ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα όρια της καταστροφής οι παραγωγοί γάλακτος

0

ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μικρό ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για το παραγόμενο γάλα στην Κρήτη. Αυτό δείχνουν όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία από τις συζητήσεις που γίνονται για την συγκεκριμένη αγορά, γεγονός, που προβληματίζει τους παραγωγούς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Στο μεταξύ σε τοπικό επίπεδο η τιμή του γάλακτος παραμένει χαμηλή. Η αρχική συμφωνία ήταν όπως οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αγοράζουν γάλα σε τιμή 1,30 ευρώ ανά κιλό, με τον Α.Σ. Μυλοποτάμου να ανακοινώνει την περασμένη Τρίτη πως αγοράζει σε τιμή 1,40 ευρώ. Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής ανά κιλό γάλακτος ξεπερνά το 1,5 ευρώ, γεγονός, που οδηγεί τους περισσότερους κτηνοτρόφους να μην παράγουν και να μειώνουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων τους.

Και όλα αυτά ενώ οι εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες στην Ελλάδα καλά κρατούν με τα ερωτηματικά για τα προϊόντα ΠΟΠ να είναι πολλά και το θέμα της «ελληνοποίησης» ξένου γάλακτος για παραγωγή «ντόπιων» τυροκομικών προϊόντων να μπαίνει και πάλι στην ατζέντα της επικαιρότητας, αφού φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτησης της ελληνικής φέτας στο εξωτερικό!

Σε κάθε περίπτωση η παραγωγή γάλακτος και ως εκ τούτου των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων, διανύει μια άνευ προηγουμένου περίοδο κρίσης, χωρίς να διαφαίνεται έξοδος από το δύσβατο και σκοτεινό τούνελ, στο οποίο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου και γενικότερα της Κρήτης. Παράλληλα, η συνεχής μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι μια πραγματικότητα που προμηνύει περαιτέρω ζητήματα αφού το κόστος παραγωγής ακολουθεί ανοδική πορεία χωρίς να καταγράφονται μέχρι στιγμής κάποιες καταλυτικές παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του κλάδου.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Διευθυντής του Α.Σ. Ρεθύμνου και της ΑΣΕΑΡ κ. Αλέξανδρος Κουταλάς, περιέγραψε μια δύσκολη κατάσταση στον τομέα της παραγωγής και της αγοράς του γάλακτος αλλά και των τυροκομικών προϊόντων.

Περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε, ότι «Η εισαγωγή γάλακτος συνεχίζεται κανονικά. Και βεβαίως είναι νόμιμο αυτό. Τίθεται όμως το ερώτημα αν παρανόμως τυροκομούν προϊόντα ελληνικά ΠΟΠ όπως η φέτα. Αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους, όπως οφείλουν, πως δεν προέρχονται από τοπικό γάλα αλλά τυροκομούν με εισαγόμενο; Και βεβαίως, ο μεγάλος προβληματισμός είναι το γιατί δεν έρχονται στην Κρήτη οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για να κλείσουν συμφωνίες. Τα προηγούμενα χρόνια τον Οκτώβριο είχαν κλειστεί οι συμφωνίες και ξέραμε πόσο γάλα θα πουλούσαμε στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Αυτή τη στιγμή γίνονται κουβέντες αλλά δεν υπάρχει καμία συμφωνία για αγορά γάλακτος από την Κρήτη. Αυτό δείχνει πως το ενδιαφέρον τους είναι από μικρό έως καθόλου. Ενώ βλέπουμε πως στην ηπειρωτική Ελλάδα αγοράζουν γάλα με 1,30 το ευρώ αλλά από την Κρήτη δεν έχουν ακόμα κλείσει συμφωνίες και δεν νομίζω να υπάρξουν τιμές καλές αλλά μειωμένες σε σχέση με πέρσι».

Ο ίδιος, συμπλήρωσε τα εξής: «Φοβάμαι, λοιπόν, πως αν συνεχιστεί ως έχει η κατάσταση, το γάλα στην Κρήτη δεν θα ξεπεράσει το 1,40 ευρώ ανά κιλό, γεγονός, που δεν καλύπτει τους παραγωγούς, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από 1,5 ευρώ ανά κιλό. Δεν τους συμφέρει να παράγουν και αυτό θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του ζωικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Κρήτη. Είναι δραματική η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους και θεωρώ, ότι όπως το κράτος την περίοδο της πανδημίας στήριξε με ειδικά μέτρα επαγγελματικούς κλάδους όπως η εστίαση, τους εργαζόμενους και το εμπόριο, πως θα πρέπει να κάνει το ίδιο στην παρούσα περίοδο με την κρίση που περνάει λόγω ακρίβειας η κτηνοτροφία. Το ζωικό κεφάλαιο δεν αναπληρώνεται εύκολα. Θα περάσουν 3-4 χρόνια για να αποκτήσει η Κρήτη τα κοπάδια που είχε μέχρι πέρσι».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στο μεταξύ, διαφορετικά δεδομένα φαίνεται να διαμορφώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ειδικά μετά την συμφωνία που έκλεισε η γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος» με τον συνεταιρισμό του Λιβαδίου  Η παραπάνω συμφωνία αναμένεται να λειτουργήσει ως αφετηρία εξελίξεων, πιθανά προς όφελος των παραγωγών, καθώς, δίνει τον τόνο της πορείας που θα πρέπει να ακολουθήσει φέτος η αγορά, με βάση, τόσο τα υψηλά κόστη σε ζωοτροφές και ενέργεια αλλά και λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζει η φέτα, κυρίως στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ηλεκτρονικής σελίδας «Agronews» η τιμή για το πρόβειο γάλα είναι τα 1,60 ευρώ, συν 5 λεπτά πριμ για τους συνεταιριστές ενώ για το γάλα από τα γίδια η τιμή διαμορφώνεται στα 95 λεπτά + 5 λεπτά πριμ για τους συνεταιρισμένους. Η συμφωνία προέκυψε έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, αφορά σε 3.700 κιλά πρόβειο γάλα και 300 κιλά γάλα γίδας, ενώ θα έχει διάρκεια μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι συνεταιριστές έλαβαν  διαβεβαίωση από την εταιρεία «Όμηρος» ότι σε περίπτωση που η τιμή στο πρόβειο γάλα υπερβεί τα 1,60 ευρώ (τιμή χωρίς το πριμ των 5 λεπτών για τα μέλη του συνεταιρισμού), τότε θα τους καλύψει τη διαφορά. Σε αυτή τη φάση θα δοθεί με επιταγές μια προκαταβολή στους αιγοπροβατοτρόφους της τάξης του 40%, η οποία θα καλύπτει τους μήνες Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και θα αντιστοιχεί σε ένα ποσό 500.000 ευρώ για κάθε μήνα. Συνολικά η συμφωνία υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά οι κτηνοτρόφοι από το Λιβάδι, τα 55 μέλη του συνεταιρισμού που σχηματίζουν 34 εκμεταλλεύσεις με πάνω από 20.000 ζώα, δεν δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συμφωνία αν και η κατάσταση που είχαν σχηματίσει άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που είχαν ανακοινώσει τιμές γύρω από τα 1,45 και 1,50 ευρώ το κιλό, δεν άφησε πολλά περιθώρια για διεκδίκηση υψηλότερων επιπέδων.

Η συμφωνία δημιουργεί ένα προηγούμενο και οι εξελίξεις των επόμενων ημερών αναμένεται να δείξουν το μέγεθος της δυναμικής ανόδου που μπορεί να κρύβει η δεδομένη συμφωνία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άλλος συνεταιρισμός της περιοχής, ο «Βοσκός» βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για το γάλα των μελών του, ενώ την ίδια στιγμή, σε επαφές βρίσκονται οι παραγωγοί του συνεταιρισμού στα Καλύβια Ολύμπου με την εταιρεία «Μπέλας – Ελληνική Γαλακτοκομία Βερμίου», με τις συζητήσεις που έγιναν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ανάμεσα σε εκπροσώπους του συνεταιρισμού και της εταιρείας να μην καταλήγουν σε κάποια συμφωνία. Οι πληροφορίες θέλουν τους αιγοπροβατοτρόφους από τα Καλύβια να διεκδικούν τιμή 1,65 ευρώ το κιλό, αντίστοιχη με το ντιλ στο Λιβάδι, ενώ φαίνεται πως το ενδιαφέρον των βιομηχανιών είναι υψηλό.

Όπως, γίνεται αντιληπτό, στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι τόσο δυσάρεστες εξελίξεις όπως εδώ στην Κρήτη. Εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά πάντως για το πόσο πρέπει να φτάσει η τιμή στο Ρέθυμνο και στο νησί μας, ώστε να είναι εντός κόστους ο ντόπιος παραγωγός. Και αυτό γιατί στην Ηπειρωτική Ελλάδα το κόστος παραγωγής δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην Κρήτη. Δεν έχουν να πληρώσουν αυξημένα κόστη μεταφοράς ζωοτροφών ενώ προϊόντα όπως τα σιτηρά και τα τριφύλλια τα έχουν δίπλα τους! Οι κτηνοτρόφοι εκεί δεν βόσκουν στις πέτρες του Ψηλορείτη ή του Κέδρους! Βόσκουν στις εύφορες εκτάσεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας!

Αν στην ηπειρωτική το 1.65 το κιλό πρόβειου γάλακτος είναι στο όριο, γίνεται ξεκάθαρο πως στην Κρήτη το 1,30 ή 1,40 ευρώ όχι μόνο δεν καλύπτει το κόστος αλλά διαμορφώνει συνθήκες φτώχειας και καταστροφής για την παραδοσιακή κτηνοτροφία, η οποία βρίσκεται στα όρια της καταστροφής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ