ΖΗΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ!
Την οργάνωση ενός στεγαστικού σχεδίου αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, πρότεινε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρίου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών, που έχει συγκροτήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδα, και η οποία συνεδρίασε στις 7 και 6 Οκτωβρίου στο Πήλιο.
Γενικότερα, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές της χώρας, ζητώντας λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών παράλληλα με αναπτυξιακές παρεμβάσεις που απαιτούνται ως ανάχωμα στην πραγματικότητα της συνεχούς μείωσης του πληθυσμού στην ύπαιθρο.
Σημαντικά τέτοια ζητήματα αναπτύχθηκαν από τον κ. Μανώλη Ψαρουδάκη, ο οποίος στην τοποθέτηση του ως μέλος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στα σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης, της ανάγκης ενίσχυσης των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» με επιπλέον ειδικότητες, στην στήριξη των οικογενειών που χρειάζονται κοντά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ πρότεινε ένα ειδικό πρόγραμμα για την δημιουργία νέων οικογενειών στις ορεινές περιοχές, οι οποίες δοκιμάζονται από την πληθυσμιακή ερήμωση, πρόβλημα, που στο Αμάρι εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση.
Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Οι κοινωνίες στις ορεινές περιοχές αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, για τα οποία η πολιτεία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει με διαφορετική λογική και όχι με οριζόντιες πολιτικές. Αυτό επισήμανε, μιλώντας στην εφημερίδα μας ο αυτοδιοικητικός του Αμαρίου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, ξεκινώντας από την εκπαιδευτική διαδικασία.
«Η εκπαίδευση στις περιοχές μας λειτουργεί κυρίως με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο αλλάζουν με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται κλίμα σταθερότητας αναγκαίο για τη σχέση μαθητών – εκπαιδευτικών» τονίζει για να επισημάνει την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να επιλέγουν μόνιμοι και έμπειροι εκπαιδευτικοί τα «δύσκολα σχολεία» της ορεινής υπαίθρου.
Παράλληλα επισήμανε τα πολλά κοινωνικά ζητήματα που καταγράφονται, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Και ερχόμαστε στα πιο δύσκολα: στις ψυχικές νόσους, στα φαινόμενα κατάθλιψης, απομόνωσης όπου στους ορεινούς δήμους η μοναξιά είναι μεγαλύτερη και η επικοινωνία είναι όλο και πιο δύσκολη. Αλήθεια το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση; ΝΑΙ. Αλλά πως, με τη σύνθεση που υπάρχει; Και μια και βρισκόμαστε με τα γνωστά προβλήματα ένταξης των εργαζομένων μας στο δημοτικό σύστημα, μήπως πρέπει να αναζωογονηθεί ο θεσμός και με νέες ειδικότητες ψυχολόγων – ψυχιάτρων – νέων τεχνολογιών; Γιατί η κακώς εννοούμενη νοοτροπία των κλειστών μας κοινωνιών – φόβος κοινωνικού στιγματισμού αλλά και η δύσκολη πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας οδηγούν στην ύπαρξη φαινομένων που πρέπει να μας ανησυχούν.
Οι συνεχόμενες κρίσεις, η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση με την εμφάνιση του COVID-19 με την κοινωνική αποστασιοποίηση οδήγησαν στην άμβλυνση του προβλήματος. Μια γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα θα λειτουργούσε επικουρικά».
Αντίστοιχη αναφορά έκαν ο κ. Ψαρουδάκης και στα ζητήματα παιδικής φροντίδας, αναφέροντας, ότι «Δυστυχώς στους ορεινούς δήμους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν υπάρχουν παντού και όπου υπάρχουν δεν επαρκούν. Επειδή η μάνα έχει ανάγκη να εργαστεί και να συμβάλει στο οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι μόνο, θα μπορούσε να διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους μας όπου δεν υπάρχουν ή όπου δεν επαρκούν (μεγάλες αποστάσεις κτλ):
- να χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια voucher για κάθε μητέρα για να έχει τη δυνατότητα να βρει μια εναλλακτική λύση,
- να περιληφθούν οι δήμοι μας στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» μετονομάζοντάς το πιθανώς σε «Νταντάδες του χωριού».
Αυτό θα ενισχύσει και στα ελλειμματικά δημογραφικά στοιχεία που έχουμε και δεν θα αποτελεί δικαιολογία η έλλειψη βρεφονηπιακού σταθμού για τη μη εγκατάσταση στα χωριά μας».
«ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ»
Το ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα της ερήμωσης της υπαίθρου και της εγκατάλειψης ολόκληρων χωριών, έθεσε επί τάπητος ο Μανώλης Ψαρουδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαιότητα την οργάνωση ενός στεγαστικού σχεδίου αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών.
Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «αναγκαιότητα για υποστήριξη της πληθυσμιακής αύξησης των περιοχών μας μπορεί να γίνει με ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανθρώπων σε ολιγάριθμες ορεινές περιοχές και μειονεκτικές κοινότητες. Τέτοιο πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία από το Κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών» με ενδεχόμενη ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ με προτεραιότητα την αναστύλωση, ανακαίνιση και επαναλειτουργία παραμελημένων οικιών και υποδομών για το σκοπό αυτό με ποσά 20.000 – 30.000 – 50. 000 – 75.000 για μόνους, ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά, πολύτεκνους με ειδική μοριοδότηση με βάση το υψόμετρο, την απόσταση από το αστικό κέντρο, το μέγεθος του οικισμού πχ μεγαλύτερος ή μικρότερος των 500 κατοίκων».
Ολοκλήρωσε δε, τονίζοντας, ότι «Φροντίζουμε τα μωρά – στηρίζουμε την εκπαίδευση – διεκδικούμε δομές σύγχρονης υγείας και φροντίδας και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι και περισσότερες».