντίσουμε να μην είναι οριζόντια η αύξηση».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ