ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρεθεμνιώτες μηνύουν τράπεζες και funds για οικονομικά εγκλήματα

0
  • Η ΑΑΔΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΖΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαίνεται ο «πόλεμος» για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς καθώς από την μια μεριά αυξάνονται οι οφειλέτες και οι πολίτες που οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση και από την άλλη πλευρά βρίσκονται πιστωτικά ιδρύματα και funds που προσπαθούν με κάθε τρόπο να «βάλουν χέρι» παντού έχοντας μάλιστα και την διαχρονική ευνοϊκή μεταχείριση από το ίδιο το κράτος.  

Εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ανάσχεσης των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σε βάρος των οφειλετών δανειοληπτών και πλέον καταφεύγουν σε κάθε αρμόδιο εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμό δικαιοσύνης, προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους κατηγορώντας τράπεζες και funds για τοκογλυφικές πρακτικές και σειρά άλλες παρανομίες, όπως υποστηρίζεται στα σχετικά δικόγραφα.

Την περασμένη Πέμπτη οι Ρεθεμνιώτες δανειολήπτες εκπροσωπήθηκαν δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους κ. Γεωργίου Δρυγιαννάκη στην θυελλώδη συνεδρίαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου ενώπιον 66 αρεοπαγιτών οι δικηγόροι αφενός των funds και των Τραπεζών και αφετέρου των δανειοληπτών κόκκινων δανείων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Αιγίου, Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έδωσαν τη δική τους νομική μάχη αναμένοντας την απόφαση που θα  αποτελέσει και νομολογιακή πυξίδα για το ποιο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ισχύει, δηλαδή αυτό   του 2003 ή του 2015 για τις Εταιρείες Απαιτήσεων Δανείων (funds) σε σχέση με το δικαίωμα τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας.

Στο μεταξύ 102 Ρεθεμνιώτες υπέβαλαν μήνυση εναντίον τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των διοικήσεων τους, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Διοικήσεων της αλλά και εναντίον όλων των ελληνικών και ξένων funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καταγγέλλοντας τις πρακτικές που εφαρμόζουν και κατηγορώντας τους για σειρά από παράνομες και καταχρηστικές διαδικασίες σε βάρος των οφειλετών.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το κράτος ξεκινά τους δικούς του πλειστηριασμούς και ανάμεσα στους πρώτους – πρώτους, περιλαμβάνεται και ένα ακίνητο στο Ρέθυμνο!

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΖΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΗ

Και μπορεί  οι ιδιώτες να προσπαθούν να δικαιωθούν έναντι της παντοδυναμίας τραπεζών funds, όμως ανεβάζει ταχύτητα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου, εντείνοντας τις πιέσεις στους φορολογούμενους με χρέη στην Εφορία και ειδικά προς τους μεγαλοοφειλέτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ανάμεσα στα επόμενα που θα πλειστηριαστούν από την ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και ένα ακίνητο 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στο ποσό των 301.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου

Το ηλεκτρονικό σφυρί για τους οφειλέτες της Εφορίας χτυπάει πλέον πιο συχνά και στη λίστα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται διαμερίσματα, κτίσματα, αποθήκες, γραφεία, εργοστάσια, οικόπεδα και αγροτεμάχια με τις τιμές πρώτης προσφοράς να κυμαίνονται από 11.000 έως 2.650.000 ευρώ. Το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου βγαίνουν σταδιακά στο σφυρί 22 ακίνητα οφειλετών της Εφορίας ενώ σε όλες τις Εφορίες της χώρας “τρέχει” το Eispraxis.

Mε το νέο σύστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παρακολουθούν το προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο με άντληση όλων των στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Κάθε φορά που ένα χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τις τράπεζες.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, χρέη στην Εφορία έχουν 4.094.981 φορολογούμενοι. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται συνολικά σε 113,385 δισ. ευρώ εκ των οποίων 6,7 δισ. ευρώ αφορούν φορολογικά χρέη του 2022.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση που αφορά την νομολογία του 2003 και του 2015 θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υποστήριξε μεταξύ άλλων υπέρ των δανειοληπτών, ότι «όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003.» 

Οι εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες που εκπροσωπήθηκαν δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους κ. Γεωργίου Δρυγιαννάκη καθώς και το σωματείο ΣΑΟΡ, στο κείμενο που κατέθεσαν υποστήριξαν μεταξύ άλλων, ότι  «Οι υπογράφοντες δηλώνουμε ρητά και αμετάκλητα την υποστήριξη μας υπέρ της πρόσθετης παρέμβασης που έχει ασκηθεί υπέρ των δανειοληπτών, στην συζήτηση ενώπιον της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, στις 26-01-2023, η οποία θα κρίνει το νομικό ζήτημα, που προέκυψε από αντίθετες Αποφάσεις Τμημάτων του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, για την κατ΄ εξαίρεση νομιμοποίηση ως διαδίκων των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ως πληρεξουσίων των τραπεζικών εταιρειών και των ειδικών και καθολικών διαδόχων τους  και δηλώνουμε ότι πρόκειται να συμμετάσχουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια στην ομαδική κατάθεση (μηνυτήριες αναφορές, αγωγές, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι άλλη νόμιμη ενέργεια προκύψει) που θα ασκηθεί εναντίον των εν λόγω εταιριών.

Ζητούμε η δήλωση μας αυτή να κατατεθεί ενώπιον της Γραμματείας της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους δανειολήπτες και γνωστοποίησης του αισθήματος μας για την δικαίωση των δανειοληπτών στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4354/2015 και γενικότερα όλου του νομοθετικού πλαισίου ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ στις διαδικασίες δικαστικής επιδίωξης της είσπραξης των δανείων από τους δανειολήπτες, ώστε να τηρείται η νομιμότητα των διαδικασιών και να δύνανται οι δανειολήπτες να ασκούν απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια όλα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους για ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΚΕΣ με τις τράπεζες, με τις οποίες συμβλήθηκαν και τους χορήγησαν τα δάνεια και όχι να τελούν δίκες και να αντιδικούν με εταιρίες διαχείρισης των δανείων αυτών, που έχουν λάβει παρανόμως την ιδιότητα αυτή και κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες».

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ FUNDS

Συνολικά 102 Ρεθεμνιώτες υπέβαλαν μήνυση εναντίον τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των διοικήσεων τους, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Διοικήσεων της αλλά και εναντίον όλων των ελληνικών και ξένων funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καταγγέλλοντας τις πρακτικές που εφαρμόζουν και κατηγορώντας τους για σειρά από παράνομες και καταχρηστικές διαδικασίες σε βάρος των οφειλετών.

Η μήνυση – έγκληση – αναφορά, δια του δικηγόρου τους κ. Γεώργιου Δρυγιαννάκη κατατέθηκε στον προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος δια του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου ενώ κοινοποιήθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, και την Γενική Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Laura Codruța Kövesi, με την οποία έχει υπογραφεί μεταξύ της Εθνικής Αρχής  Διαφάνειας και αυτής στις 10-02-2022 μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ της ΕΑΔ και της Γενικής Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Μεταξύ άλλων τονίζουν: «Δια της προκείμενης εμπεριστατωμένης και πλήρως τεκμηριωμένης μήνυσης – έγκλησής μας, καταγγέλλομε συγκεκριμένες (ειδικώς προσδιοριζόμενες κατά τον τρόπο, τον χρόνο και τις ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις) πράξεις, παραλείψεις και εν γένει ενέργειες των εγκαλούμενων με το βάσιμο αίτημα ν’ ασκηθεί κατά τούτων η προσήκουσα ποινική δίωξη για την αποδοκιμασία των εγκληματικών ενεργειών ων μηνυομένων στο πλαίσιο του νόμου, στο οποίο, αναμφιβόλως, υπάγονται οι κατά τρόπο σαφή και ορισμένο εν θέματι καταγγελλόμενοι αδίσταχτοι δράστες, που κατόρθωσαν να παραμένουν στο ποινικό απυρόβλητο, ακαταδίωκτοι και ευτυχούντες, εξ αιτίας της ως εκ περισσού επισημαινόμενης ανεξήγητης και ασυγχώρητης διωκτικής αδράνειας».

Οι συντοπίτες μας, υποστηρίζουν στο κείμενο της μήνυσης, ότι «στην Χώρα έχει διαπραχθεί οικονομικό έγκλημα τεραστίας διαστάσεως» και μετά από ένα πολυσέλιδο κατηγοριών με καταγεγραμμένες πράξεις των τραπεζών και των funds, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Καταγγέλλουμε και αιτούμαστε την τιμωρία των ανωτέρω προσώπων, αλλά και οιουδήποτε άλλου, συνεργού, ηθικού αυτουργού ή συμμέτοχου, ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της προδικασίας».

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν, ότι «Το ιδιωτικό χρέος δεν είναι χρέος των κοινωνιών, αλλά προήλθε από την άπληστη και ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που κατέρρευσε και υποστηρίχθηκε και με δημόσιο χρήμα για να διατηρηθεί στη ζωή και να συνεχίσει να λειτουργεί έως σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούσε πριν την κατάρρευση. Οι ανεξέλεγκτες αυτές πρακτικές των τραπεζικών στελεχών  προήλθαν μετά την ΟΝΕ η οποία έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρηματοδοτούνται μέσω την ΕΚΤκαι προέβλεψε την πριμοδότηση των στελεχών με την χορήγηση κάθε είδους τραπεζικών δανείων προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα την περίοδο (2002-2007) να υπάρξει μια τεράστια άγρα πελατών από όλες τις τράπεζες οι οποίες στην κυριολεξία βομβάρδιζαν καθημερινά με τηλεφωνικές καμπάνιες και με διαφημίσεις τους Έλληνες καλώντας τους να λαμβάνουν δάνεια για κάθε δραστηριότητα της ζωής τους ( διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, δάνεια για γάμους και βαφτίσεις, κτλ) δημιουργώντας μια πλασματική καταναλωτική ευημερία και μια εύκολη πρόσβαση στη λήψη ρευστότητας. Ο δόλιος σκοπός του πλουτισμού των τραπεζικών στελεχών μέσω της πριμοδότησης τους έγινε ανεξέλεγκτο τρόπο ενάντια στις οδηγίες κάθε τράπεζας και των τραπεζικών φορέων από τα στελέχη των φορέων ελέγχου  των τραπεζών, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών, έτσι ώστε να χορηγούνται  πιστώσεις προς τους ιδιώτες χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος της πιστοληπτικής τους ικανότητας και χωρίς να τηρούνται οι κανόνες και οι νόμοι της τραπεζικής νομοθεσίας. Έτσι χορηγούνταν δάνεια χωρίς καμία τραπεζική εξασφάλιση σε ιδιώτες που δεν είχαν πιστοληπτική ικανότητα και ανοίγονταν αλληλόχρεοι τραπεζικοί λογαριασμοί προεξόφλησης μεταχρονολογημένων τραπεζικών επιταγών χωρίς να ζητείται από τις τράπεζες η προσκόμιση σε κάθε τραπεζική επιταγή  του ανάλογου τιμολογίου πώληση αγαθών από τον εκδότη κάθε τραπεζικής επιταγής προς τον δικαιούχο του αλληλόχρεου λογαριασμού. Και ενώ όλα τα στελέχη των τραπεζών που πριμοδοτούνταν για κάθε τέτοιου είδους εικονικών δανείων γνώριζαν ότι δεν υπήρχε πραγματική συναλλαγή μεταξύ εκδότη της επιταγής και δικαιούχου των λογαριασμών προέβαιναν σε χρηματοδότηση των επιταγών αυτών, οι οποίες ήταν επιταγές ρευστότητας άνευ αντικρίσματος. Όταν οι μεταχρονολογημένες επιταγές έπρεπε να πληρωθούν κατά την ημερομηνία λήξεως τους, οι εκδότες δεν τις πλήρωναν αφού επρόκειτο  για εικονικές συναλλαγές με αποτέλεσμα οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί να μετατρέπονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε όλη αυτή την παράνομη και ανεξέλεγκτη πρακτική η τράπεζα της Ελλάδος αρκέστηκε στην έκδοση μιας τραπεζικής εγκυκλίου προς τις τράπεζες δίνοντας μια απλή οδηγία προς αυτές χωρίς να προβλέπεται υποχρεωτικότητα να ζητούν να συνοδεύονται οι επιταγές αυτές από τα ανάλογα τιμολόγια. Εδώ αποδεικνύεται και η δολιότητα εκ μέρους της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος διότι θα έπρεπε να είχε εκδώσει υποχρεωτικό κανόνα έκδοσης των αντίστοιχων τιμολογίων για τις τραπεζικές αυτές επιταγές πριν από την χορήγηση πίστωσης στους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών, αλλά αρκέστηκε σε μια απλή έκδοση εγκύκλιου που καμία τράπεζα δεν ακολούθησε αφού δεν είχε καμία έννομη συνέπια προς αυτές από την παραβίαση αυτής. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα της δολιότητας εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος. Και στις υπόλοιπες μορφές δανείων, ιδιαίτερα στα λεγόμενα καταναλωτικά δάνεια δεν γινόταν κανένας έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, δεν ζητούνταν εξασφαλίσεις και μάλιστα χορηγήθηκαν τέτοιου είδους δάνεια σε ιδιώτες που δεν είχαν καμία πιστοληπτικής ικανότητα χωρίς την απαίτηση της συμμετοχής κάποιου εγγυητή στα δάνεια αυτά. Επομένως χορηγήθηκαν με τη δόλια και παράνομη αυτή πρακτική δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία γνώριζαν και η τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες ότι δεν επρόκειτο ποτέ να αποπληρωθούν από τους δανειολήπτες. Και ενώ στη δικαστηριακή  διένεξη μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών που ακολούθησε τα δικαστήρια της χώρας ανέφεραν την ευθύνη που είχαν οι δανειολήπτες για τη γνώση που είχαν όταν λάμβαναν τα δάνεια αυτά αφού θα έπρεπε να γνωρίζουν πως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αποπληρώσουν, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα και η αντίστοιχη αναφορά για την ευθύνη των τραπεζών του ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας αυτών των δανειοληπτών». Ενώ γνώριζαν πάρα πολύ καλά ότι οι εν λόγω δανειολήπτες δεν επρόκειτο να αποκληρώσουν τα δάνεια αυτά και φυσικά δεν έπρεπε να τα χορηγήσουν. αποτέλεσμα αυτής της παράνομης και ανεξέλεγκτης πρακτικής ήταν τα στελέχη των τραπεζών να πριμοδοτούνται για τη χορήγηση όλων αυτών των τοξικών δανείων και ταυτόχρονα έγινα πλούτισαν  τα στελέχη των τραπεζών σε βάρος της πιστοδοτικής ικανότητας των τραπεζών και προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή μη πιστοληπτικά ικανών των δανειοληπτών».

Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα καταγγέλλονται στο κείμενο της μήνυσης, που καταλήγει να θέτει θέμα εθνικής σημασίας με παράθεση δεκάδων παραδειγμάτων για τα πως και τα γιατί σήμερα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται οικονομικά κατεστραμμένοι με κόκκινα δάνεια και τις περιουσίες τους υπό πλειστηριασμό ή ήδη χαμένες από πλειστηριασμό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ