ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει και στο Ρέθυμνο η έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδος που καταγράφεται «έκρηξη» λοιμώξεων κάθε είδους. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, κάνει λόγο για απελπιστική κατάσταση και επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κατηγορώντας τους ευθέως για σοβαρές ευθύνες ως προς την υφιστάμενη κρίση. «Πρέπει να παραιτηθούν», λέει ο κ. Βαρδιάμπασης για να τονίσει, ότι τέτοιους είδους ελλείψεις καταγράφονται μόνο σε περιόδους πολέμου, σκιαγραφώντας μια κατάσταση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει κυρίως από σκευάσματα παρακεταμόλης και ιδίως από τα ενδεδειγμένα για παιδιατρικές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έγινε εμφανές τις τελευταίες ημέρες λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, τονίζει, ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφοντας ελλείψεις σε σειρά φαρμάκων αλλά το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΟΦ δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να αποφευχθεί η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα ο κ. Βαρδιάμπασης δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες, που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση απελπιστική. Αυτή την στιγμή σε ένα ποσοστό της τάξης του 70% των φαρμάκων, παρουσιάζεται έλλειψη από την αγορα. Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων για παθήσεις του αναπνευστικού, είτε αυτά είναι εισπνεόμενα, είτε αυτά είναι αντιβιοτικά, είτε είναι παιδιατρικά σκευάσματα».
Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας, ότι «Λόγω της έκρηξης των ιώσεων που φτάνουν σε πρωτοφανείς καταστάσεις¨, που δεν έχουμε ξαναζήσει, παρατηρούμε το φαινόμενο περίπου τα μισά παιδιά από κάθε τάξη να λείπουν λόγω διαφόρων λοιμώξεων όπως covid, γρίπη και άλλων παθήσεων και εμείς οι φαρμακοποιοί δεν μπορούμε να βρούμε ούτε καν depon σιρόπι! Γενικά είναι τεράστια η έλλειψη σκευασμάτων παρακεταμόλης. Δεν είχαμε ποτέ φτάσει ιστορικά να έχουμε έλλειψη στην παρακεταμόλη. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Και αυτό είναι ενδεικτικό για ό,τι συμβαίνει με τις ελλείψεις».
Οι φαρμακοποιοί ζητούν την κατανόηση του κόσμου και τονίζουν, πως πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στις προτάσεις που τους κάνουν για τα σκευάσματα τα οποία μπορούν να προμηθευτούν και ας μην είναι των γνωστών εταιρειών. «Στέλνουμε μήνυμα στον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός στις γιορτές γιατί υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί από οποιαδήποτε ίωση» λέει ο Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης και επισημαίνει «καλούμε τον κόσμο να εμπιστευθεί τους φαρμακοποιούς και να μην απαιτεί μόνο τις γνωστές εμπορικές ονομασίες. Προσπαθούμε να βρούμε φάρμακα αντίστοιχα, αν βεβαίως βρούμε, διότι όλες οι φαρμακοβιομηχανίες έκλεισαν για τις γιορτές και μας άφησαν τους φαρμακοποιούς «ξεκρέμαστους» στον αέρα. Και να ψάξουμε να βρούμε φάρμακα, δεν μπορούμε. Λειτουργούμε με ό,τι υπάρχει στα ράφια μας και για όσο θα υπάρχει. Υπάρχουν αυτή την στιγμή φαρμακεία στο Ρέθυμνο, τα οποία δεν έχουν στα ράφια τους, ούτε ένα depon σιρόπι, ούτε ένα amoxil σιρόπι και σε λίγο καιρό δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε»!
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ρεθύμνου κάνει λόγω για σοβαρές πολιτικές ευθύνες και τονίζει πως πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, οι ελλείψεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τρέχουσα εξάπλωση των ιώσεων αλλά κυρίως με την αδιαφορία των αρμοδίων να μην μείνει η εγχώρια αγορά από φάρμακα.
Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι «Αυτό που συμβαίνει, δεν έχει να κάνει μόνο με την έξαρση των ιώσεων. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο την τελευταία χρονιά εμφανίζει πρωτοφανή έκταση. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου ξεκίνησε τις καταγγελίες στον ΕΟΦ από τον περασμένο Γενάρη. Φτάσαμε Δεκέμβριο και για ένα ολόκληρο χρόνο ακούμε μόνο λόγια του αέρα. Μιλάμε για μια απαράδεκτη αντιμετώπιση από το υπουργείο. Μιλάμε για την χειρότερη αντιμετώπιση που έχει κάνει ποτέ υπουργός σε φαρμακοποιούς για το θέμα των ελλείψεων! Το ιδανικότερο που θα είχε να κάνει είναι να παραιτηθεί άμεσα και αυτός και ο διοικητής του ΕΟΦ, πριν φτάσουμε να πεθάνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουμε φάρμακα. Ένα χρόνο κάνουμε καταγγελίες και φτάσαμε στο σημείο να αναγγέλλει τώρα τον Δεκέμβριο, ότι θα κάνει έλεγχο στις αποθήκες. Ένα χρόνο τώρα που φωνάζαμε, τί έκανε; Είμαστε σε κατάσταση κινδύνου. Μιλάμε με τους συναδέλφους και οι πιο παλιοί μας λένε πως τέτοιες καταστάσεις καταγράφονται μόνο σε συνθήκες πολέμου. Και δεν το λέω όλο αυτό για να σπείρω πανικό ή να κινδυνολογήσω. Αλλά όταν βλέπουμε μητέρες με συνταγές για την ασθένεια ενός παιδιού και γυρνάνε μέχρι και δέκα φαρμακεία για να καταφέρουν να βρουν ένα εισπνεόμενο φάρμακο, δεν ξέρω τι άλλο να σας πω. Είμαι πατέρας και δεν ξέρω αν αρρωστήσουν τα παιδιά μου, ότι θα έχω να τους δώσω φάρμακα. Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι τοπικοί φορείς. Απευθύνουμε έκκληση προς όλο τον κόσμο να προσέχουν τώρα στις γιορτές και ειδικά να προσέχουν τα παιδιά. Θα πρέπει επίσης να εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό στην προσπάθεια εύρεσης φαρμάκων και είμαστε σε επαφή με τους γιατρούς για να δίνουμε εναλλακτικές λύσεις. Όμως, επειδή φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο από διαχείριση του προβλήματος. Τώρα μόνο διαχείριση για να μετριαστεί το πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται, γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν έκανε τίποτα για να το λύσει ο αρμόδιος υπουργός. Οι εξαγωγές απαγορεύθηκαν τον περασμένο μήνα ενώ αυτό έπρεπε να γίνει από τον περασμένο Γενάρη! Δεν χρειάζεται να τονίσω κάτι περισσότερο. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απελπιστική».