ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Εκ νέου διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων του αιγιαλού στον Κουμπέ

0

«Αυτή η επιτροπή έκανε πλημμελή εκτίμηση ακόμα και των τότε κριτηρίων που υπήρχαν» δήλωσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, τονίζοντας, ότι «έτσι βλέπουμε σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες πάνω σε ιδιοκτησίες νόμιμες, προϋπάρχουσες, μετά κτισμάτων. Έτσι έχουμε αποκοπή κτισμάτων, τα οποία κατά το ήμιση είναι εντός αιγιαλού και κατά το ήμιση εκτός, έχουμε παρόμοιο παράδειγμα και με το φουγάρο του Α.Σ. Ρεθύμνου και γενικά είναι κοινώς αποδεκτό, ότι αυτό ο αιγιαλός πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.»

Η σύσκεψη της Τρίτης προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου και μετά από αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα τους στην πενταμελή επιτροπή προσδιορισμού αιγιαλού, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του Λιμεναρχείου και  της Υπηρεσίας Δόμησης, καθώς το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε με δύο αποφάσεις του, τους κατόχους των κτιρίων που βρίσκονται κατά μήκος της οδού Σταμαθιουδάκη από την πλευρά της ακτής, ότι αδικούνται από την ισχύουσα οριοθετημένη ζώνη αιγιαλού. Οι αποφάσεις του ΣτΕ ήρθαν να απορρίψουν την απόφαση που η προαναφερόμενη επιτροπή είχε πάρει το 2016 και είχε επικαιροποιήσει χωρίς διαφορές την οριοθέτηση του 1978 ως σωστή, τόσο ως προς τα κτίρια, όσο και ως προς την βλάστηση της περιοχής.  

Το ΣτΕ όμως δεν βρήκε σωστή την απόφαση του 1978 όπως και την απόφαση του 2016 καθώς ο νόμος είναι σαφής για προϋπάρχοντα νόμιμα κτίρια. Και ως γνωστόν στην εν λόγω περιοχή όλα τα υφιστάμενα κτίρια ήταν νόμιμα και εκεί λειτουργούσαν οι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πόλης κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, αν και η απόφαση του ΣτΕ ελήφθη πριν τέσσερα χρόνια η αρμόδια επιτροπή αιγιαλού δεν έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα για να λάβει τις αναμενόμενες αποφάσεις προκειμένου να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και ουσιαστικά να απεγκλωβίσει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που παραμένουν σε ομηρία εδώ και περίπου 45 χρόνια!  

Η σύσκεψη που έγινε με την συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιοκτητών, του ΤΕΕ, των  ιδιοκτητών κτιρίων της επίμαχης περιοχής, νομικών συμβούλων και των μελών της επιτροπής οριοθέτησης αιγιαλού κατέληξε να γίνει νέο αίτημα επανακαθορισμού των  ορίων, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ διαμορφώνουν ξεκάθαρο τοπίο για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα.

Μετά το πέρα της σύσκεψης ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ έχουμε τομή κτιρίων από τον αιγιαλό. Ως γνωστόν εκεί ήταν βιομηχανική περιοχή της πόλης. Εκεί λειτουργούσαν τα βυρσοδεψία και όχι μόνο. Υπάρχουν κτίσματα από τον 19ο αιώνα και από τις αρχές του 20ου. Είναι αδιανόητο και κατά την λογική εκτίμηση των πραγμάτων, να θεωρείται πως αυτά τα κτίσματα έχουν κτιστεί μέσα στην θάλασσα. Είναι προφανές πως δεν ήταν εκεί ο αιγιαλός. Επίσης ένα άλλο αντικειμενικό στοιχείο που υπάρχει είναι, ότι ένα τμήμα της περιοχής του Κουμπέ είχε πολεοδομικό και ρυμοτομικό  σχέδιο από το 1930, το οποίο τροποποιήθηκε το 1948. Όμως ούτε αυτό ελήφθη υπόψη της επιτροπής το 1978 και την αντίστοιχη επιτροπή επανακαθορισμού το 2016. Τώρα λοιπόν με την παρουσία των μελών της επιτροπής επανακαθορισμού των ορίων αιγιαλού, μέσα από την παραγωγική και πολιτισμένη συζήτηση που είχαμε, νομίζω, πως έγινε κατανοητό το πρόβλημα και μπορούμε να ξαναδούμε το θέμα όλοι από την αρχή με συνολική ρύθμιση του αιγιαλού στην περιοχή του Κουμπέ ώστε να καθοριστεί και ο ιδιωτικός αλλά και ο δημόσιος χώρος καθώς υπάρχει μελέτη για την ανάδειξη του προσεχώς».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ