ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο πρωταγωνιστής της κτηματαγοράς

0

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η αγορά ακινήτου από ευρωπαίους που θέλουν να ζήσουν στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη, μπαίνει και πάλι σιγά – σιγά στο «κάδρο» του ενδιαφέροντος των επενδυτών μετά από μια κρίσιμη δεκαετία σχετικής στασιμότητας.

Τα στοιχεία θέλουν το Ρέθυμνο να αποτελεί την 4η περιοχή της Ελλάδας που συγκεντρώνει σύμφωνα με τους ανθρώπους της κτηματαγοράς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους που ψάχνουν να αγοράσουν μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία.

Μετά την Μύκονο, την Σαντορίνη και την Αθήνα, το Ρέθυμνο φέρεται να αποτελεί τον πιο ελκυστικό προορισμό της Κρήτης και τον 4ο στην χώρα, αναφορικά πάντα με εκείνους που ψάχνουν να επενδύσουν σε ακίνητα είτε για επαγγελματικούς σκοπούς είτε για ιδιόχρηση. 

Στο Ρέθυμνο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης για αγορά μιας κατοικίας το 2022 ήταν κατά μέσο όρο στα 1,538 €/τ.μ. ωστόσο, οι τοπικοί κτηματομεσίτες κάνουν λόγο για τιμές που έχουν εκτοξευθεί άνω των 1.700 – 1.800 ευρώ ανά τ.μ. κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, που διαφαίνεται πως και πάλι αρχίζει να εντείνεται το ενδιαφέρον των ευρωπαίων να μετακομίσουν μόνιμα στο νομό ή έστω να αποκτήσουν μια κατοικία για τις διακοπές τους.

Στους δέκα πρώτους προορισμούς περιλαμβάνονται και τα Χανιά στην 7η θέση. Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός ακινήτου στα Χανιά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν 1,869 €/τ.μ. με αύξηση +8,4% σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενοικίασης το 2022 παρουσίασε αύξηση της τάξεως του +11,8% και διαμορφώθηκε στα 7,6€/τ.μ.

Το Ρέθυμνο είναι πρωταγωνιστής στην αγορά ακινήτου, επισημαίνει ο κτηματομεσίτης κ. Αντώνης Μανωλούδης, του μεσιτικού γραφείου «ΔΙΑΥΛΟΣ» με έδρα το Πέραμα Μυλοποτάμου.

Σχετικά δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και ευχάριστο για την κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά και την Κρήτη γενικότερα το ότι μετά από αρκετά έτη στασιμότητας, το Ρέθυμνο έχει αρχίσει να πρωταγωνιστεί και πάλι στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων, και όχι μόνο, για αγορά ακινήτου».

Ο ίδιος επισήμανε, ότι «Το ενδιαφέρον προέρχεται κατά κύριο λόγο από πολίτες της Ευρώπης αλλά όχι μόνο. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία αλλά και Ισραήλ είναι οι χώρες που στατιστικά επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον αγοράς ακινήτου στο νομό μας.

Δεν είναι απαραίτητα μεγάλες εταιρείες ή μεγάλοι επενδυτές αλλά και μεμονωμένες οικογένειες, άνθρωποι που έχουν γνωρίσει τον τόπο μας λόγω των καλοκαιρινών επισκέψεών τους για διακοπές, αγάπησαν τον τόπο, τους ανθρώπους, την κουλτούρα, το κλίμα και τον καιρό και συνειδητά αποφάσισαν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο εδώ.

Πολλοί από αυτούς, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το ακίνητο ως τη μόνιμη κατοικία τους, ενώ αρκετοί, κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία, ως την καλοκαιρινή ή παραθεριστική τους κατοικία. Μεγάλο μέρος των επενδυτών αυτών αποφασίζουν ακόμα και να εκμεταλλευτούν τουριστικά το ακίνητο το οποίο απέκτησαν, εκμισθώνοντας αυτό με βραχυχρόνια μίσθωση μέσω γνωστών ιστοσελίδων».

Τέλος, ο κ. Μανωλιούδη, τόνισε, ότι «Ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο καθένας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ή να εκμεταλλευτεί το ακίνητο που θα αποκτήσει, το σίγουρο είναι ότι ενδιαφέρον υπάρχει και βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.

Χρέος όλων όσοι απασχολούμαστε στον τομέα της κτηματαγοράς είναι να παραμείνουμε σοβαροί, τυπικοί και υπεύθυνοι ώστε να παραμείνει και αυξάνεται συνεχώς η έξωθεν καλή μαρτυρία».

ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Γιώργο Κασωτάκη, η εταιρεία του οποίου ασχολείται πολλά χρόνια με αυτού του είδους τις αγοροπωλησίες, οι ξένοι αγοράζουν κυρίως παραθεριστικά σπίτια στο Ρέθυμνο αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιζητούν μόνιμη κατοικία.Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας «Η ζήτηση ξεκίνησε από το 1991 και μετά, οπότε άλλαξε ο νόμος και δόθηκε η δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να αγοράζουν ελεύθερα όπως και οι έλληνες. Τότε το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο κυρίως από άγγλους και μάλιστα για πετρόκτιστασπίτια στα χωριά. Όταν μπήκαμε στο ευρώ, η αγορά έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα και έως την αρχή της οικονομικής κρίσης λίγο πριν το 2010 υπήρχε τεράστια ζήτηση, έγιναν πολλές κατασκευές, άλλες για μεγάλα και άλλες για μικρά σπίτια, υπήρχε πάρα πολύ δουλειά και μόνο στο Ρέθυμνο λειτουργούσαν 100 μεσιτικά γραφεία. Δυστυχώς η οικονομική κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα, τα περισσότερα γραφεία έκλεισαν, η ζήτηση μειώθηκε και άρχισε πάλι κάποιο ενδιαφέρον από το 2015 και μετά με αργούς ρυθμούς».

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον αυτό άρχισε και πάλι να επανέρχεται με διαφοροποιήσεις. Όπως τόνισε, ο κ. Κασωτάκης, «Υπάρχει πάντα ένα πελατολόγιο που του αρέσει η Κρήτη και θέλει να έρθει να ζήσει μόνιμα εδώ μετά που θα πάρει την σύνταξη του στο εξωτερικό. Αυτοί αγόραζαν ενώ ακόμα δούλευαν, κυρίως κάποια εξοχική κατοικία για να έρθουν ακολούθως και να ζήσουν μόνιμα. Μεγάλη ζήτηση έχει ο νότος του Ρεθύμνου από Πλακιά έως Αγία Γαλήνη. Σήμερα μετά από όλα αυτά τα χρόνια και αφού πέρασε και η πανδημία του κορωνοϊού, παρουσιάστηκε μια τεράστια ζήτηση, η οποία ωστόσο «πάγωσε» μέσα στην κρίση της ενέργειας και της ακρίβειας, ειδικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του ’22.

Σιγά – σιγά πάλι άρχισε να υπάρχει ένα ενδιαφέρον αλλά όχι αυτό που λένε και όπως το λένε».

Διευκρινίζοντας, ο κ. Κασωτάκης είπε τα εξής: «Η Κρήτη και όχι μόνο το Ρέθυμνο, θεωρώ πως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλες τις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του ήλιου που προκαλεί το ενδιαφέρον των ευρωπαίων.

Εκείνο που έχει αλλάξει στις ημέρες μας είναι πως έχει αλλάξει η ζήτηση. Οι Άγγλοι γενικά μετά το brexit δεν ενδιαφέρονται και από τις υπόλοιπες χώρες οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αγοράσουν νέες κατοικίες. Πολλοί αγοράζουν το οικόπεδο και μετά απευθύνονται σε κατασκευαστικές εταιρείες για να χτίσουν το σπίτι τους με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και όπως αυτοί το θέλουν. Ακόμα και αν πρόκειται για σπίτι «2ου χεριού» θέλουν να είναι σχετικά καινούργιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο κτηματομεσίτη, το ενδιαφέρον τώρα προέρχεται από κεντρική Ευρώπη. Κυρίως Γερμανία, Γαλλία, και Βέλγιο. Άλλοι θέλουν μόνιμα, άλλοι για τους τουριστικούς μήνες.

Οι τιμές ποικίλουν και διαμορφώνονται ανάλογα με την τοποθεσία του ακινήτου, με την έκταση του και το έτος κατασκευής του. Οι τιμές σε κάθε περίπτωση ξεκινούν από 1.700 με 1.800 ευρώ το τμ. Πρόκειται κυρίως για ακριβές αγορές και ακριβές κατασκευές.

Οι ξένοι, ενδιαφέρονται να βρίσκονται το πολύ δέκα χιλιόμετρα από την θάλασσα και να έχουν κοντά τους αγορές για να ψωνίζουν.

Τέλος ο κ. Κασωτάκης, αφού επισήμανε τις δυσκολίες που έχουν διαμορφωθεί λόγω των υψηλών επιτοκίων, τόνισε, ότι οι ελληνικές τράπεζες δημιουργούν ευέλικτα προγράμματα και αναμένεται να χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς αλλά και της κατασκευής. Επισήμανε επίσης, ότι έχουν δοθεί φορολογικά κίνητρα για μεταφορά της φορολογικής έδρας από το εξωτερικό στην Ελλάδα, γεγονός, που λειτουργεί θετικά για όποιον θέλει να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα.

ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ

Το φαινόμενο των ευρωπαίων από τις κεντρικές και βόρειες χώρες που ψάχνουν κατοικία στον νότο της γηραιάς ηπείρου δεν περιορίζεται μόνο στην Κρήτη. Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, ξένοι αγοράζουν μαζικά κατοικίες σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία καθώς ψάχνουν καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες να ζήσουν, ειδικά τώρα που το ενεργειακό κόστος έχει εκτινάξει το κόστος ζωής. Την τάση αυτή μάλιστα την εντείνουν προγράμματα Χρυσής Βίζας που προσφέρουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις αφού ουσιαστικά δεν έχουν άλλο τρόπο.

Ωστόσο, στις προαναφερόμενες χώρες της Ιβηρικής, διαπιστώνονται και προβλήματα. Δηλαδή, προσφέρονται κατά περιπτώσεις ακόμη και πολύ υψηλότερες τιμές από τις αγοραίες, με αποτέλεσμα να μένουν έξω από την αγορά οι ντόπιοι, γεγονός που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στέγασης.

Την τάση αυτή μάλιστα την εντείνουν προγράμματα Χρυσής Βίζας που προσφέρουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις αφού ουσιαστικά δεν έχουν άλλο τρόπο.

Πρόγραμμα Χρυσής Βίζας έχει και η Ελλάδα για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, με παράγοντες της αγορές να λένε ότι οι περισσότεροι αγοραστές είναι κινέζοι και ρώσοι.

Στην Πορτογαλία το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη μεγάλη αύξηση τιμών ακινήτων που καταγράφεται εκεί. Η χώρα για το 2022 κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 18,7% στις τιμές κατοικιών σύμφωνα με νέα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 30 ετών η οποία αποδίδεται κυρίως από ξένους αγοραστές οι οποίοι αναζητούν καλύτερο κλίμα αλλά και τα προνόμια που προσφέρει η Χρυσή Βίζα στη χώρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ